Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Pericol de explozie şi infecţii!

ro

20 Aug, 2010 13:53 879 Marime text

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) a demarat, de ieri, ample acţiuni de control în două dintre spitalele din Constanţa, respectiv Spitalul Municipal Mangalia şi Spitalul Municipal Medgidia, verificări ce au vizat instalaţiile electrice, aparatele de oxigen din blocurile operatorii, dar şi din secţiile de anestezie terapie intensivă, iniţiativă venită după tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Potrivit directorului executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, la Spitalul Mangalia nu există niciun risc, existând un plan de conformare bine pus la punct. „Le-am atras atenţia doar să spele şi să schimbe filtrele aparatelor de aer condiţionat din blocurile operatorii mai des, dar şi să folosească la aparatele de aer condiţionat filtre tip Hepa”, a declarat dr. Dina. Dacă la Spitalul din Mangalia lucrurile sunt sub control, nu acelaşi lucru se poate spune despre Spitalul Municipal Medgidia. Acţiunile de inspecţie şi control au scos la iveală grave nereguli, potrivit directorului DSPJ. „Există o instalaţie de oxigen veche de peste 45 de ani, existând riscul de explozie, mai ales că sunt tuburi cu oxigen în spaţii închise”, a atras atenţia reprezentantul Ministerului Sănătăţii (MS) în teritoriu. Totodată, directorul a precizat că în unitate au fost găsite prize fără împământare, fapt care constituie, de asemenea, un risc. „Şi lor le-am recomandat că folosească la aparatele de aer condiţionat din blocurile operatorii filtre Hepa, filtre speciale şi care sunt recomandate pentru asigurarea mediilor sterile”, a mai completat dr. Dina. Unitatea sanitară din Medgidia a primit un plan de conformare de 30 de zile, timp în care trebuie să-şi remedieze problemele întâlnite. „Dacă nu se rezolvă problemele constatate putem să suspendăm activitatea unităţii. Nu avem ce face”, a declarat directorul.

LIPSA FONDURILOR. În replică, reprezentanţi ai Spitalului din Medgidia au spus că şi-ar fi dorit ca unitatea să îndeplinească toate criteriile impuse în vederea acreditării, să aibă în alcătuire un sistem de oxigen bine pus la punct, să aibă sistemul electric, de asemenea, după ultimele standarde, însă, în lipsa fondurilor, nu se poate face nimic. „Noi nu avem bani nici măcar de medicamente. Cât despre modernizări, nici nu se mai pune problema. De unde să avem bani să ne luăm filtrele Hepa care sunt impuse de UE?”, a declarat directorul medical al Spitalului Medgidia, dr. Mihail Cocoş. În ceea ce priveşte problema tuburilor de oxigen, el a spus că au fost făcute toate demersurile necesare şi că se aşteaptă de ceva timp un răspuns. „În momentul de faţă, în contextul crizei economice prin care trece ţara noastră, implicit sistemul de sănătate, nu avem nicio speranţă că lucrurile se vor rezolva rapid. Toate aceste probleme pot fi rezolvate cu mari investiţii”, a mai spus medicul şef.

ERORI GRAVE ÎN TENTATIVELE DE RESTRUCTURARE. Trist este că, în ţară, aproape 400 de unităţi sanitare nu îndeplinesc condiţiile de funcţionare. Reprezentanţii Asociaţiei Spitalelor din România (ASR) consideră că tragedia de la Maternitatea Giuleşti a fost cauzată de erorile grave ale nenumăratelor tentative de restructurare a sistemului sanitar, atenţionând că aproape 400 de unităţi sanitare nu îndeplinesc condiţiile pentru funcţionare. “ASR consideră situaţia de la Maternitatea Giuleşti ca fiind revoltătoare, situaţie cauzată de erorile grave ale nenumăratelor tentative de restructurare a sistemului sanitar românesc”, susţin reprezentanţii ASR, într-un comunicat. ASR a mai arătat că, în ultimii 15 ani, membrii săi au prezentat numeroase proiecte cuprinzând măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii şi serviciilor medicale furnizate în România. Reprezentanţii asociaţiei mai spun că au înaintat comisiilor de sănătate din Parlament şi Ministerul Sănătăţii un program naţional pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale în România, însă nu au primit niciun răspuns.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii