Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chirurgii se specializeaza in transplantul de celule pancreatice

ro

21 Oct, 2003 00:00 1264 Marime text

Din ce in ce mai aproape de vindecarea diabetului

Saptamana trecuta, o echipa formata din doi medici chirurgi constanteni, aflati sub indrumarea profesorului doctor Vasile Sarbu, a participat, in Germania, la o manifestare stiintifica pe tema transplantului de celule pancreatice * Scopul deplasarii este acumularea unor cunostinte care sa ii ajute sa efectueze acest tip de interventie chirurgicala si la noi * In luna noiembrie a acestui an, alte doua echipe de medici chirurgi aflate sub indrumarea profesorului se vor deplasa la Strasburg si Geneva, pentru a participa la astfel de interventii chirurgicale * "Noi ne aflam acum in faza in care stim despre acest transplant de celule pancreatice numai din carti. Vrem sa observam modul in care se desfasoara aceasta interventie direct pe pacient", a explicat seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, profesor doctor Vasile Sarbu

Doi medici din cadrul Clinicii de Chirurgie si Transplant de Tesuturi a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-au aflat, pentru o saptamana, in Germania. Aici au participat la o manifestare stiintifica pe tema transplantului de celule pancreatice. Schimbul de experienta ii va ajuta pe medicii chirurgi constanteni, Simona Dima si Iulia Candea, sa obtina rezultate bune in ceea ce priveste aceasta tehnica de vindecare a unor serii de boli, cum ar fi diabetul, bolile mentale sau cancerul.

Patru medici se specializeaza

Conform declaratiilor profesorului doctor Vasile Sarbu, seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, in luna noiembrie a acestui an, alte doua echipe de medici chirurgi, aflate sub indrumarea sa, se vor deplasa la Strasburg si Geneva, pentru a participa la astfel de interventii chirurgicale. "Noi ne aflam acum in faza in care stim despre acest transplant de celule pancreatice numai din carti. Vrem sa observam modul in care se desfasoara aceasta interventie direct pe pacient", a mai explicat acesta.

Lista lunga de asteptare

Profesorul doctor Vasile Sarbu a mai precizat faptul ca, in curand, transplantul de celule pancreatice va putea fi efectuat si la Constanta. Exista deja o lista de asteptare destul de lunga, din care medicii chirurgi constanteni au ales patru pacienti. In urma tuturor analizelor necesare, doar unul va fi ales pentru efectuarea, in premiera in Romania, a acestei interventii. Cele doua echipe medicale care se vor deplasa la Strasburg si Geneva vor sta in jur de 7 sau 10 zile, iar la intoarcerea lor in tara va avea loc o intalnire in cadrul careia se vor trage concluziile finale si se vor prezenta inregistrari video de la operatiile pe pacienti din strainatate. "Se va deschide o noua era in domeniul medicii constantene, si nu numai. Aceasta interventie chirurgicala poate vindeca o serie foarte larga de afectiuni precum cancerul, bolile mentale, insa noi ne-am specializat, momentan, pe vindecarea diabetului. Am creat celule care sa fabrice insulina", a afirmat seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

La un pas de reusita

In urma cu mai bine de o luna de zile, un barbat in varsta de aproximativ 52 de ani, din judetul Constanta, trebuia sa fie pregatit de echipa de medici chirurgi condusa de profesor doctor Vasile Sarbu, seful Clinicii de Chirurgie, in vederea efectuarii primei interventii chirurgicale de transplant de celule pancreatice. Din pacate, premiera nu a fost posibila din cauza faptului ca pacientul a dezvoltat o serie de complicatii. "Am pregatit primul bolnav pentru transplantul pancreatic, insa, din nefericire, el a dezvoltat o colecistita acuta si trebuie sa-i extirpam colecistul", a explicat medicul sef al Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, profesor doctor Vasile Sarbu.

Autotransplantarea celulelor

Practic, aceasta interventie chirurgicala este, de fapt, un autotransplant. Denumirea de autotransplant vine de la faptul ca celulele de pancreas se iau de la bolnavul respectiv, nu de la un alt donator. Ele sunt "programate" sa fabrice insulina pentru pacientii care sufera de diabet insulino-dependent. Profesorul doctor Vasile Sarbu este de parere ca la aceasta interventie de autotransplantare este indicat sa participe si un specialist din Geneva.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii