Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce găsesc turiştii la mare? Ultimele plaje sălbatice ale litoralului- Agigea, Gura Portiţei şi Sfântul Gheorghe

ro

17 Aug, 2012 01:00 11805 Marime text
turisti_plaja_1.jpgVrei să evadezi într-un loc ascuns de ochii curioşilor? Pe o plajă pustie unde să dormi într-un cort şi să asculţi valurile mării? Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă şi în numărul de azi ultimele plaje sălbatice ale litoralului românesc.

Rezervaţia de dune de nisip de la Agigea este o altă plajă frumoasă şi liniştită unde te poţi bucura de bronzul de septembrie. Plaja sălbatică de aici este o bucată de nisip întinsă şi ascunsă sub podul ce duce în portul Agigea Sud. Este un loc discret pentru plajă, cu bar şi nisip pietros, unde te vei bucura în voie de frumuseţea peisajului de vis pe care îl vei descoperi aici. Plaja se află la doar 10 kilometri de Constanţa, dacă urmezi drumul european E87, iar din Eforie Nord faci circa un sfert de oră de mers pe jos pe ţărmul mării spre portul Agigea Sud.

turisti_plaja_2.jpgGura Portiţei este un mic paradis pe pământul Deltei Dunării. Cunoscută deja celor îndrăgostiţi de Delta Dunării, plaja dintre Marea Neagră şi lacul Goloviţa este una dintre cele mai frumoase locuri de pe litoral. Accesul aici este mai dificil şi cam scump, dar merită să vezi un aşa loc minunat. După aproximativ 300 de kilometri până în Tulcea, din porturile Jurilovca sau Sfântu Gheorghe, se ia calea navigabilă - cu vaporaşul sau navele rapide, iar în câteva ore ajungi pe plajă. La Gura Portiţei mai poţi găsi un loc pe cei 7 kilometri de plajă unde să-ţi aşezi cortul. Portiţa este astăzi un complex turistic micuţ, cu case din lemn construite pe plajă, sau cu vile cu acoperiş din stuf. Plusurile acestui loc sunt nisipul fin şi curat, culoarea mării, dualitatea peisajului - marin şi lacustru şi terasele din zonă.

Plaja de la Sfântul Gheorghe este puţin bătută de piciorul omului şi asta pentru că este greu accesibilă. De la Sfântul Gheorghe, se mai merge câţiva kilometri de-a lungul Dunării până la mare. Laşi în urmă un mic sat de pescari, unde găseşti şi camere de închiriat la preţuri convenabile. Există şi vehicul special, care asigură contra cost transportul din sat la plajă. Farmecul locului e dat de imensitatea şi pustietatea plajei, acoperită cu stuf şi nisip fin. Lipsesc cherhanalele, dar un suc sau o băutură rece pot fi achiziţionate de la puţinii vânzători ambulanţi care mai vin pe plajă. Poţi campa liniştit aici. Fereşte-te însă să faci baie în zona unde Dunărea se varsă în Marea Neagra, din cauza curenţilor foarte puternici. E doar pentru înotătorii experimentaţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii