Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:09 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uups! Soprana Daniela Vladescu l-a ingenuncheat pe Nicusor Constantinescu

ro

13 Aug, 2010 13:01 1731 Marime text

Opera Constanta, salvata de Kelemen Hunor
Daniela Vladescu, director al Teatrului de Opera si Balet „Oleg Danovski” din Constanta, a incercat sa rezolve pe cont propriu situatia teatrului pe care-l conduce de mai bine de doi ani de zile. Vladescu a fost primita in audienta la Ministerul Culturii, unde i-a vorbit ministrului Kelemen Hunor despre situatia grea a artistilor profesionisti, care sunt simpli bugetari, sunt prost platiti si nu duc deloc o viata plina de stralucire, asa cum multa lume isi inchipuie.

In urma cu trei saptamani, consilierii judeteni erau chemati sa transeze situatia institutiilor de cultura. Cea mai dureroasa schimbare a afectat Teatrul de Opera si Balet „Oleg Danovski”, din care urma sa mai functioneze doar Filarmonica si Baletul. Din cele 773 de posturi ocupate in institutiile de cultura, au ramas doar 441. Teatrul de Stat Constanta a absorbit Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” Constanta, Teatrul de Copii si Tineret Constanta si Directia Judeteana a Distributiei si Exploatarii Filmelor Constanta, formand o singura entitate, sub numele Teatrul de Stat Constanta. Poate cea mai dureroasa masura a fost cea care a vizat opera constanteana. S-a ajuns aici deoarece, de la alegerea lui Nicusor Constantinescu in functia de presedinte al C.J.C., organigrama institutiei s-a umflat cu tot felul de rubedenii si de pupincuristi, clienti politici si obligatii. Daca in anul 2004, la plecarea fostului presedinte, Stelian Dutu, organigrama avea 160 de posturi, pana luna trecuta aproape se triplase, pana la 390 de posturi.
Boc a cerut stoparea genocidului din cultura constanteana

Printr-o adresa transmisa atat Consiliului Judetean, cat si institutiilor lovite de disponibilizarile facute de oamenii lui Nicusor Constantinescu, premierul Emil Boc a cerut sa se stopeze actiunea de comasare si de desfiintare a institutiei de cultura. Pe data de 22 iulie, Ministerul Culturii a emis o lista ce contine institutiile de spectacole sau de concerte ce nu fac obiectul aplicarii art. III alin. (1) din Ordonanta de Urgenta nr. 63 din 30 iunie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare. Pana in acest moment, reprezentanta teatrului considera ca cei abilitati din cadrul Consiliului Judetean Constanta nu au luat act de aceste decizii si se lucreaza la intocmirea actelor de comasare. In urma incapatanarii de care a dat dovada Consiliul Judetean, prefectul Constantei, Claudiu Palaz, a atacat in contencios-administrativ Hotararea C.J.C. nr. 189, privind reorganizarea prin absorbtie a institutiilor de spectacole din Constanta. In consecinta, Opera isi poate relua activitatea macar pana la pronuntarea instantei de judecata. „C.J.C. a fost nevoit sa redeschida activitatea teatrului si institutia sa functioneze ca inainte. Mai multe consilii judetene din tara au atacat institutiile de cultura, pentru a-si apara functionarii publici, dar ca la Constanta nu mai este nicaieri”, a mai adaugat Daniela Vladescu.
Ministrul Culturii vrea sa isi subordoneze Opera Constanta

Ministerul Culturii si Patrimoniului National a publicat lista cu institutiile de spectacole sau de concerte ce nu fac obiectul Ordonantei de Urgenta nr. 63 din 30 iunie 2010, privind finantele publice locale si stabilirea unor masuri financiare. Pe lista se regasesc si Teatrul de Stat Constanta, precum si Teatrul de Opera si Balet „Oleg Danovski” Constanta. Directorul Operei, Daniela Vladescu, s-a intors de la Bucuresti cu vesti bune atat pentru colegii sai, cat si pentru melomanii constanteni. „Ministerul Culturii poate sustine financiar Opera pana la sfarsitul anului, din bugetul actual, fara a mai cere suplimentare de fonduri”, sustine Vladescu. Din punct de vedere legal, Consiliul Judetean nu mai poate face nimic pentru a stopa actiunea desfiintarii Operei, insa situatia institutiei de cultura poate fi rezolvata prin emiterea unui act administrativ de catre Guvern, prin care Opera sa treaca in subordonarea directa a Ministerului Culturii. Asadar, tot ceea ce ar mai trebui sa faca acum groparii culturii constantene, Nicusor Constantinescu &Co., este sa semneze un act prin care sunt de acord ca institutia Operei sa intre in subordinea ministerului de resort. Daca refuza acest lucru, este clar ca intentia acestora a fost de matrasire efectiva a institutiei si in niciun caz de respectare a legii. Demersul Danielei Vladescu a fost sustinut si de prefectul Claudiu Palaz, potrivit declaratiilor acesteia.
Artistii isi asteapta, inca, lefurile

Angajatii Operei sunt la capatul rabdarii. Desi actiunea prefectului Palaz ar fi trebuit sa le rezolve problemele, nici pana in prezent ei nu si-au primit lefurile. „Inca speram sa ni se completeze salariile din luna iunie, apoi sa ni se dea si cele din iulie”, spune Daniela Vladescu.

www.uups.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii