Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Asistenta şefă de la Sanatoriul Agigea, acuzată că loveşte cu bestialitate pacienţii

ro

13 May, 2011 12:57 2200 Marime text

Unitatea de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) Agigea a fost construită cu bani mulţi. Este o unitate realizată cu fonduri exclusiv de la Consiliul Judeţean Constanţa şi finanţat pentru funcţionare de CJC şi Autoritatea de Sănătate Publică, fiind destinată asigurării unor condiţii conforme cu normele europene pentru persoanele care necesită asistenţă medicală, cât şi ajutor social din partea statului. Noua unitate a reuşit să şteargă amintirea vechiului sanatoriu din localitate, cel cu pereţi crăpaţi, cu mucegai şi miros greu de infecţie. Capacitatea UAMS este de 40 de paturi, aici fiind internaţi bolnavi cu probleme psihice, care, după tratament, ar putea (cel puţin aşa se doreşte) să fie reintegraţi social. Mulţi dintre bolnavii care ajung aici provin de la Clinica de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare. Din exterior, instituţia chiar arată foarte bine, atât de bine, încât angajaţii - asistentele - ne-au declarat că până şi directorul UAMS, Ovidiu Preda, şi-a amenajat o locuinţă în incinta sanatoriului.

Aşadar, lucrurile arată bine din exterior, la Unitatea Medico-Socială. O infirmieră care a evadat din sistem povesteşte însă că unitatea medicală este de fapt un sanatoriu al ororilor, unde pacienţii sunt jecmăniţi de pensiile şi aşa mici pe care le au, la fel şi rudele care din când în când îşi mai aduc aminte că există şi îi vizitează. Dar, de departe, cea mai cruntă problemă este cea a bătăilor pe care unele angajate ale UAMS le-ar administra pacienţilor care nu sunt cuminţi - cel puţin aşa susţine, cu tărie, Geta Tudor, fostă angajată a unităţii. Evident, conducerea unităţii, prin directorul Ovidiu Preda, a negat că aşa ceva s-ar putea întâmpla: Sunt poveşti. Cum am avea rezultate cu pacienţii, dacă i-am bate?!.


Infirmiera Tudor o acuză pe asistenta şefă


Iată însă ce povesteşte Geta Tudor, fostă infirmieră: Pe data de 1 mai mi-am dat demisia deoarece nu am mai suportat să văd cum sunt maltrataţi bolnavii.Pe data de 25.04.2011 şefa asistentă Aurica Bălinişteanu bătea o bolnavă cu pumnii şi picioarele pentru a cincea oară în aceeaşi zi. Nu am mai putut suporta ţipetele bolnavei şi am intervenit, am implorat-o pe asistenta şefă să nu mai dea în ea. Mi-a spus să nu mă bag, m-a făcut pocăita dracului - eu fiind religie penticostală -, chioara dracului, handicapată, deoarece înainte de a mă angaja am lăsat o pensie de handicap (miopie forte) ca să pot să muncesc. Mi-a mai spus că face ce vrea şi că dacă ţin atât de mult la nebunii de acolo la mine acasă. Aceşti oameni îşi plătesc pensia acolo, iar femeia aceasta îşi bate joc de ei împreună cu domnul director Preda Ovidiu, care stie ce se întâmplă în unitate. I-am şi adus la cunoştinţă şi mi-a spus că nu îl interesează, că Aurica Bălinişteanu este şefa noastră şi face ce vrea şi să îmi ţin gura ca să îmi păstrez serviciul, susţine Geta Tudor. Acuzaţiile sunt însă negate de directorul Ovidiu Preda, în timp ce pacienţii, cei care au putut fi abordaţi de peste gard sunt în lumea lor, aşa încât nu ne pot lămuri. Ovidiu Preda ne confirmă însă că Geta tudor a plecat prin demisie de la unitate, dar că infirmiera probabil şi-a găsit în altă parte mai bine. Nu s-a certat cu asistenta şefă. Oricum, asistenta şefă trebuie să râmnduiască lucrurile, iar dacă unora li s-o fi părut că muncesc prea mult... Noi avem rezultate, bolnavii sunt echilibraţi. Ca să arate aşa bine aici, se munceşte mult, ne-a declarat Ovidiu Preda. Întrebat dacă şi soţul asistentei-şefe este angajat al unităţii, Ovidiu Preda ne-a precizat că are jumătate de normă. Cu privire la fostul director la Spitalului de la Palazu Mare, Carol Friedman, despre care se spune că şi el ar lucra la UAMS, Preda susţine că nu, dar că există colaborări cu mai muţi medici, pentru asigurarea gărzilor de la unitate.


Bălinişteanu, adus de bun la Agigea, după ce la Techirghiol a fost condamnat pentru abuz în serviciu


Dar cine este soţul asistentei-şefe în care Preda îşi pune atâta bază? Ei bine, soţul Aurica Bălinişteanu, Epaminondas Bălinişteanu este cel care, în urmă cu ani de zile, conducea Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuro-Psihiatrică de la Techirghiol. Este cel în mandatul căruia jurnaliştii descopereau că, pe lângă mizeria cruntă din unitate şi camerele cu pereţi scorojiţi, pacientele făceau sex pentru un pachet de ţigări ori cafea. Sau, şi mai grav, se purta în unitatea cu pricina, atunci când la conducere se afla Bălinişteanu, sexul contra liniştii. Reţeta era simplă: asistentele mutau anumite paciente din camere în camere, acolo unde pacienţii deveneau agitaţi, aşa încât partidele de sex cu bietele femei bolnave să îi liniştească. Lucrurile acestea se petreceau în 2004, iar ulterior, urma să fie descoperită şi o altă trăznaie la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuro-Psihiatrică de la Techirghiol: chletuieli nejustificate pentru o aşa-zisă reparaţie a clădirii în care funcţiona unitatea medicală. Directorului Bălinişteanu i-a fost întocmit, din acest motiv, dosar penal pentru abuz în serviciu. Soluţia instanţei a fost: patru ani cu suspendare, Bălinişteanu contestând acest verdict al magistraţilor. Cazul a fost dat uitării după un timp, directorul Centrului de Reabilitare şi Recuperare Neuro-Psihiatrică de la Techirghiol reintrând însă acum în atenţia presei, odată cu sesizarea formulată de infirmiera Geta Tudor. Facem precizarea că infirmiera care denunţă bătăile pe care pacienţii le-ar primi la unitatea din Agigea s-a adresat şi instituţiilor abilitate să verifice situaţia.

http://www.replicaonline.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lili 16 May, 2011 12:41 de ce nu a fost postat comentariul meu de ieri???deci este de inteles ca este o manarie la adresa acestor persoane.sa va fie rusine