Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Apa marii, neobisnuit de calda

ro

12 Aug, 2010 14:06 852 Marime text

În această săptămână, toate staţiile de pe litoral au înregistrat temperaturi ale apei mării de 29 - 30 de grade Celsius! "Încă din luna iunie, apa a început să se încălzească şi să treacă de valorile normale pentru această perioadă a anului, lucru destul de rar întâlnit. În general, în anii anteriori, perioadele în care apa mării se încălzea alternau cu perioadele în care, influenţate de vânturi din sud şi din vest, apele mării ajungeau deosebit de reci, deşi temperatura aerului era ridicată", au arătat meteorologii de la Centrul Regional Dobrogea. Potrivit acestora, şi în larg, pătura de la suprafaţă a apei este neobişnuit de caldă, temperaturile ajungând şi depăşind 25 - 26 de grade Celsius. Meteorologii constănţeni spun că fenomentul este datorat unui curent de aer cald care vine din Marea Mediterană. „Până la sfârşitul săptămânii, marea se va menţine la aceste temperaturi record, urmând ca, de luni, 16 august, să se constate o uşoară răcire“, au mai explicat specialiştii.

EXPLICAŢIA ESTE SIMPLĂ. În contextul încălzirii globale, zona costieră românească a fost supusă unor procese fizice, chimice şi biologice de excepţie. Debitele extreme ale Dunării din ultimele luni au condus la instalarea, în dreptul litoralului românesc, a unui front de apă îndulcită, între gurile Dunării şi Constanţa şi cu o extindere spre larg de 10 - 20 km. „Caracteristica acestui front de apă a fost salinitatea extrem de redusă, în plus, apele de origine dunăreană au antrenat spre sud vegetaţie, substanţă organică şi chiar specii de apă dulce în cantităţi notabile. Pe acest fond, temperaturile extrem de ridicate ale aerului au condus la încălzirea apelor costiere la valori rar înregistrate în apele româneşti, acestea atingând 26 – 28 grade Celsius la suprafaţă”, au explicat specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa". De excepţie a fost extinderea spre larg a acestor ape foarte calde pe profilul din dreptul Constanţei, temperatura înregistrând valori de 29 – 30 grade C până la adâncimi de 50 m (peste 35 km distanţă de mal).

COD GALBEN DE CANICULĂ. "Pe parcursul acestei săptămâni, temperaturile aerului vor rămâne, noaptea, în jurul valorilor de 22 - 23 de grade Celsius, iar ziua, în jurul a peste 32 de grade, cu un indice de confort termic destul de ridicat, în jurul valorii de 80 de unităţi”, au menţionat meteorologii constănţeni. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a avertizat că, începând de astăzi şi până sâmbătă inclusiv, România va fi sub cod galben de caniculă, cu temperaturi de peste 35 de grade, în special în sud şi est, şi un indice de confort termic ITU ce va depăşi pragul critic de 80. Fenomene asociate instabilităţii atmosferice (averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină) se vor manifesta doar pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal şi de munte, mai precizează ANM.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii