Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce probleme are spitalul de Pneumoftiziologie

ro

28 Apr, 2010 04:28 1677 Marime text
Unitatea spitalicească se confruntă în această perioadă cu un număr mare de cazuri de tuberculoză, majoritatea persoanelor bolnave fiind tineri. Din fericire, potrivit directorului medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, Elena Danteş, numărul bolnavilor de TBC nu a crescut faţă de anul trecut. „Avem aproximativ 90 de cazuri de tuberculoză în acest moment. În rest, avem şi alte patologii precum bronşite cornice, pleurozii, supuraţii etc".

Conducerea spitalului a ţinut să precizeze că poate face faţă acestei situaţii deoarece tratamentele pentru tuberculoză sunt finanţate de programul naţional al Ministerului Sănătăţii. Anul trecut, în judeţul Constanţa au fost depistate peste 800 de cazuri de tuberculoză.

Potrivit medicului specialist pneumolog, Elena Danteş, tuberculoza nu are nişte simptome proprii care să sugereze afecţiunea de la început, ci evoluează încet, până la forme avansate de boală. Astfel, primul simptom care ar trebui să pună bolnavul în alertă este tusea cu secreţie mucopurulentă, care se regăseşte mai ales la fumători. Starea febrilă, lipsa poftei de mâncare, oboseala, somnolenţa, dar şi scăderea în greutate sunt alte simptome ale bolii. Mai mult decât atât, expectoraţiile cu sânge proaspăt, care survin în urma ruperii unor vase de sânge, denumite medical „hemoptizii provinciale", conduc la descoperirea unei tuberculoze active.

Tuberculoza se poate răspândi cu uşurinţă cel mai frecvent în cazul oamenilor care trăiesc în medii aglomerate (aziluri, spitale, şcoli, penitenciare, adăposturi pentru oamenii străzii) şi în cazul celor care trăiesc într-o casă unde deja există un bolnav de TBC, acesta fiind un factor care creşte posibilitatea de a contacta boala.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii