Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce l-a legat pe Dolanescu de Constanta (galerie foto)

ro

22 Mar, 2009 23:32 2041 Marime text
ion.jpgInterpretul de muzică populară, de la care, ieri, şi-a luat rămas bun o ţară întreagă, şi-a trăit viaţa pe scenă. La Constanţa a fost prezent atât pentru a învia lumea folclorului în festivaluri, cât şi pentru a întreţine atmosfera nuntaşilor. De oraşul de la malul mării, însă, îl leagă şi momente care au anunţat decesul său.

S-a născut la 25 ianuarie 1944, în comuna Perşinari, din judeţul Dâmboviţa. A absolvit Şcoala Populară de Arte. A fost remarcat şi s-a bucurat de susţinerea şi protecţia marilor interprete de muzică populară Maria Tănase, Maria Lătăreţu şi, mai ales, Ioana Radu.
În anii '70, aceasta din urmă a intervenit personal la Nicolae Ceauşescu, spre a-l apăra pe Ion Dolănescu, care era anchetat în celebra Lege 18 (cea a averii ilicite) şi, din această cauză, fusese supus şi unui embargo total la radio şi televiziune. În 2004, maestrul a cântat, alături de alte nume celebre ale muzicii populare româneşti, pe scena Festivalului Internaţional de Muzică Cerbul de Aur - Braşov, în spectacolul „Tinereţe fără bătrâneţe". Doi ani mai târziu, pe 28 august 2006, a fost internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, din cauza unui puseu de tensiune. Venise să susţină un spectacol pe scena Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc de la Mamaia. La momentul respectiv, interpretul a dorit să spulbere zvonurile care îl dădeau drept internat în cadrul unităţii sanitare, în comă, pe patul de moarte. „A fost un control la spitalul din Constanţa. Încă nu m-am gândit să mor. Mai am de trăit până la vreo 80 de ani", declara maestrul Dolănescu. Dorinţa nu i s-a împlinit, iar la 65 de ani s-a stins în braţele unei prietene. În a doua seară a aceluiaşi festival a urcat pe scenă alături de fiul său, Ionuţ, şi de Maria Ciobanu.

A cântat la nunta Lilianei Gervasuc

În 2007, Ion Dolănescu şi Maria Ciobanu, alături de orchestra Botgros din Chişinău, au întreţinut atmosfera la cununia religioasă dintre Liliana Gervasuc, pe atunci şefă a Loteriei Române, şi Ion Mincă, lider al Partidului Conservator Mangalia. Evenimentul a fost oficiat de Înalt Preasfinţitul Tedosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ierarhul l-a botezat şi pe nepoţelul lui Ionuţ Dolănescu, la Biserica Radu Vodă din Capitală.

ÎPS Teodosie nu a venit la înmormântare

Ieri după-amiază, interpretul a fost condus pe ultimul drum. Din soborul de preoţi care a oficiat slujba de înmormântare ar fi trebuit să facă parte şi Înalt Preasfinţitul Teodosie, după cum mediatizau canalele de televiziune. Însă, întrebat dacă va participa la slujba de înmormântare a maestrului Ion Dolănescu, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că este o informaţie falsă şi că probabil familia artistului şi-ar fi dorit să se întâmple aşa. De asemenea, el a precizat că nu a fost un prieten apropiat al lui Ion Dolănescu, ci doar s-au întâlnit, ocazional, de câteva ori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii