Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Casa de Pensii are atributii si in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale

ro

12 Feb, 2004 00:00 1130 Marime text

Un nou statut de la inceputul acestui an

Reprezentantii ITM se asteapta la o crestere a accidentelor de munca si a bolilor profesionale ca urmare a facilitatilor acordate de noua legislatie in domeniu * Pentru administrarea fondului de accidentare si risc, la nivelul Casei de Pensii s-a constituit o directie care are conducere tripartita, respectiv Guvern, patronat si sindicate * ITM si Casa de Pensii se vor ocupa de cazurile de accidente de munca si boli profesionale

Incepand de anul acesta, Casa de Pensii are un nou statut. Acesta este reglementat prin Hotararea Guvernamentala numarul 13, aparuta in Monitorul Oficial pe data de 8 ianuarie 2004. Potrivit declaratiei directorului Casei Judetene de Pensii Constanta, Delia Greavu, principala modificare este aceea ca, de anul acesta, aceasta institutie gestioneaza si fondurile pentru accidentare si risc. Este o reglementare noua care ofera anumite posibilitati si drepturi unor oameni care sufera pentru aceste riscuri si pentru care Casa de Pensii urmeaza sa se organizeze in vederea demararii acestei activitati. Delia Greavu a precizat ca, la ora actuala, sunt o serie de probleme organizatorice care urmeaza sa se clarifice. "Noutatile pe care le aduce acest nou statut nu sunt foarte importante. Colectarea contributiilor de asigurari sociale urmeaza sa se faca dupa aceeasi modalitate ca si pana acum. Noi suntem cei care gestionam, dar Ministerul de Finante preia aceasta parte din activitatea noastra. Suntem in perioada cand o serie intreaga de dosare care privesc debitorii sunt preluate de Finante", a adaugat directorul CJP. Noul statut a fost adoptat ca urmare a modificarilor intervenite in structura organizatorica si in atributiile Casei de Pensii, prin adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 107/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

Atributii comune

De departe, cele mai multe modificari sunt aduse in domeniul asigurarii accidentelor de munca si al bolilor profesionale. Potrivit noului statut, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale in domeniul prevenirii accidentelor de munca si al bolilor profesionale are numeroase noi atributii, cum ar fi coordonarea activitatii de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale la nivel national; acordarea de consiliere in domeniul managementului securitatii si sanatatii in munca, metodelor de audit si evaluare a riscurilor, in functie de situatiile specifice domeniului de activitate, in baza unor conventii (contracte) incheiate cu angajatorii, in scopul imbunatatirii activitatii de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale si efectuarea analizelor si evaluarilor de riscuri pentru probleme de interes national, elaborarea de studii, analize si asigurarea documentatiei privind riscurile si conditiile de munca, in vederea fundamentarii unor masuri de prevenire. In domeniul reabilitarii medicale, recuperarii capacitatii de munca si reconversiei profesionale a persoanelor care au suferit accidente de munca sau boli profesionale, in baza informarilor primite din teritoriu, CNPAS organizeaza la nivel national activitatea de recuperare functionala, protezare, reorientare si reconversie, in vederea reintegrarii profesionale, pentru cei care au suferit accidente de munca si boli profesionale, precum si multe alte activitati legate de acest aspect. Majoritatea acestor activitati reveneau si vor reveni in continuare si Inspectoratului Teritorial de Munca.

Se asteapta o crestere a accidentelor de munca

Tiberiu Plesu, inspector sef al ITM, a precizat ca Ordonanta 107/2003 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale aduce o serie de clarificari si de modificari benefice. Astfel, acum se stie cu precizie cine plateste pentru accidentul de munca. Potrivit vechilor reglementari, costurile erau suportate de catre angajator. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori, victima era scoasa din spital inainte de termen tocmai pentru ca societatea sa nu dea foarte multi bani. Acum insa, primele patru zile de spitalizare sunt suportate de angajator, iar urmatoarele se platesc din fondul de risc si accidentare. Pentru administrarea acestui fond, la nivelul Casei de Pensii s-a constituit o directie care are conducere tripartita, respectiv Guvern, patronat si sindicate. Cuantumul indemnizatiei in caz de risc si accidentare este de 80% din salariul mediu pe ultimele sase luni. In caz de accidentare si risc, la nivel teritorial Casa de Pensii realizeaza activitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca si indeplineste toate atributiile privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale. Anual, la nivelul judetului au loc circa 300 de accidente de munca. Marian Becheanu, inspector sef adjunct al ITM, a precizat ca, urmare a noilor reglementari in domeniul accidentelor de munca si al bolilor profesionale, se asteapta ca numarul celor care doresc sa beneficieze de facilitatile acordate de lege sa creasca, in urmatoarea perioada, considerabil. "S-ar putea ca multi angajati sa scoata la iveala tot felul de boli pentru a beneficia de biletele de tratament", a mai adaugat Becheanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii