Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obligatoriu de la 1 septembrie Ce se întâmplă dacă nu aţi primit cardul de sănătate

ro

26 Aug, 2015 00:00 2484 Marime text
De la 1 septembrie, toate serviciile medicale vor fi decontate pe baza cardului de sănătate, care devine obligatoriu. Dragoş Poteleanu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, a explicat, marţi, ce au de făcut persoanele care nu deţin card de sănătate pentru a beneficia de servicii medicale gratuite. „Iniţial, cardul de sănătate urma să devină obligatoriu de la 1 mai, însă a fost necesară o perioadă de acomodare. Şi iată că, începând cu 1 septembrie, cardul devine singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor din sistem“, a declarat Dragoş Poteleanu.
 
Constănţenii vor beneficia de servicii medicale gratuite de la 1 septembrie doar în baza cardului de sănătate. „Şi cei care nu au primit cardul vor beneficia de servicii medicale gratuite, deoarece, în sistem, cardul apare ca fiind emis. Cardul apare ca emis când poşta anunţă că asiguratului i-a fost livrat sau că a fost returnat la noi. Furnizorii trebuie să verifice în baza Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate dacă persoana respectivă este asigurată sau nu. Doar aşa vom putea elimina neajunsurile sau inconvenientele pentru cetăţeni“, a explicat Dragoş Poteleanu.

Carduri refuzate pe motive ce ţin de religie

Directorul CJAS Constanţa a mai spus că 76 de constănţeni au refuzat cardurile din motive care ţin de orientarea religioasă. „Persoanele care au returnat cardul de sănătate din motive religioase vor primi o adeverinţă valabilă 90 de zile. Ulterior, ei vor solicita o nouă adeverinţă. Cardurile refuzate vor fi păstrate la noi“, a spus Dragoş Poteleanu.

Cardul pierdut sau deteriorat se plăteşte

Între timp, sute de constănţeni care și-au pierdut cardurile de sănătate sau le-au deteriorat pot solicita eliberarea unui duplicat. Doar că, pentru aceasta, vor fi nevoiţi să achite 15,5 lei. Noul card urmează a fi eliberat în termen de 60 de zile. Până atunci, asiguraţii vor primi adeverinţe de la CJAS.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii