Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este ziua onomastică a arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie

ro

11 Jan, 2018 00:00 5138 Marime text
Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugăreşti de obşte din Palestina, ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfinţitului Teodosie. Cu acest prilej, începând cu ora 8.15, arhiepiscopul Tomisului va oficia sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa.
 
Sfântul Teodosie cel Mare a trăit în perioada secolelor V-VI. Născut în satul Mogarion din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi, a intrat de tânăr în monahism la o mânăstire din Ierusalim. După un timp, s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului şi s-a hrănit numai cu legume şi ierburi sălbatice. Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său s-au adunat, în scurt timp, mulţi ucenici, pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică. De aceea, a construit lângă peşteră o mănăstire, unde a pus bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte“.
 
Sfântul Teodosie a pus bazele unei mănăstiri în anul 479, în deşertul lui Iuda. Împreună cu ucenicii săi, Teodosie ridică, la 7 km de Betleem, o adevărată cetate evanghelică cu mai multe anexe: un arhondaric pentru călugării străini, un altul pentru primirea săracilor şi a localnicilor, un spital pentru bolnavi, un ospiciu pentru călugării bătrâni şi un azil pentru alienaţi. Aşezămintele erau atât de mari pentru acea vreme, încât, pentru a împlini toate nevoile, Domnul intervenea adesea prin minuni şi înmulţind pâinea şi celelalte necesare vieţii. Viaţă lor călugărească era inspirată de regulile monahale ale Sfântului Vasile cel Mare, fraţii adunându-se de şapte ori pe zi la biserică pentru laude.
 
Atins, către sfârşitul zilelor, de o lungă şi dureroasă boală, a suportat totul ca Iov, dând slavă lui Dumnezeu. Înainte de moartea sa, Cuviosul Teodosie cel Mare a chemat la sine trei episcopi apropiaţi lui şi lor le-a descoperit că o să moară curând. A trecut la cele veşnice după trei zile, la vârsta venerabilă de 105 ani, în anul 529. Trupul său a fost îngropat în peştera în care şi-a început ostenelile ascetice, iar mai târziu mormântul său a fost transferat în mănăstirea sa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii