Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale la sange in pietele constantene

ro

26 Apr, 2005 00:00 694 Marime text
Ouale retrase de pe piata de catre inspectorii DSVSA erau depozitate in conditii necorespunzatoare de temperatura, nemarcate si comercializate in afara spatiilor autorizate sanitar-veterinar * Comerciantii ignora, de obicei, regulile de comercializare a acestor produse si pun astfel in pericol sanatatea cumparatorilor Avand in vedere apropierea sfintelor sarbatori de Paste, perioada caracterizata printr-un consum mai mare de produse alimentare de origine animala, in special carne de miel si oua, in scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Constanta a intensificat actiunile de control in toate unitatile care produc, depoziteaza, transporta si valorifica produse de origine animala destinate consumului uman si a animalelor vii, a declarat directorul DSVSA, doctorul Grigore Mertoiu. De asemenea, in perioada 18-24 aprilie, inspectorii institutiei amintite au controlat 350 de unitati, din care 71 de unitati de productie produse alimentare, 77 de unitati de comercializare produse alimentare, 50 de unitati de alimentatie publica, 51 de piete si targuri, 33 de laboratoare cofetarie- patiserie, 62 depozite si sase ferme, verificari finalizate prin aplicarea unui numar de sapte sanctiuni contraventionale in valoare totala de 70 milioane de lei. Directorul DSVSA a precizat ca amenzile respective au fost date pentru manipularea produselor de origine animala cu incalcarea normelor sanitare veterinare in vigoare, nerespectarea normelor privind depozitarea produselor de origine animala, comercializarea acestora in alte locuri decat cele autorizate, precum si depozitarea oualor in conditii necorespunzatoare de temperatura, nemarcate si comercializarea acestora in afara spatiilor autorizate sanitar- veterinar. De asemenea, lucratorii directiei au retras de pe piata, pe motivul ajungerii la limita termenului de valabilitate, 1,2 tone de carne si preparate din carne, 2,7 tone de lapte si produse lactate, 1,53 tone de peste si preparatele aferente si 740 de oua. In acelasi interval de timp, a adaugat Mertoiu, s-a realizat distribuirea legislatiei sanitar- veterinare armonizate cu acquis- ul comunitar si verificarea modului de realizare a Programului National Cadru de Restructurare si Modernizare a unitatilor de profil zootehnic si industrie alimentara la un numar de cinci unitati de colectarea si prelucrarea laptelui. Datorita faptului ca, odata cu apropierea sarbatorii Pastelui, vanzarile de produse agroalimentare specifice, cum sunt carnea de miel sau ouale, inregistreaza cresteri considerabile, controalele inspectorilor sanitar-veterinari si ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) se intensifica in aceasta perioada, atat in pietele agroalimentare, cat si in magazine. Experienta anilor trecuti arata ca, grabiti probabil sa profite de cererea mare de pe piata, multi comercianti ignora, de obicei, regulile de comercializare a acestor produse si pun astfel in pericol sanatatea cumparatorilor. Inainte de toate, insa, ei avertizeaza inca de pe acum asupra pericolului cumpararii de produse alimentare din locuri neautorizate. Astfel, carnea de miel se poate comercializa numai in pietele autorizate si controlate sanitar-veterinar. Ea trebuie sa aiba o stampila aplicata pe carcasa si sa aiba certificate sanitar-veterinare si dovezi de examinare a carcasei in piete. Pe de alta parte, comercializarea oualor poate avea loc in magazine specializate, la o temperatura de maximum 14 grade Celsius. Ouale trebuie sa fie stampilate, dar se pot cumpara si din piete, de la producatori, daca se respecta temperatura de maximum 14 grade Celsius, pentru ca si aceste oua se controleaza de inspectorii sanitar-veterinari, iar calitatea lor este certificata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii