Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avalansa de casatorii

ro

21 Aug, 2002 00:00 1234 Marime text

La Casa Casatoriilor au spus "da" 140 de perechi in doua zile

A devenit o traditie ca nuntile sa fie organizate la sfarsitul verii sau toamna * Numarul casatoriilor incheiate in ultimul timp a scazut foarte mult la nivelul intregii tari * In Constanta, media de varsta la care tinerii se decid in final sa se casatoreasca este de 26 de ani pentru femei si 29 de ani pentru barbati * Declaratia de casatorie se face personal, de catre viitorii soti, in scris, la primaria locului de domiciliu sau de resedinta al unuia dintre ei * O data cu aceasta, viitorii soti trebuie sa prezinte o lista intreaga de acte

O data cu jumatatea lunii august incepe sezonul casatoriilor, al carui apogeu se inregistreaza in lunile septembrie si octombrie. A devenit o traditie ca nuntile sa fie organizate la sfarsitul verii sau toamna, o data cu vinul si cu strangerea recoltei. Momentul in care doi tineri decid sa se casatoreasca reprezinta un pas decisiv in viata ambilor. In ultimul timp, insa, acest eveniment a fost extrem de influentat de situatia economica in care se afla Romania, foarte multi tineri ezitand sa faca acest pas din cauza greutatilor cu care se confrunta o familie.Conform statisticilor, numarul casatoriilor incheiate in ultimul timp a scazut foarte mult la nivelul intregii tari. Un alt fapt care iese in evidenta este acela ca cei care decid sa se casatoreasca nu mai fac acest lucru decat dupa o anumita varsta, respectiv cel putin 25 de ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca in ziua de astazi este din ce in ce mai greu, din punct de vedere material, sa intemeiezi o familie. In urma cu aproximativ 20-30 de ani, varsta medie a celor care incheiau o casatorie era simtitor mai scazuta. Fetele, cel putin, de foarte multe ori la 17-18 ani erau deja casatorite, iar la 20 de ani aveau deja chiar doi sau mai multi copii. La ora actuala, se constata o schimbare majora in felul in care tinerii concep o casatorie. Greutatea gasirii unui loc de munca, salariile extrem de mici cu care este remunerata munca depusa, nesiguranta pastrarii acelui post, toate acestea nu sunt decat piedici puse in calea celor care ar dori sa-si intemeieze o familie. In Constanta, media de varsta la care tinerii se decid in final sa se casatoreasca este de 26 de ani pentru femei si 29 de ani pentru barbati. In mediul rural, aceasta medie este numai cu putin mai scazuta decat la oras, respectiv 24 de ani la femei si 27 la barbati. Aceasta diferenta intre oras si sat se poate explica si prin faptul ca, la oras, un important loc in viata tinerilor il ocupa cariera si in acest caz casatoria este amanata pana in momentul in care se pot baza pe o siguranta materiala.

Acte obligatorii

Foarte multi dintre cei care se decid sa se casatoreasca nu au habar nici macar de documentatia pe care trebuie sa o aiba. Trebuie, astfel, stiut ca declaratia de casatorie se face personal, de catre viitorii soti, in scris, la primaria locului de domiciliu sau de resedinta al unuia dintre ei. In cazul in care unul dintre viitorii soti nu se afla in localitatea unde urmeaza sa se desfasoare casatoria, el poate face declaratia de casatorie la primaria localitatii de domiciliu sau de resedinta, care o va transmite, in termen de 48 de ore, la primaria unde urmeaza a se incheia casatoria. O data cu declaratia de casatorie, viitorii soti trebuie sa prezinte o lista intreaga de acte, respectiv actele de identitate ale amandurora, certificatele de nastere, in original si in copie, si certificatul medical privind starea sanatatii (prenuptial). Certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori. La lista de documentatie se adauga, dupa caz, actele in original si in copii traduse si legalizate ori certificate de ofiterul de stare civila, din care sa rezulte desfacerea casatoriei anterioare, daca este cazul. In situatia in care unul dintre soti este cetatean strain, pe langa toate aceste acte mai sunt necesare urmatoarele: o dovada eliberata ori autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate in Romania, din care sa rezulte ca indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala, pentru casatoria in Romania, o declaratie data pe propria raspundere, autentificata de un notar public, din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain sau partial, nu este casatorit si indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania, in cazul in care dovada prevazuta la alineatul de mai sus nu poate fi obtinuta intrucat statul respectiv nu are misiune diplomatica sau oficiu consular acreditat in Romania.

Casatorii pe banda rulanta

Imediat dupa postul Sfintei Marii, Casa Casatoriilor din Constanta a fost luata cu asalt de cei care voiau sa se casatoreasca. Functionarii din cadrul institutiei amintite ne-au declarat ca numai in week-end-ul trecut au fost incheiate 140 de casatorii. "Vineri au fost 20, iar sambata au fost cele mai multe, respectiv 120 de cununii civile", ne-a declarat o functionara a Casei Casatoriilor, care a cerut sa nu i se dea numele publicitatii. Tot de la aceasta am aflat ca se incheie casatorii in toate zilele saptamanii, insa cel mai mare aflux se inregistreaza sambata. Se pare ca tinerii constanteni au asteptat cu nerabdare trecerea postului pentru a putea sa se casatoreasca, insa este de asteptat ca numarul nuntilor sa scada in perioada imediat urmatoare. Motivul il reprezinta tocmai faptul ca a te casatori a devenit pentru foarte multi tineri un pas extrem de riscant.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii