Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:55 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coalitie intru ilegalitate Musu-Mazare

ro

10 Feb, 2009 02:49 2701 Marime text

CAP_2_Radu_Mazare.jpgRadu Mazăre şi Costea Muşu au un mare punct în comun: construcţia de pe strada George Enescu, de la numărul 50

Istoria construcţiei pe care Costea Muşu, prin firma sa, Imperial Grup SRL, o ridică pe strada George Enescu, la numărul 50, pare a nu avea final. Primăria, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia Judeţeană de Culte, dar şi Poliţia au făcut în aşa fel încât afacerea lui Muşu să meargă ca pe roate, în ciuda ilegalităţii sale. Următorul pas este Justiţia, în a cărei corectitudine ne încredem. Sperăm că, în acest caz, vor fi dezvăluite toate punctele slabe ale blocului cu şase etaje de pe strada Enescu. Dar mai ales ilegalităţile care stau la baza construcţiei.

Pe rând, forţele instituţiilor s-au unit întru fericirea afaceristului Imperial.
În frunte cu şeful lor, Radu Mazăre, angajaţii primăriei au făcut în aşa fel încât Costea Muşu să primească, în două luni, două autorizaţii de construire fără baze legale. Instituţia condusă de alesul constănţenilor, mondenul Radu Mazăre, nu a făcut dreptate în cazul Muşu. Ba, mai mult, l-a acoperit cu praful dat în ochii oamenilor. Şi, cum bine ştim că o mână spală pe cealaltă, nu numai municipalitatea a conlucrat la modul defectuos şi ilegal în care s-a ridicat construcţia din centrul oraşului.
Putem vorbi de o unire fără precedent a instituţiilor locale, conduse de membri ai mai multor partide, care nu mai ţin cont de coloratura politică şi se înfrăţesc pentru a-l ocroti pe şeful administraţiei publice locale.
Costea Muşu, anchetat şi arestat în trecut pentru trafic de alcool, a găsit înţelegerea de care avea nevoie pentru acoperirea faptelor sale penale tocmai în fruntea Constanţei. Cum? Nu ne putem explica. De ce să-şi pună edilul Radu Mazăre obrazul la bătaie pentru unul ca Muşu...? Însă, putem afirma cu certitudine că întreaga instituţie de pe bulevardul Tomis a conlucrat întru fericirea administratorului de la Imperial Grup.

Radu_Mazare_trabuc_09.jpgDocumente lipsă

Povestea începe în luna iunie a anului trecut, când firma lui Muşu, Imperial Grup SRL, a început construcţia blocului de şase etaje. Primăria şi edilul au avut un mare aport la „bunul-mers" al lucrurilor. Certificatul de Urbanism nr. 1642 datat 3 aprilie 2008 cerea în mod expres obţinerea unui certificat de descărcare de sarcini arheologice, dar şi un aviz din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii. Evident, Muşu nu a obţinut cele două documente. Cu toate acestea, Primăria lui Mazăre a eliberat o autorizaţie de construire. Una ilegală! Actul purta numărul 1727/23.07.2005. Trebuie menţionat faptul că, o bună perioadă de timp, Muşu a lucrat fără autorizaţie de construire. Acest fapt este recunoscut şi de Direcţia Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa, care a spus că, „în urma unui control din data de 17.07.2008, s-a constatat că lucrările de construire executate la imobilul din Constanţa, str. George Enescu nr. 50, (...) au fost executate fără a deţine autorizaţia de construire necesară. (...) Ulterior, în data de 25.07.2008 s-a constatat faptul că SC Imperial Grup SRL a obţinut Autorizaţia de Construire nr. 1727/23.07.2008 eliberată de Primăria Constanţa, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/91 rep.".
Nici Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a fost de acord cu ridicarea blocului de pe strada Enescu. „S-au constatat neconformităţi cu privire la emiterea acestei autorizaţii constând în eliberarea autorizaţiei fără avizele solicitate prin certificatul de urbanism, respectiv avizul Direcţiei Judeţene de Cultură şi cel din partea ICC. De asemenea, prin certificatul de urbanism nu a fost solicitat avizul de mediu aşa cum este prevăzut în Legea 50/2001 republicată", spunea inspectorul şef adjunct al Inspectoratului de Construcţii, Istvan Molnar.

constructie_imobil_costea_musu_str._george_enescu_06.jpgFericirea de pe 3 septembrie


ICC-ul a mai spus că „s-a luat măsura sesizării instituţiei prefectului, în vederea analizării acesteia pentru sesizarea instanţei de contencios administrativ în scopul anulării, aşa cum este prevăzut la articolul 12 al Legii 50/1991 republicată".
După ce a observat nerespectarea Certificatului de Urbanism şi ilegalitatea Autorizaţiei de Construire, Mazăre a încercat să dreagă busuiocul şi a dat o dispoziţie de primar. Prin Dispoziţia 4658 din 6 august a.c., primarul a revocat autorizaţia 1727/23.07.2008. În fapt, decizia edilului a constituit o premieră de când se află în jilţul primăriei.
Însă, cum o minune nu ţine prea mult, la puţin timp după anularea actului ce îi permitea teoretic construirea, lui Muşu i s-a mai emis o autorizaţie. Evident, tot de către primăria lui Mazăre. Pe 3 septembrie a.c. firma lui Muşu a fost fericită cu Autorizaţia de Construire nr. 2051. Care primărie nu a băgat la cap ce zicea inspectorul Molnar despre „sesizarea instanţei de contencios administrativ în scopul anulării, aşa cum este prevăzut la articolul 12 al Legii 50/1991 republicată".

Două autorizaţii ilegale

Mai pe înţelesul tuturor, atâta timp cât prima autorizaţie a produs efecte civile şi juridice, nu putea fi anulată decât de instanţă, nicidecum de instituţia emitentă. Însă, atotputernicul Radu Mazăre nu a mai ţinut nici el cont de lege şi a anulat, apoi a reautorizat şi a oblojit în pace tot ceea ce a avut de gând Muşu. Şi, ca să fie totul în „regulă", putem observa că, fără niciun fel de problemă, Imperial Grup construieşte având în buzunar două autorizaţii. Însă, niciuna nu este legală, pentru că documentele lipsă în primul caz nu au fost obţinute nici pentru autorizaţia eliberată în septembrie. Mai mult decât atât, trebuie subliniat faptul că oamenii lui Mazăre refuză să furnizeze informaţii legate de acest caz, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, spunând că dispoziţia privind revocarea primei autorizaţii de construire „este un act administrativ cu caracter individual şi a fost comunicată persoanelor interesate". Un lucru este cert: prin neinteresul faţă de neemiterea unui certificat de descărcare de sarcini arheologice, Mazăre nu ne arată decât lipsa de respect fără margini pe care o are faţă de vestigiile oraşului pe care îl conduce. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm care este legătura dintre edilul Radu Mazăre şi Costea Muşu şi dacă celelalte instituţii implicate vor lua, într-un final, măsurile impuse de lege.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • OLGA 10 Feb, 2009 10:07 NU VA MAI FACETI PROBLEME DE VESTIGII CA ACEST MARE PRIMAR A SEMNAT CA PRIMARUL CAND SACU-I PLIN DE BANI , SI A DAT AVIZ DE CONSTRUIRE IN TOATA ZONA PENINSULEI PE TOCILESCU, CRISTEA GEORGESCU, ARHIEPISCOPIEI SI BRANCOVEANU CACI A DAT AVIZ LA TOTI MAHARIISASI CONSTRUIASCA PALATE CA II PUNE IN SARCOFAG IN ELE SI DUPA CE MOR , CA TRAISC 700-800 DE ANI DE ...