Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Statiile CFR din Constanta, Tulcea, Calarasi si Ialomita, asediate de sobolani

ro

01 Apr, 2011 12:48 1450 Marime text

Ceferiştii constănţeni sunt terorizaţi de şobolani. Aceştia spun că au ajuns la limita răbdării şi că se tem pentru sănătatea lor. Rozătoarele au distrus inclusiv instaţiile electrodinamice (CED) care asigură comanda, controlul şi condiţiile de siguranţă pentru activitatea de circulaţie şi manevră în staţiile de cale ferată.

Mărturie în acest sens stau numeroase reclamaţii care zac prin diverse birouri. Deşi situaţia trenează de mai bine de doi ani, conducerea Sucursalei Regională CF Constanţa se scuză şi spune că până în prezent nu a efectuat deratizarea şi dezinsecţia deoarece nu au existat fonduri pentru aşa ceva. Între timp, în staţia Saligny Est s-au înregistrat 2 deranjamente la instalaţia CE din cauza cablurilor deteriorate de şobolani. De asemenea, în staţiile CF Cernavodă Pod şi Dunărea, electromecanicii au semnalat prezenţa rozătoarelor atât în repartitoarele de cabluri, în sălile de acumulatoare, cât şi în birourile de comandă IDM. La staţiile CF Eforie Sud toaletele colcăie de şobolani, iar în sala de calculatoare din staţia CF Saligny Est mirosul de şoareci îi năuceşte pe ceferişti. Probleme identice se regăsesc şi la Halta de Mişcare Mircea Vodă, la staţia CF Medgidia, posturile P1, P2, PC2, cât şi la staţia oraşului Tulcea. Angajaţii de acolo spun că prezenţa numeroaselor rozătoare le pune în pericol sănătatea. „Sunt peste tot, în toate staţiile. Sub instalaţii avem canale de cabluri şi acolo e plin de şobolani. Angajaţii ne-au rugat să intervenim de urgenţă, că mor cu şobolanii de gât", a declarat, pentru „Replica" de Constanţa, Dorin Maer, şeful Sucursalei Reginală CF Constanţa. Menţionăm că în 2010 sucursala CF Constanţa nu şi-a permis luxul de a suporta costurile unei deratizări. Totuşi, existând riscul producerii unor accidente feroviare, ca urmare a deteriorării cablurilor roase de şobolani, Maer s-a decis, în acest an, să organizeze o licitaţie la care au concurat firmele Salport şi Melusti Sonic, cea din urmă fiind declarată câştigătoarea contractului. Astfel, în perioada următoare staţiile de cale ferată, districtele de linii şi de instalaţii, magaziile de materiale şi piese, atelierele de reparat utilaje din judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi şi Ialomiţa vor fi „călcate" de reprezentanţii firmei Melusti Sonic, societate controlată de Ştefania Tobă, care s-au angajat, pentru o perioadă de doi ani, să stârpească rozătoarele cu insecticidul „Racumin paste" şi gândacii cu „Kothrine SC 25". În schimbul serviciilor prestate, firma deţinută de Ştefania Tobă va încasa aproximativ 1,5 miliarde lei vechi. Menţionăm că Legea 10/1998 obligă persoanele juridice să aplice măsuri de dezinsecţie şi deratizare periodice, ori de câte ori este nevoie, dar nu la intervale mai mari de 3 luni pentru dezinsecţie, şi 6 luni pentru deratizare.

Muşcătura şobolanilor poate fi mortală

Inspectorii veterinari sunt îngrijoraţi de numărul ridicat al şobolanilor în judeţul nostru. Şobolanii au o rată de înmulţire ieşită din comun. Potrivit specialiştilor o femelă naşte între 4 şi 8 pui, odată la două luni. Dintr-o familie de şobolani, într-un an se ajunge la 900 de exemplare, iar în trei ani, la 250 de mii de şobolani şi sunt cea mai periculoasă sursă de infestare animală şi umană, fiind responsabili de transmiterea ciumei, a pestei, a trichinelozei sau a unor boli de piele.

http://www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii