Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Batrana oarba, infometata de propriul copil

ro

29 Aug, 2003 00:00 961 Marime text

Centrul de Asistenta Sociala a reusit sa o scape de moarte

Dupa ce s-a zbatut o viata intreaga pentru a-i asigura fiului ei un acoperis deasupra capului, femeia s-a trezit pe drumuri * Aceasta sustine faptul ca fiul nu ii dadea niciodata banii pentru care muncise toata viata si era lasata sa moara de foame * Septuagenara a ajuns, in stare foarte grava, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta * Dupa ce s-a refacut, a descoperit ca fiul sau vanduse casa si se mutase la socri

In fiecare zi, cel putin doua persoane care isi duc traiul pe strazi isi pierd viata. Pentru ca nu exista nici o posibilitate de a apela la serviciile unui medic de specialitate s-a infiintat, in urma cu patru ani, un centru social. Angajatii de aici se confrunta, insa, cu foarte multe dificultati. Centrul nu are o finantare proprie. Cu alte cuvinte, trebuie sa se multumeasca cu banii care sunt alocati din fondurile si asa insuficiente ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, in cadrul caruia functioneaza. Pacientii sunt persoane care nu au unde sa se duca dupa ce sunt externati, asa ca mai poposesc o perioada pana cand Primaria le gaseste un adapost. Mare parte dintre acestia sunt trimisi la caminul-spital din Techirghiol sau din Poarta Alba, aceasta fiind o solutie ca ei sa paraseasca Spitalul de Urgenta. Centrul social are, prin urmare, ca principala activitate acordarea asistentei medicale gratuite persoanelor care nu pot face dovada ca au asigurare de sanatate sau care nu au buletine de identitate pentru ca nu au locuinta. In cadrul acestui centru social functioneaza doua sectii: una pentru copii si alta pentru adulti.

Suflete haine

In cursul saptamanii trecute, registratorii medicali din cadrul Centrului de Asistenta Sociala au reusit sa rezolve un caz social extrem de complicat. Este vorba despre o batrana in varsta de 75 de ani, nevazatoare, care a fost internata in cadrul sectiei Medicala II a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Aceasta locuia intr-un apartament cu trei camere, impreuna cu fiul sau si sotia acestuia. Deoarece pensia femeii era foarte mica, iar veniturile celor doi nu le mai permiteau sa locuiasca in acel apartament, fiul l-a vandut si s-au mutat, toti trei, la Cochirleni. Pentru ca batrana era nevazatoare, cea care ii ridica pensia, lunar, era nora sa. Batrana sustine ca la ea nu ajungeau niciodata banii pentru care muncise toata viata si era lasata sa moara de foame chiar de propriul sau fiu. Din cauza infometarii, septuagenara a fost adusa, in stare foarte grava, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, suferind de cadere de calciu si anemie.

Fara acte

Fiul si nora nu au vizitat-o decat o singura data pe batrana in tot timpul in care a fost internata in spital. Registratorii medicali din cadrul Centrului Social au declarat ca, dupa externare, batrana a fost dusa acasa, in Cochirleni. Intre timp, insa, fiul ei a vandut si casa aceea, mutandu-se, impreuna cu sotia sa, la socri, fara sa se mai gandeasca si la propria lui mama. Actele de identitate, certificatul de nastere si cuponul de pensie ale batranei se aflau in posesia fiului. Registratorii medicali au marturisit ca au avut mari probleme cu fiul batranei, intrucat acesta nu a vrut sa restituie toate aceste documente, fapt pentru care femeia nu putea fi internata in nici un camin-spital sau azil. Dupa cateva zile de insistente si presiuni, registratorii medicali din cadrul Centrului Social al Spitalului Clinic Judetean Constanta au reusit sa-l convinga pe fiul batranei sa restituie toate documentele necesare.In prezent, septuagenara nevazatoare se afla internata in caminul-spital din Poarta Alba.Lucratorii Centrului Social declara faptul ca s-au confruntat cu foarte multe cazuri similare celui prezentat mai sus. Chiar la sfarsitul anului trecut au rezolvat problema unui batran care a fost alungat din propria sa casa de catre fiica sa. Batranul avea in jur de 80 de ani si avea o mica deficienta locomotorie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii