Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi începe Postul Crăciunului. Vă sugerăm câteva reţete

ro

14 Nov, 2012 03:15 2209 Marime text
Românii ortodocşi şi greco-catolici au intrat astăzi în Postul Crăciunului, care va dura şase săptămâni şi care a fost rânduit de biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. În această perioadă, creştinii ţin post. În perioada postului se găteşte fără carne, ouă, lactate sau alte produse animale. Postul este binevenit pentru organism, însă nu poate fi ţinut de oricine, pentru că pe durata lui se elimină din alimentaţie proteinele de origine animală, care conţin aminoacizi esenţiali, indispensabili bunei funcţionări a organismului. Astfel, postul nu este indicat pentru perioade lungi. Femeile însărcinate, copiii de până în 16 ani, dar şi alte persoane care suferă de diferite afecţiuni, nu este indicat să ţină post. Mai jos va propunem câteva reţete de post.

Supă de roşii

Pentru supa de roşii aveţi nevoie de: un kilogram de roşii, doi dovlecei tăiaţi rondele subţiri, patru cartofi, două cepe mici, trei căţei de usturoi, o ceşcuţă de ulei, o linguriţă de zahăr, sare piper şi două foi de dafin. Într-o oală suficient de mare, se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă dovleceii, roşiile decojite, tăiate în patru şi cartofii tăiaţi mărunt. Se lasă la fiert circa 10 minute, după care se adaugă 1,5 de apă, piperul, sarea, zahărul, usturoiul tăiat mărunt si foile de dafin. Se lasă să fiarbă 40 de minute. Se adaugă pătrunjel tocat şi se serveşte cu crutoane. Acestea se obţin prin prăjirea în ulei a unor cubuleţe de pâine.

Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă

Pentru prepararea acestei reţete aveţi nevoie de: opt bucăţi de ardei gras, o cutie de ciuperci, 4-5 buc. roşii, 500 gr. orez, două bucăţi de ceapă, patru linguri de ulei, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare şi piper. Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi se căleşte în ulei încins. Se adaugă orezul, împreună cu ciupercile, tăiate mărunt, se acoperă cu apă şi se lasă la fiert. La final, se adaugă roşiile tăiate mărunt. Se lasă la răcit, se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Ardeii sunt tăiaţi cu capac, în partea dinspre coadă, se curăţă de seminţe, se spală apoi se umple cu orez şi ciuperci, se ung cu ulei şi se aşează în tavă. Printre ei, se pun felii de roşii şi se dau la cuptor la foc mic, 45 de minute.

Tocăniţă de ciuperci

Pentru această reţetă ne trebuie un kilogram de ciuperci proaspete, o ceapă, un ardei gras, 5 căţei de usturoi, 3 linguri de ulei, 3 roşii, sare, piper, o legătură de pătrunjel verde, 100 ml de vin roşu şi cimbru uscat. Spălăm ciupercile şi le curăţăm de primul strat de pieliţă. Le rupem coditele şi le tăiem mărunt, iar pălărioarele le tăiem cât mai subţire. Ceapa şi ardeiul le tocăm în cubuleţe mici. Usturoiul îl curăţăm şi le zdrobim. Le rumenim în ulei ţi le stingem cu vin. Adăugăm ciupercile, roşiile opărite şi decojite, sarea şi piperul. Turnăm apă cât să acopere ciupercile şi acoperim vasul. Le lăsăm la foc mic 25 minute. La final adăugam pătrunjelul verde tocat. Tocăniţa de ciuperci se serveşte cu mămăligă.

Prăjitură de post

Pentru această reţetă, care este cu specific grecesc, avem nevoie de 400 ml. ulei de măsline extra virgin, 500 grame de zahăr, un kg de făină, 375 ml. apă călduţă, 125 ml. coniac, 250 ml. suc portocale, 300 gr. stafide, 1/2 linguriţă nucşoară pudră, un vârf de cuţit cuişoare pudră, o linguriţă scorţişoară pisată, o linguriţă bicarbonat de sodiu, un plic praf de copt, miere şi nucă tocată. Amestecăm zahărul cu uleiul de măsline până când acesta se dizolvă. Se adaugă apa călduţă, coniacul, condimentele şi bicarbonatul dizolvat în sucul de portocale. Într-un bol separat, amestecăm făina, praful de copt şi stafidele. Adăugăm această compoziţie peste cea iniţială. Apoi se mixează ingredientele. Compoziţia rezultată se toarnă în tavă, se stropeşte cu puţin ulei de măsline şi se introduce în cuptorul preîncălzit. Se coace la foc potrivit (175-180 grade C) timp de 45-50 de minute. După ce prăjitura este scoasă din cuptor se unge cu miere şi se ornează cu nuca tocată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii