Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica din satul Oituz, sfinţită de Ziua Comunei Lumina (galerie foto)

ro

16 May, 2011 00:17 13290 Marime text

cap_6.jpgLocuitorii de religie ortodoxă din satul Oituz au, începând de ieri, un lăcaş de cult în care să se închine. Primăria va sprijini şi comunitatea catolică, urmând să contribuie la reabilitarea bisericii de rit catolic din localitate

Locuitorii din Lumina au petrecut ieri la Ziua Comunei. Administraţia locală condusă de primarul Dumitru Chiru a pregătit un program plin de surprize, muzică şi voie bună.

Ziua Comunei a debutat cu un eveniment foarte important pentru comunitatea ortodoxă din satul Oituz. Începând de ieri, cei aproximativ o sută de creştini ortodocşi din satul Oituz au o biserică a lor. Primarul Dumitru Chiru, împreună cu soţia, a participat alături de credincioşii din Oituz la slujba de târnosire a bisericuţei, care a început dis-de-dimineaţă, fiind oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Teodosie. Edilul ne-a declarat că în satul Oituz nu exista un lăcaş de cult ortodox, majoritatea locuitorilor fiind de religie catolică. „Cei aproximativ o sută de credincioşi ortodocşi din satul Oituz obişnuiau să meargă la biserică la Lumina. Acum au şi ei un lăcaş de cult al lor. A venit şi un preot care va sluji în această biserică", ne-a declarat primarul Dumitru Chiru. Edilul a precizat că administraţia locală pe care o reprezintă va sprijini şi lucrările de reabilitare a bisericii catolice din satul Oituz. La slujba de sfinţire a bisericii ce poartă hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena au participat şi oameni de afaceri care-şi desfăşoară activitatea pe raza comunei, printre care şi Grigore Comănescu.

Întreceri sportive, muzică şi voie bună

De asemenea, în paralel cu evenimentul de la Oituz, dimineaţă a avut loc şi crosul dedicat Zilei Comunei Lumina, la care au participat aproximativ 300 de locuitori ai comunei, copii şi adulţi. Potrivit primarului, ocupanţii primelor 50 de locuri au fost premiaţi cu treninguri şi adidaşi, iar ceilalţi participanţi doar cu pantofi sport. Traseul pe care l-au avut de parcurs a început de la primărie, a continuat cu strada Mare, strada Sirenei, platoul de desfăşurare a serbării Zilei Comunei Lumina, fiind încheiat cu locul de start. Premii au primit şi concurenţii din competiţia de lupte tradiţionale tătăreşti - kureş.

Începând cu ora 12.30, la Lumina, pe platoul unde se organizează târgul de week-end, a început spectacolul dedicat Zilei Comunei Lumina, prezentat de Mirela Pană. În debutul manifestării a avut loc decernarea premiilor Primăriei Lumina. Au fost premiaţi sportivi cu rezultate deosebite la lupte greco-romane şi, de asemenea, elevii olimpici ai comunei. Pe scena special amenajată au urcat Ansamblurile „Prietenia" din Mihail Kogălniceanu, „Brâuleţul dobrogean", Ansamblul „Elpis" din Grecia şi „Audeo" - Ansamblul ţigănesc din Cernavodă. Au mai evoluat la Ziua Comunei Lumina Rodica Onţa (repertoriu rusesc), Sorin Şuteu (muzică populară gorjeană), Alin Trocan (repertoriu popular din Teleorman), Izabela Tomiţă, Ion Amititeloaie, Ion Drăgan, Liliana şi Violeta Geapană, formaţia Los Marineros - Mariachi (muzică sud-americană) şi Dasudui Band şi Mirela Pană (muzică balcanică).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii