Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

40 de zile de post (video)

ro

16 Nov, 2010 00:00 2238 Marime text

post_craciun.jpgCreştinii ortodocşi au intrat de astăzi în postul Crăciunului. Timp de patruzeci de zile, oamenii trebuie să se abţină de la alimentele de origine animală, dar şi de la alte păcate trupeşti, pentru a-şi curăţa corpul şi sufletul, în aşteptarea sărbătorii naşterii Domnului.

Postul dinaintea Crăciunului este un post al bucuriei, pentru că precede naşterea lui Iisus. Cele 40 de zile presupun renunţarea la carne, ouă şi lapte, sau cum ar spune bunicii - mâncarea de dulce, dar nu se rezumă doar la asta. Un post adevărat înseamnă abţinere de la dragostea fizică, la băutură, sau de la orice altă ispită umană şi, mai presus de toate, înseamnă rugăciune.

Pentru credincioşi, cele 40 de zile de abstinenţă de la ispite sunt un prilej de purificare şi apropiere de Mântuitor. În intervalul postului, de la care sunt scutiţi copiii, bătrânii şi bolnavii, nu se mănâncă decât produse vegetale. Nu este uşor, dar credincioşii spun că acest sacrificiu este benefic atât pentru ei, cât şi pentru familiile lor.

Postul Crăciunului, care se desfăşoară în fiecare an în aceeaşi perioadă, este unul din cele patru posturi de durată de peste an. El aduce aminte creştinilor de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune în aşteptarea venirii lui Mesia Izbăvitorul. În această perioadă, nu se oficiază nunti, slujbele din biserici sunt mai austere, iar credincioşii sunt sfătuişi să fie mai buni şi mai iertători cu semenii lor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii