Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul de Scafandri din Constanţa şi-a deschis porţile Scafandrii militari, faţă în faţă cu micuţii curioşi (galerie foto)

ro

24 Oct, 2014 00:00 1994 Marime text
Zeci de elevi ai şcolilor din Constanţa au fost prezenţi, dis-de-dimineaţă, la Centrul de Scafandri, care şi-a deschis, ieri, porţile, în scopul promovării profesiei de scafandru militar. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 70 de ani de la acţiunile de eliberare a teritoriului naţional, purtate de Armata României în cel de-al Doilea Război Mondial, precum şi de apropierea sărbătorii Zilei Armatei României, marcată pe data de 25 octombrie.
 

Pe parcursul traseului stabilit de organizatori, micuţii au putut vedea expoziţii de tehnică şi echipamente folosite de scafandrii militari în misiunile de menţinere a păcii şi a siguranţei naţionale. De asemenea, au fost prezentate sălile de cursuri şi laboratoarele unde se pregătesc şi se formează viitorii scafandri.
 
Nerăbdători, agitaţi, curioşi şi în culmea fericirii, elevii şi-au început traseul vizitând sălile de curs, unde le-au fost prezentate elementele de bază pe care le învaţă scafandrii. Într-o astfel de sală de specialitate, scafandrii de război învaţă să caute mine, bombe plasate sub apă, să identifice locul inamicilor, al teroriştilor şi să execute foc asupra duşmanilor. Tot aici, scafandrii de luptă învaţă procedurile de atac, metodele de pătrundere în obiective, lupta în oraş sau în clădiri.
 
Elevii au vizitat, apoi, unul dintre dormitoarele scafandrilor și curtea centrului. Aici, cei mici şi-au exprimat curiozitatea cu privire la toate lucrurile noi cu care au luat contact.
Reprezentanţii Secţiei de Scafandri a Centrului 59 Scafandri au prezentat o parte din echipamentele pe care le utilizează pentru a-şi îndeplini Misiunile. Scafandrii specializaţi pe luptă au avut răbdarea să le arate copiilor tehnicile lor. Astfel, cei mici au putut vedea arma cu lunetă, precum şi pistoalele sau dispozitivele specifice misiunilor militarilor. „Şi tatăl meu are puşcă din asta adevărată“, „Tati are căşti din astea“, „Ce şmecher e lansatorul!“, au comentat elevii, iar întrebările „Asta ce e?“, „Asta la ce foloseşte?“, „Pot să ating şi eu asta?“ au fost permanent pe buzele lor.
 
Copiii au fost entuziasmaţi să înveţe lucruri noi, astfel că au deprins imediat limbajul nonverbal utilizat sub apă. Au efectuat şi un mic exerciţiu între ei, utilizat în situaţia în care le e frig şi vor să urce la suprafaţă. S-au descurcat, iar prima lor misiune le-a ieşit cu brio.
 
„Am văzut arme, grenade, oxigen, de toate. Sunt hotărât să mă fac scafandru, pentru că iubesc foarte mult apa, caracatiţa, tot“, a povestit Emi, un elev de şapte ani, prezent la Centrul de Scafandri. Daria, o elevă tot de şapte ani, ne-a povestit şi ea ce a văzut, exprimându-şi totodată dorinţa de a deveni scafandru militar: „Am văzut armele, grenadele, costumul de scafandru, aparatul pe care îl folosesc pe sub apă ca să poată vorbi şi ca să poată trăi, locul unde îşi fac temele. Îmi doresc din suflet să mă fac scafandru! Aş sta aici zile întregi! Au arme foarte frumoase.“
 
La eveniment au participat inclusiv elevii din centre pentru copii cu dizabilităţi, aceştia fiind fascinaţi, la rândul lor, de meseria de scafandru militar. Piticii au avut ocazia să se urce în bărcile folosite de scafandri, dar şi să viziteze interiorul unui simulator.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii