Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uups! Cine are interese sa vanda terenurile din 23 August?

ro

30 Aug, 2010 13:41 3113 Marime text

O teapa mai veche, renaste
Tineti minte statiunea Terra de pe litoral? Nu? Presa vorbea, in 2007, de o investitie de 200 de milioane de euro intr-o statiune cu hoteluri de 13 etaje, heliport si teren de golf pe malul marii, situata in localitatea 23 August, ce ar fi urmat sa fie finalizata in 2010. Cum timpul a trecut si balonul cu statiunea Europa din Corbu s-a spart, vechea abureala cu Terra ocupa, din nou, primele pagini ale presei romanesti. Asa ca nu mai stati, cumparati rapid teren in 23 August, pana nu i se inzeceste valoarea!
Primarul din 23 August este convins ca lucrarile vor incepe in acest an

Desi, in februarie, viceprimarul din 23 August anunta ca unii dintre investitorii care urmau sa construiasca noua statiune Terra s-au retras, primarul Mugur Mitrana a declarat ca aceasta se va construi, in cele din urma. „Intarzierea in demararea acestui proiect este cauzata de neeliberarea unui aviz de catre Consiliul Judetean Constanta (C.J.C.)”, a precizat acesta. Administratia publica locala a actionat in instanta C.J.C., a obtinut hotararea judecatoreasca si, apoi, a supus aprobarii Consiliului Local P.U.Z.-ul ce-i permite primarului sa treaca in urmatoarea etapa, aceea de eliberare a certificatelor de urbanism.

Aceste demersuri s-au facut pentru zona turistica aflata in sudul si in nordul Lacului Tatlageac, pentru zona de coasta asteptandu-se un alt aviz de principiu. Zona costiera, ce se intinde pe o suprafata de 480 de hectare, din totalul de 1.000 al zonei turistice de la 23 August, va cuprinde doua campusuri, ce vor avea opt hoteluri si 150 de vile turistice. Intr-o prima faza, in primii trei ani de la demararea constructiilor, aici vor fi investiti 200 de milioane de euro, dintr-un total de 600 de milioane de euro, cat sunt dispusi sa cheltuiasca reprezentantii unui fond austriac de investitii. Acestia nu sunt singurii investitori dispusi sa-si aduca aportul financiar pentru ridicarea Terrei, administratia publica locala fiind curtata, potrivit autoritatilor, de peste zece concerne din diverse tari.
Speculantii au dat gres

Desi criza imobiliara a distrus multe investitii in terenuri, loturile de la Terra au fost mai putin afectate. Aici, in functie de distanta de primul lot construibil de la mare, terenul se vinde cu 50-150 de euro/mp, pretul variind foarte putin, fata de anul trecut.

Totusi, printre victimele colaterale ale crizei se numara si localnicii din 23 August, care si-au pus bazele unui trai mai bun in constructia statiunii Terra. O sumedenie de „afaceristi” s-au apucat sa vanda loturi de teren chiar in centrul viitoarei statiuni. Dar succesul nu a fost de partea lor. Nici nu avea cum, din moment ce existau anunturi potrivit carora anumite loturi, cuprinse intre 400 si 600 de metri patrati „cu vedere la mare, intravilan, ideal investitie”, au preturi intre 8.000 si 15.000 de euro, fara comision. Conform unui alt anunt, in statiunea Terra sunt oferite spre vanzare loturi de 600 de metri patrati, vedere la lac si la mare, in viitor cartier de vile, propuse de intravilan, cu preturi intre 13.500 si 25.000 de euro lotul.
Gogorita marca P.D.L.

Avizul de legalitate dat de catre Prefectura reprezinta doar relansarea pentru o noua campanie de vanzare de terenuri in zona, urmata de o noua stagnare a lucrarilor, din moment ce Statul, prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, sustine ca nu are de unde sa dea cele 9 milioane de euro necesare infrastructurii pentru a pune bazele statiunii. Cand primul picior de pedelist va atinge pamantul Terrei, atunci, probabil, vom digera varianta construirii noii statiuni. Pana atunci, de castigat vor avea cei care au cumparat terenuri in zona si care se grabesc acum sa le revanda, dupa ce Statul, prin intermediul reprezentantului in teritoriu, a dat unda verde afacerii.

www.uups.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • popescu 20 Jul, 2018 10:32 nu va mai agitati tera e deperte de rominia lasatio balta