Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța - Năvodari și Constanța - Lumina, trasee pe care ar putea circula autobuzele RATC

ro

11 Nov, 2015 00:00 11668 Marime text
Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanța ar putea introduce noi trasee. Conducerea regiei încearcă să răspundă solicitărilor venite de la călătorii care circulă pe rutele Constanța - Lumina şi Constanța - Năvodari. Pentru a putea introduce noi trasee, RATC face un studiu de mobilitate pentru a stabili care sunt necesităţile pe aceste rute.
 
„La ora actuală, se finalizează un studiu de mobilitate la nivelul Primăriei Constanţa şi al zonei metropolitane. Este un proiect finanţat de BERD şi, în urma acestui studiu, se vor vedea deplasările populaţiei dinspre Năvodari spre Constanţa şi invers. La fel se întâmplă şi pentru ruta Lumina spre Constanţa şi invers. Se va calcula acest volum al deplasărilor şi, în funcţie de rezultat, bănuiesc că se vor propune nişte trasee”, a declarat Marius Brătulescu, şef Serviciu Exploatare în cadrul RATC.
 
Acest studiu vine ca urmare a plângerilor navetiştilor care circulă zilnic pe aceste rute pentru că lucrează sau studiază în Constanţa. Navetiştii dinspre Năvodari, Lumina şi Ovidiu spre Constanţa reclamă faptul că sunt înghesuiţi în microbuzele care îi transportă spre oraşul-capitală a judeţului de la malul mării.
 
„La orele de vârf, cel puţin, e crimă. De prins locuri libere în maxi-taxi nici nu mai vorbim! De multe ori, acestea pleacă pline şi stăm şi câte 20-30 de minute în staţie ca să prindem un maxi-taxi mai gol”, ne declară Mihaela Spirescu, călătoare din Năvodari.

Situația legislativă pune în dificultate rezultatele studiului 

„Anul trecut, a avut loc o licitaţie pentru traseele judeţene. Deci sunt acoperite aceste trasee pe o perioadă de cinci ani de către societăţile particulare. Legea cum este la ora actuală nu îţi permite să funcţionezi pe acelaşi traseu. Dacă mai mult de 80% din traseu este comun cu al celui care a licitat, nu ai voie să te suprapui cu un altul. Şi în acest caz nu văd cum se va putea realiza din punct de vedere legal. Până când cadrul legislativ nu va fi clar, nu vom putea să participăm la licitaţie, unde ne vor trebui bani şi autobuze interurbane sau urbane cu locuri”, a adăugat Marius Brătulescu.

La Bucureşti, RATB a introdus liniile preorăşeneşti

Şi dacă în Constanţa nu e posibil, la Bucureşti se poate. Astfel, Regia Autonomă de Transport în Comun din capitală a reuşit, în anul 2010, prin parteneriate cu primăriile localităţilor din judeţul Ilfov şi cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti, să ajute călătorii care făceau naveta între Bucureşti şi localităţile limitrofe.
 
„La Bucureşti s-au putut realiza astfel de trasee cu autobuze tip urbane. Acolo a existat o derogare”, adaugă șeful Serviciului Exploatare din cadrul RATC.

Autobuzele RATC, toaletate pentru iarnă

RATC Constanţa ne anunţă că se pregăteşte de iarnă şi că întregul parc auto va intra la curăţat. La propriu. Toate autobuzele vor fi spălate integral la interior cu apă şi... săpun. Mai mult, RATC comunică faptul că autobuzele au mai trecut printr-o astfel de acţiune de spălare, de două ori, chiar vara trecută.
 
Alexandru Vlădescu este student al Facultății de Litere - Specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“ Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii