Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa ar putea avea două structuri medicale noi! Oncologia şi sănătatea mamei şi a copilului, în vizor (documente)

ro

16 Aug, 2016 00:00 5526 Marime text
 

Dorinţele mai vechi ale constănţenilor şi promisiunile clasei politice ar putea deveni realitate în cazul în care studiile vor releva oportunitatea înfiinţării unor structuri medicale în domeniile oncologic, respectiv obstetrico-ginecologie şi neonatologie la nivelul judeţului. Propunerile îi aparţin preşedintelui, respectiv  vicepreşedintelui CJC, Horia Marius Ţuţuianu şi Dumitru Learciu, şi vor fi supuse aprobării aleşilor judeţeni, în şedinţa de miercuri.

Sănătatea mamei şi a copilului, prioritate de sănătate publică

În expunerea de motive pentru aprobarea demarării procedurilor necesare elaborării studiului de oportunitate şi a studiului de fezabilitate pentru crearea unei structuri medicale în domeniile obstetrică-ginecologie şi neonatologie în judeţul Constanţa se face trimitere la strategia naţională de sănătate până în 2020, la sănătatea mamei şi a copilului ca problemă majoră de sănătate publică, precum şi la ratele mari ale mortalităţii infantile şi materne ca urmare a unei calităţi scăzute a serviciilor medicale de specialitate.
 
În acelaşi context, se subliniază rolul şi responsabilitatea administraţiei publice locale în gestionarea problemelor de sănătate publică la nivel judeţean, în contextul transferului de competenţe, atribuţii şi responsabilităţi de la autorităţile de sănătate publică la administraţia locală.

Impactul înfiinţării unui spital pentru mamă şi copil în judeţ

Impactul social pe care îl va avea crearea unei structuri medicale în domeniul obstetrică-ginecologie şi neonatologie în judeţul Constanţa constă în îmbunătăţirea sistemului public de sănătate şi oferirea de servicii precum: obstetrică-ginecologie, ginecologie generală, asistenţă la naştere, naştere sub apă, analgezie peridurală, prelevare de celule stem, managementul sarcinii cu risc crescut, psihologia sarcinii şi a lăuziei, diagnostic prenatal, neonatologie, reproducere asistată, ginecologie endocrinologică, chirurgie ginecologică şi chirurgie fetală. Unitatea medicală urmează să dispună şi de un laborator de analize medicale.

Structura medicală în domeniul oncologic ar rezolva şi problema radioterapiei!

Cel de-al doilea proiect de hotărâre care va fi supus aprobării aleşilor judeţeni vizează demararea procedurii necesare elaborării studiului de oportunitate şi a studiului de fezabilitate pentru crearea unei structuri medicale în domeniul oncologic în judeţul Constanţa. După cum se cunoaşte, oncologia are mai multe obiecte de activitate: diagnosticul, tratamentul (chimioterapie, radioterapie, chirurgie), precum şi urmărirea pacienţilor după încheierea tratamentului de specialitate, managementul reacţiilor adverse pentru tratament, screeningul pentru anumite localizări de cancer sau tratamente paliative pentru pacienţii în cazul cărora tratamentele nu mai sunt oportune.
 
Toate aceste servicii ar putea fi asigurate de o structură medicală în domeniul oncologic dacă vor fi găsite şi modalităţile de finanţare. O astfel de clinică, dacă nu va fi un spital de monospecialitate, va veni să suplinească şi lipsa posibilităţii efectuării tratamentelor în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, după ce în luna aprilie s-a consemnat închiderea Secţiei de Radioterapie şi în condiţiile în care tratamentul oncologic, deşi subvenţionat, depăşeşte, de cele mai multe ori, puterea financiară a pacienţilor.
 
Ambele proiecte ar putea fi cofinanţate şi prin fonduri europene în domeniul sănătăţii. Uniunea Europeană sprijină investițiile în sectorul sănătății publice și al asistenței medicale prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene (ESI) pentru perioada 2014-2020.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii