Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A început distribuirea către asiguraţii OPSNAJ 48 de constănţeni au refuzat cardul de sănătate din motive religioase (galerie foto)

ro

01 Jul, 2015 00:00 4680 Marime text
La nivelul judeţului Constanţa, săptămâna trecută a început campania de emitere a cardurilor de sănătate pentru asiguraţii Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (OPSNAJ).

Anunţul a fost făcut, ieri, de directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, Dragoş Poteleanu, în contextul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, 4.239 de carduri pentru salariaţi şi alte 512 carduri pentru pensionarii militari au ajuns la Constanţa săptămâna trecută. „De luni am început deja distribuirea. Cardurile vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie, iar dacă aceştia se prezintă la sediul Casei, ele vor putea fi preluate direct de aici. Cardurile care nu se găsesc la nivelul CJAS Constanţa este posibil să fi fost transmise către unităţile unde aceştia îşi desfăşoară activitatea“, a declarat Dragoş Poteleanu.

Cardurile pacienţilor, distribuite medicilor de familie

De asemenea, directorul CJAS Constanţa a ţinut să precizeze faptul că, în acest moment, la sediul instituţiei se mai găsesc 18.125 de carduri ce îşi aşteaptă posesorii. „14.916 de carduri au fost distribuite către un număr de 182 de medici de familie“, a mai spus Dragoş Poteleanu. „Înainte de a se prezenta la sediul Casei, ar fi bine ca asiguratul să contacteze medicul de familie şi să-l întrebe dacă este unul dintre aceia care au preluat lista de carduri pentru pacienţii proprii, pentru a nu face un drum în plus“, a adăugat acesta.

Cardurile de sănătate nu pot fi activate în farmacii

Un fenomen interesant este acela că, deşi la momentul actual 48 de carduri de sănătate au fost refuzate din motive religioase, alte 33 de au fost refuzate de asiguraţi din motive personale. Potrivit lui Poteleanu, „numărul de carduri refuzate, în raport cu numărul total de carduri, de la nivelul judeţului Constanţa, este unul mai redus faţă de media naţională“. Şi rata de activare a cardurilor de sănătate a crescut în ultima perioadă. Astfel, dacă între 2 februarie şi 5 mai, când sistemul mergea în paralel cu distribuirea, au fost activate 122.251 de carduri, din mai şi până în prezent, numărul lor s-a dublat, ajungând la aproximativ 268.000 de carduri active la nivelul judeţului Constanţa. Poteleanu a declarat şi că, în afara medicilor de familie, cardurile pot fi activate de orice furnizor, cu excepţia farmaciilor. Acesta a constatat că sistemul de activare merge din ce în ce mai bine. „Faţă de primele săptămâni ale lunii mai, când în jur de 60-70 de persoane se prezentau zilnic la casă pentru deblocarea cardului, în momentul de faţă, mai mult de zece persoane pe zi nu se mai prezintă. Ceea ce înseamnă că furnizorii şi-au făcut treaba, iar fluxul este acum foarte scăzut“, a afirmat Poteleanu.

Carduri noi în pregătire

Şi problema celor asiguraţi care încă nu au primit cardul de sănătate pare că va avea o rezolvare până la finele anului. „În momentul de faţă, 600.000 de carduri sunt tipărite la Imprimeria Naţională, pentru cei care s-au asigurat în acest interval, de la distribuirea cardurilor de anul trecut şi până în prezent, dar încă nu au fost prinşi în baza de date. Ei îşi vor primi cardurile prin serviciile poştale“, a adăugat Poteleanu. În acest moment, la nivelul Caselor de Sănătate, mai sunt în jur de 300.000 de carduri nedistribuite, potrivit lui Poteleanu.
 
Nu în ultimul rând, în cadrul conferinţei, directorul CJAS Constanţa a realizat o trecere în revistă a programelor derulate în primul semestru al anului la nivelul instituţiei.
 
Ştefania UŢĂ, studentă a Facultăţii de Litere, Specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“ Constanţa 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii