Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Boc&Băse prezintă - Iluzia pensiei, realitate portocalie

ro

07 Oct, 2010 12:50 866 Marime text

Este oficial: Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională, potrivit hotărârii de ieri a Curţii Constituţionale (CC), care a respins sesizările PNL şi PSD+PC. Judecătorii CC s-au întrunit în 29 septembrie pentru a soluţiona sesizările referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de 55 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PNL şi, respectiv, de 33 de senatori din grupul parlamentar al Alianţei politice PSD+PC. Biroul de presă al CC preciza atunci că, "având în vedere cererea formulată de unii judecători pentru o mai bună studiere a problemelor ce fac obiectul celor două sesizări", plenul Curţii Constituţionale a decis întreruperea deliberării şi reluarea acesteia în 6 octombrie. În 23 septembrie, PNL a depus la Curtea Constituţională sesizarea privind Legea sistemului unitar de pensii publice, anunţa viceliderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu. Nicolăescu spunea atunci că legea a fost adoptată neconstituţional, prin fraudarea votului deputaţilor. El preciza că, la adoptarea proiectului, PNL a constatat grave încălcări ale legislaţiei în vigoare, ale Constituţiei pe două canale, dintre care unul se referă la procedura de adoptare a legii, iar al doilea la probleme de fond, care încalcă prevederile constituţionale în ceea ce priveşte sistemul de pensii din România.

Decizia CC a generat reacţii cvasi-imediate şi ferme ale liderilor politici. Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a confundat constituţionalitatea cu oportunitatea legii şi a încercat să o dea cotită, anunţând că, prin Legea care a generat adevărate convulsii sociale pe fondul creşterii vârstei de pensionare şi impozitării tuturor pensiilor, niciun pensionar nu va câştiga mai puţin decât câştigă acum. La fel anunţau însă şi Boc sau Băsescu, că nu suntem în criză şi că românii nu vor avea veniturile hăcuite... Şi iată ce se întâmplă acum. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că social-democraţii respectă decizia Curţii Constituţionale, dar că îi vor cere din nou preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea pensiilor, adoptată prin "fraudă", în caz contrar declanşând suspendarea acestuia. "Nimeni nu contestă majoritatea actualului guvern, chiar dacă este fragilă. Nu este nevoie să furi voturi, poţi să îţi chemi propriii parlamentari ca să votezi o lege", a afirmat preşedintele PSD. La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, se declară "consternat" de decizia Curţii Constituţionale în privinţa Legii pensiilor şi îi cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge actul normativ. Liderul PNL a susţinut că Legea pensiilor este "inechitabilă" şi "injustă" şi că a fost adoptată "prin furt". "Faptul că decizia a fost adoptată cu clasicul deja scor de cinci la patru şi că a ignorat toate obiecţiunile pe care le-am făcut în întâmpinarea Curţii ne face să ne gândim - nu are rost să fim ipocriţi - la o decizie cu caracter politic", a spus Antonescu.

Principalele modificări la Legea pensiilor

- vârsta de pensionare va fi de 65 de ani şi pentru femei. Majorarea vârstei de pensionare se va efectua însă treptat, potrivit unui calendar de majorare, crescând cu câteva luni în fiecare an, până când va ajunge la 65 de ani, în 2030.

- stagiul minim de cotizare pentru a ieşi la pensie la 65 de ani este de 15 ani de plată a contribuţiilor la bugetul de asigurări sociale şi pensii.

- stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 35 de ani

- salariul brut realizat lunar şi valoarea coeficientului de ierarhizare vor constitui baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale.

- legea elimină pensiile speciale pentru poliţişti şi militari, aceştia urmând să fie integraţi în sistemul public de pensii. De asemenea, se majorează şi vârsta de pensionare a acestor categorii profesionale.

- contribuţia la bugetul de pensii va fi majorată anual, până va ajunge la 6 la sută din salariul brut, în următorii ani.

- numărul de contribuabili la bugetul de pensii creşte

-persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din contracte de drepturi de autor, drepturi conexe, contracte / convenţii încheiate potrivit Codului Civil VOR contribui la bugetul de pensii

- sunt înăsprite condiţiile de pensionare pe caz de boală şi pensionare anticipată

Noua lege a pensiilor va îngheţa valoarea punctului de pensie pentru anul 2011 la 732,8 lei, prima creştere a pensiilor urmând să aibă loc abia în 2012, când vor fi indexate cu rata inflaţiei plus jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii