Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Fostul director Petromin a îngropat compania printr-un fals grosolan

ro

11 May, 2011 12:36 1445 Marime text

Constituirea Adunării Generale a Creditorilor companiei maritime Petromin a relevat o surpriză uriaşă: datoria de 11,8 milioane de dolari către austriecii de la Voestalpine s-a constituit pe baza unei singure semnături, din partea unei singure persoane, care nu mai era de câteva luni de zile la conducerea Petromin şi fără acordul sau ştiinţa conducerii companiei. Directorul general al Petromin, Florentin Chiforeanu, ne-a declarat ieri că nu i-a venit să creadă când, alături de ceilalţi colegi, au descoperit, zilele trecute, scrisoarea de garanţie semnată în august 2008 de către fostul director Mihai Andrei pentru un împrumut de 11,8 milioane de dolari de la Voestalpine, în condiţiile în care Andrei nu mai era directorul companiei din luna mai a acelui an.


"Am avut o surpriză maximă când am descoperit acest document. În mai 2008, instanţa a decis, cu titlu executoriu, anularea şedinţei AGA prin care Mihai Andrei fusese numit director general al Petromin, deci el nu se mai afla la conducerea societăţii. Cu toate acestea, în august 2008, el semnează scrisoarea de garanţie pentru împrumutul de 11,8 milioane de dolari de la Voestalpine, deşi nu mai era director. Mai mult, nu a avut nici aprobarea conducerii de la Bucureşti a Petromin, ne-a declarat Chiforeanu. Potrivit acestuia, compania urmează să se îndrepte acum împotriva lui Mihai Andrei pentru a-şi recupera pagubele, ţinând cont de faptul că cele aproape 12 milioane de dolari reprezintă, de fapt, aproape toată datoria pe care Petromin o are de plătit. Mai sunt circa 4 milioane de dolari către ANAF, dar aceasta este o datorie litigioasă, plus alte 2 milioane către diverşi alţi creditori, o sumă suportabilă. Una peste alta, statul român poate ajunge în situaţia de a achita din bani publici datoria de 11,8 milioane de dolari a firmei sale, Petromin, către Voestalpine, doar pentru că, în august 2008, un individ a semnat de capul lui o hârtie. Cât despre reacţia AVAS faţă de încercările de resuscitare a Petromin a actualei conduceri, lucrurile sunt clare. AVAS merge pe linia sa, de falimentare a Petromin. Mi-au trimis corpul de control pe cap, şi-au făcut mendrele şi au plecat. Au lăsat-o baltă şi cu disponibilizările, era oricum un demers imbecil. Cea mai clară dovadă că AVAS nu urmăreşte decât lichidarea şi dizolvarea Petromin, şi nu salvarea companiei, a fost că administratora numită de ei, chipurile pentru reorganizarea companiei, a cerut în instanţă ridicarea administrării speciale a Petromin, altfel spus anularea propriei sale numiri, a mai spus Chiforeanu.

http://www.replicaonline.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihai 16 May, 2011 19:39 dl.chiforeanu face declaratii la presa mereu,dar nu spune nimic despre restantele salariale (pe decembrie si ianuarie) ale celor 4 marinari care au lucrat pe carmen sylva.de ce nu le-a platit, sau macar sa spuna cand le va plati, sau daca la va mai plati.