Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uups! Capatana "creeaza cadrul legal" pentru preluarea serviciilor de laborator de catre Synevo

ro

05 Oct, 2010 12:35 1415 Marime text
S.C.J.U., parasit fortat de catre medici

Sistemul medical din Constanta este muribund, cedand sub presiunea reducerilor bugetare. Cadrele medicale s-au numarat printre miile de bugetari care au protestat in ultimele saptamani fata de masurile de austeritate. Spitalul Clinic Judetean, cea mai mare unitate sanitara din judet, unde pacientii sunt nevoiti, uneori, sa isi cumpere singuri medicamente si mancare, se lupta de ani de zile sa ofere standarde decente,dar nu reuseste.

Medicii din laboratorul de analize, obligati sa se reangajeze la Synevo

Asa cum se stie, Synevo - firma al carei manager a fost, inainte de a fi in fruntea S.C.J.U., Dan Capatana - a concesionat serviciile de laborator ale spitalului pentru urmatorii 15 ani. Saptamana trecuta, in cadrul Grupului de Dialog Social desfasurat la Prefectura Constanta, managerul Capatana declara ca printre cei 160 de disponibilizati se numara doar patru medici. Evident, seful S.C.J.U. a uitat sa-i puna la socoteala si pe medicii laboratorului clinic. Acestia, opt la numar, sunt aproape toti cadre universitare cu forme de incadrare. Lor li se alatura si medicii rezidenti, care din data din 7 octombrie nu stiu incotro o vor apuca.

Laboratorul de analize este singura sectie din spital care, dupa spusele managerului, nu mai exista din luna iulie in organigrama dar, in realitate, functioneaza. Laboratorul nu este externalizat, dupa cum precizeaza directorul Directiei de Sanatate Publica a judetului Constanta, doctorul Constantin Dina, ci doar s-au concesionat serviciile de analiza si de laborator. Tocmai din aceasta cauza Synevo a fost nevoita sa aleaga o alta locatie pentru deschiderea unui alt laborator, respectiv cea a fostei bucatarii.

In aceste zile, personalul care lucreaza in laboratorul spitalului a primit doua seturi de adrese din partea conducerii spitalului. Primele au sosit pe data de 20 septembrie, iar dispozitia, saptamana trecuta. Practic, in aceasta perioada angajatii laboratorului se afla in perioada de preaviz si sunt „sfatuiti" sa se angajeze la S.C. Synevo S.R.L. Mai exact, conducerea spitalului forteaza incadrarea personalului din laborator in cadrul Synevo pentru ca, astfel, sa motiveze ca au fost nevoiti sa concesioneze serviciul, care s-a desfiintat din lipsa de personal. Majoritatea salariatilor a refuzat sa faca aceasta „mutare" si s-a ales cu amenintari grosolane.

Ca o concluzie, salariatii laboratorului sunt inca la munca pana in data de 6 octombrie, iar contractul cu Synevo intra in vigoare de pe 21 octombrie. Precizam ca, pentru desfiintarea laboratorului, managerul Capatana avea nevoie de avizul Ministerului Sanatatii.

Acest aspect face obiectul unei plangeri penale aflate in lucru la D.N.A. - Sectia Constanta, aspect confirmat si de catre prefectul judetului, Claudiu Palaz. Totodata, in cazul in care nu va fi schimbat, asa cum se vehiculeaza, managerul Capatana, impreuna cu medicii suspendati din ordinul prefectului risca o noua plangere penala, primul pentru ca nu a pus in aplicarea ordinul, iar cadrele medicale pentru ca au semnat documente oficiale in timpul suspendarii.

Managerul care alunga medicii

Nemultumiti de situatia in care se afla sistemul sanitar din Romania, cadrele medicale parasesc in numar tot mai mare sistemul de stat. Variantele sunt o slujba mult mai bine platita in strainatate sau in sistemul privat din Romania.

Sapte medici apreciati si-au dat demisia in ultima perioada din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Constanta, multi dintre ei de la Maternitatea spitalului, acuzand lipsa conditiilor minime pentru a profesa. „In ultimul an, am lucrat cu un numar redus de asistente medicale si locul unde lucreaza astazi o singura asistenta, altadata era ocupat pe parcursul unei ture de patru sau sase asistente", a declarat doctorul Valentin Peteanu, unul dintre medicii care au parasit sistemul de stat si care s-a angajat la privat. Acesta a adaugat ca, oricat de bine pregatita ar fi fost asistenta respectiva si de constiincioasa, fizic aceasta nu putea face fata. „S-a intamplat de foarte multe ori ca, la inceputul activitatii sau in timpul garzii, asistentele medicale sa fie foarte, foarte obosite", a mai precizat doctorul.

Medicii reclama si lipsa medicamentelor

O alta problema care l-a determinat sa paraseasca sistemul de stat, a fost cea a lipsei, in ultimele trei luni, a medicamentelor necesare desfasurarii profesiei. „Eram obligati sa folosim niste medicamente care nu treceau printr-o filiera normala, de achizitie a spitalului, si sa le luam din farmacia spitalului", a explicat doctorul. Un alt factor determinant in parasirea sistemului de stat a fost si cel al salariilor, numai ca acesta nu a fost principalul.

Romania are numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, jumatate din media U.E. In plus, un rezident din Romania castiga anul acesta circa 250 de euro pe luna, fata de 1.400 de euro, media in U.E. Angajatii din sistemul medical isi suplimenteaza frecvent veniturile luand spaga de la pacienti, valoarea totala a acestor sume ridicandu-se la 300 de milioane de euro, potrivit unui studiu din 2005 al Bancii Mondiale. Iar cifra se pare ca nu a scazut de atunci.

www.uups.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii