Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ajutati-o pe Maria sa zambeasca!

ro

21 Jun, 2008 00:00 2451 Marime text
1213990078.jpg

Maria, un copil minunat, de numai cinci ani, are nevoie de ajutorul vostru # Micuta familiei Franga din Mangalia trebuie sa ajunga, intr-o luna, intr-o clinica din China, unde va avea loc o a doua interventie cu celule stem

Prima operatie de acest fel a suferit-o in luna martie a acestui an, cand rezultatele obtinute de medicii chinezi i-au uimit si i-au incantat pe parintii ajunsi in pragul disperarii. Maria a fost un copil cu probleme inca de la nastere. Medicii au pus aceste probleme pe seama faptului ca mama a venit, in a doua luna de sarcina, in contact cu un copilas bolnav de pojar. Fatul ar fi fost afectat de aceasta boala, iar creierul micutei a fost primul care a avut de suferit. Si in timpul travaliului, care, ne spune mama, a fost unul scurt, dar foarte dificil, copilul a avut de suferit. Medicul de la Spitalul Militar Constanta, care s-a ocupat de nastere, a refuzat sa faca mamei cezariana, desi aceasta prezenta placenta praevia (placenta acoperea cervixul, caz in care medicii recomanda, aproape obligatoriu, cezariana), iar copila a venit pe lume cu piciorusele inainte. "Fetita a avut cordonul ombilical infasurat in jurul gatului de mai multe ori, iar trupusorul sau era vanat", ne povesteste Gabriela Franga, mama micutei. "Avea piciorusele intoarse si de aceea, cu toate eforturile noastre, Maria nu a putut pasi decat dupa varsta de doi ani. La inceput mi s-a spus sa ii fac masaj, dar mi-am luat inima in dinti si am consultat alti medici, care mi-au recomandat ghetute ortopedice. Asa a facut Maria primii pasi". Parintii au fost alaturi de fiica lor, inca de la inceput, incercand sa depaseasca problemele - Maria nu vorbea, purta pampers, nu putea sa mearga, iar dupa ce a reusit sa faca primii pasi, in cazul in care cadea, nu se mai putea ridica singurica. I s-a pus diagnosticul de autism, de encefalopatie infantila cu retard neuropsihic si motor. Totusi, Gabriela nu a renuntat. Ne spune ca a mers la zeci si zeci de doctori, a vorbit la zeci de clinici din tara si din strainatate. Au cheltuit enorm de mult, dar, in cele din urma, cand a aflat despre clinica din China, unde se fac implanturi cu celule stem, scopul lor a fost doar unul - sa ajunga acolo, sa isi salveze fetita.

La cateva zile dupa implant a spus prima data "mama"

De aici a inceput o lupta continua, contra cronometru: "Am cautat banii necesari peste tot, m-am rugat la atatia oameni cu resurse financiare si nu am obtinut decat promisiuni. Banii de drum mi-au fost oferiti de Consiliul Local Mangalia, care mi-a aprobat si o diferenta, pentru ca, ulterior, costurile operatiei au crescut. In cele din urma, am aflat de la televizor, de la ProTV, ca exista Fundatia Becali si ca ma pot inscrie aici pentru a obtine banii. Insa, actele le-am depus in luna mai si urma sa primim banii abia intr-un an. In noiembrie, anul trecut, copilul meu a facut o serie de convulsii mult mai grave decat de obicei. Inimioara aproape i s-a oprit, i s-a facut masaj cardiac. Atunci mi-am spus ca nu mai am timp. Am ajuns la Fundatia Becali si le-am spus: imi dati banii acum sau degeaba mi-i mai dati peste nu stiu cate luni, cand copilul meu nu va mai fi. Am avut noroc, in decembrie, de Mos Nicolae, mai multi copii au primit banii necesari operatiilor. Printre ei a fost si Maria", isi aminteste Gabriela. Intre 4 si 28 martie, mama si Maria au fost internate in China, in singura clinica din lume unde se fac implanturi cu celule stem, o unitate cu numai 12 paturi. Dupa numai cateva zile de la implant, Maria a rostit prima data "mama" si a coborat singurica scarile spitalului. Medicii le-au spus parintilor ca adevaratele efecte ale celulelor stem se vad dupa trei luni. Maria le-a intrecut orice asteptari: acum este atenta cand i se vorbeste, a invatat sa inchida usa si sa deschida toate dulapurile, se ridica atunci cand i se cere si se aseaza. Langa Maria sta tot timpul surioara ei, de aproape doi ani: "Danuta este sufletul Mariei. Probabil si datorita neastamparatei acesteia mici, Maria a facut progrese asa de mari", crede Gabriela. Din suma oferita de Fundatia Becali, Gabriela s-a intors cu ceva mai mult de 1.000 de dolari. Banii i-a oferit unei mame la fel de indurerata, al carei baietel, Stefan, era conectat la aparate, fiind bolnav de inima. Maria va putea deveni un copil aproape normal daca va repeta, in cel mult sase luni, prima operatie. Medicii chinezi au programat-o la operatie pe 5 august. Costul celei de a doua deplasari si a operatiei in sine este de 30.000 de dolari, bani pe care parintii nu ii au si pentru care fac apel la toti cei ce ii pot oferi Mariei o sansa la o viata normala.

Urmariti de ghinion, dragostea i-a unit in fata nenorocirii

Familia Franga pare urmarita de un ghinion absolut incredibil. Cei doi soti si-au pierdut primul copil, pe Mihai, cand acesta avea 9 luni. Micutul, care abia invata sa paseasca, s-a impiedicat de o sosetuta si a cazut. Desi l-au dus la medicul pediatru, acesta i-a linistit pe parinti, spunandu-le ca nu are nimic. Baietelul a ajuns, in aceeasi noapte, in coma la spital, cu un cheag de sange pe creier. A murit in urma unui stop cardiac, pe masa de operatie. Maria a aparut dupa un an de la tragedie, iar Danuta dupa alti trei. Tatal Mariei a fost crescut la casa de copii, iar parintii Gabrielei au murit inainte de nasterea fetitei. Cei doi soti Franga raman uniti in fata nenorocirilor. Sunt singuri pe lume, numai cu cele doua fetite, pentru care au trecut si vor trece si prin iad, pentru a le oferi o viata normala. Maria are nevoie de ajutorul vostru acum, intr-o luna trebuind sa ajunga in China. Oricat de mica ar fi suma pe care o puteti dona Mariei, ea va va fi recunoscatoare mai tarziu, cand va putea alerga, alaturi de copilasi de varsta ei, va zambi si va putea sa va multumeasca. Cei care pot si vor sa salveze viata micutei Maria Mihaela Franga pot dona sumele pe care le doresc in conturile:

Franga Gabriela: RO75RZBR0000060009161275 - Raiffeisen Bank Mangalia - in lei;

Franga Gabriela: RO58RZBR0000060009161290 - Raiffeisen Bank Mangalia - in euro;

Franga Gabriela: RO21RZBR0000060009501165 - Raiffeisen Bank Mangalia - in USD.

Scris de: {autor}Mihaela MARIN-DUBEI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii