Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiria pentru ANL-urile nevindute nu se modifica

ro

30 May, 2009 17:25 1960 Marime text
anl.jpgMinistrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), Vasile Blaga, a declarat, ieri, la Bistriţa, că tinerii care nu doresc să cumpere locuinţele ANL în care stau nu vor plăti mai mulţi bani pentru chirie fiindcă nu există nicio prevedere legală în acest sens. 

„Contractele se reînnoiesc din cinci în cinci ani de zile, iar preţul de închiriere nu va fi mai mare pentru cei care nu vor să le cumpere. Sunt nişte restricţii la vânzare. Nu poţi cumpăra locuinţă ANL dacă ai alta şi nici dacă venitul pe cap de membru al familiei este dublul salariului mediu pe economie. Sunt nişte restricţii, discutăm totuşi de un program social", a spus ministrul Blaga. Acesta a adăugat că nici primăriile nu pot fi obligate de Guvern să scoată la vânzare locuinţele ANL.

„Nu putem obliga unităţile adminisrativ-teritoriale să vândă locuinţele ANL. E drept că s-au construit din bugetul statului, dar primăriile au oferit gratuit terenurile şi toate utilităţile, deci nu putem să le obligăm. Dacă doresc le vând, dacă nu, nu", a explicat Blaga. El a spus că Guvernul a transmis consiliilor locale cererea de a transfera aceste locuinţe din domeniul public în cel privat al statului.

„Discutăm despre 7.400 de locuinţe pentru care s-au făcut cereri de vânzare, dar numai pentru 3.221 s-au primit aceste hotărâri (din partea consiliilor locale-n.r). Sunt de acord cu vânzarea numai primăriile care însumează cele 3.221 de locuinţe", a afirmat ministrul Blaga.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte preţul de vânzare, acesta va fi stabilit de evaluatori autorizaţi, angajaţi de primării.

„Noi dorim să vindem aceste locuinţe la valoarea de înlocuire ca să putem face altele, dar preţul să nu fie mai mic de cel de inventar adus la zi. În medie e vorba de 40.000 de euro", a spus ministrul.

Blaga a reamintit că pentru locuinţele ANL construite în perioada 1 ianuarie 2004 - mai 2008 Guvernul a dat dispoziţie de vânzare în sensul ca acele primării care au astfel de locuinţe să emită hotărâri de consilii de trecere din domeniul public al statului în cel privat al statului ca să poată fi vândute.

Potrivit lui Blaga, nu va fi nevoie de astfel de hotărâri pentru locuinţele construite după luna mai 2008, pentru că acelea sunt deja în domeniul privat al statului.

„Când cei care locuiesc în ele au trei ani, se pot vinde. Nu mai trebuie alt act normativ. Fiecare primărie vinde când doreşte. Vorbim, de descentralizare", a spus Vasile Blaga.

Sursa: Mediafax

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii