Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce găsesc turiştii la mare? „Dunele marine de la Agigea" - singura rezervaţie de acest gen

ro

26 Jul, 2012 01:00 12064 Marime text
cap_10.jpgÎn puţine locuri din ţară, într-un spaţiu restrâns, se găsesc atât de multe specii de plante arenare, unele caracteristice litoralului atlantic, mediteranean şi caspic, altele întregii zone pontice, câteva fiind unice pe continentul european.

Au fost inventariate peste 450 de specii de plante vasculare şi opt de muşchi. Rezervaţia de plante „Dunele marine de la Agigea" se află la sud de oraşul Constanţa, la numai 4 kilometri de staţiunea Eforie Nord, fiind unica rezervaţie naturală de dune marine din ţara noastră. Raritatea floristică ce constituie faima acestor dune este cruciferul Alyssum borzeanum (ciucuşoara de nisip).

Rezervaţia „Dunele Marine de la Agigea" se află în incinta Staţiunii Biologice Marine „Prof. dr. Ioan Borcea" şi adăposteşte o floră şi o faună caracteristice dunelor de nisip, fiind totodată un spaţiu de derulare a activităţilor de practică şi de cercetare pentru studenţii şi doctoranzii de la diferite universităţi din ţară. Rezervaţia de plante, situată în aria protejată „Dunele marine de la Agigea", este una dintre cele mai interesante rezervaţii ştiinţifice din Europa, în care se găsesc plante şi animale caracteristice dunelor de nisip. Ocupă o suprafaţă de 10,5 hectare, pe un platou mai înalt, la 50 de metri de mare, fiind unica rezervaţie de dune marine din România. Staţiunea didactică şi de cercetări marine a fost înfiinţată în anul 1926 de eminentul zoolog, prof. dr. Ioan Borcea.

 turisti.jpg

A devenit în timp una dintre cele mai active şi mai dezvoltate staţiuni de la Marea Neagră şi o şcoală pentru hidrobiologia românească. Staţiunea are 3 clădiri, în care sunt amenajate laboratoarele de cercetări şi laboratoarele studenţilor pentru practica de biologie şi ecologie, un Muzeu al Mării Negre, o bibliotecă de specialitate şi dormitoarele amenajate pentru studenţi, cadre didactice şi cercetători, cu o capacitate de peste 110 locuri. Şalupa marină „Prof. dr. C. Motaş" şi celelalte facilităţi permit cercetarea ecosistemelor marine în toate tipurile de faciesuri. Staţiunea este deschisă în tot timpul anului pentru studenţii şi cercetătorii care urmăresc anumite aspecte ale ecosistemelor marine şi terestre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii