Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Centrala nucleară de la Cernavodă, invadată de şobolani prin negociere directă

ro

04 May, 2011 13:24 1695 Marime text

Uraniul de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă a transformat şobolanii şi gândacii din împrejurimi în adevărate fiare mutante din filmele de groază. Bestiile rozătoare de reactoare colcăie, practic, prin unităţile 1 şi 2, iar dacă autorităţile ne-au asigurat că nici un cutremur de 8,5 grade pe scara Richter şi nici un tsunami nu ar putea declanşa o catastrofă nucleară, atunci în mod sigur de la aceste lighioane ni se va trage. Altfel, nu putem explica panica de care dă dovadă, de 2 ani încoace, CNE Cernavodă, atunci când vine vorba despre deratizarea, dezinsecţia, dezinfecţia şi erbicidarea reactoarelor nucleare. Spunem asta în condiţiile în care oficialii centralei au plătit peste 10 miliarde de lei vechi, fără licitaţie, invocând aproape de fiecare dată o situaţie de urgenţă extremă.

Ce poate fi atât de extrem, când vine vorba de şobolani şi gândaci, dacă nu nişte dihanii care rod neîncetat la tuburile de uraniu, de nu mai prididesc cei de la centrală să ofere contracte pentru deratizare şi dezinsecţie? Cârcotaşii ar spune că nu e nici o jivină mutantă, ci doar nişte şmenuri de genul celor care se fac mereu atunci când vine vorba despre instituţii ale statului şi contracte acordate după criterii mai speciale. Noi nu putem concepe că la CNE Cernavodă ar fi posibil aşa ceva, astfel încât ne încăpăţânăm să credem că e vorba despre nişte lighioi înfiorătoare. Iar cei responsabili fac tot ce e omeneşte posibil să ne apere de gângăniile apocalipsei, motiv pentru care încheie an de an contracte fără licitaţie, cu aceeaşi firmă.


Custara SRL, abonata de serviciu


Este vorba despre SC Custara SRL din Constanţa, o societate mică, dar nervoasă rău, dacă ne gândim la ce orori e pusă să suporte în bătăliile cu jivinele de la centrala nucleară. Şi o face anul acesta pentru a treia oară, în urma unui contract primit de la CNE Cernavodă pe 24.02.2011, fără licitaţie, fără publicarea vreunui anunţ de participare, doar prin negociere. Contractul prevede servicii complete pentru executarea profilactică a acţiunilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie şi erbicidare în obiectivele U1, U2 şi facilităţile exterioare ale CNE Cernavodă. Dată fiind complexitatea extremă- doar s-a invocat situaţia de urgenţă extremă, de către centrală, nu-i aşa?- Custara şi-a vândut scump pielea şi a negociat la sânge, cu pompa de otravă pe masă, obţinând suma de 369.598,66 lei, fără TVA, în timp ce oferta iniţială a CNE a fost de 369.598,00 lei. Aceeaşi SC Custara SRL primea, pe 02.07.2010, un alt contract, pentru aceleaşi servicii, tot fără licitaţie şi tot prin negociere, după invocarea aceleiaşi situaţii de urgenţă extremă. Atunci, vânătorii de lighioane rozătoare şi înaripate au primit 405.087 lei, fără TVA, după ce centrala a oferit, iniţial, fix 400.000 lei. Coborând încă un an în timp, descoperim şi primul episod al acestei colaborări de succes, dintre CNE Cernavodă şi SC Custara SRL: pe 23.03.2009, firma noastră a primit 353.335 lei, fără TVA, evident, fără licitaţie şi fără anunţ de participare. În total, Custara SRL a încasat de la CNE Cernavodă, din martie 2009 şi până acum, peste 10 miliarde de lei vechi pentru a stârpi bestiile care bagă în sperieţi oficialii centralei, nevoiţi să invoce mereu situaţii de urgenţă extremă. SC Custara SRL Constanţa este deţinută de Dumitru Custara, unic asociat şi administrator. Constănţeanul trebuie să fie un adevărat erou, din moment ce este unicul care se sacrifică, an de an, în situaţii atât de periculoase precum cele de urgenţă la centrala nucleară. Şi ţinând cont de cifrele de afaceri ale firmei sale, am putea adăuga că este şi nevoit s-o facă, Custara SRL supravieţuind şi obţinând profit aproape exclusiv din serviciile prestate la Cernavodă: 526.869 lei cifră de afaceri în 2009, cu un profit de 29.598 lei.

http://www.replicaonline.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii