Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica „Zona Crepusculara" din Constanta n-are asfalt, n-are lumina si nici canalizare - Pe strada Justitiei, mai multe imobile au acelasi numar

ro

22 Dec, 2010 12:23 942 Marime text

Constanţa se vrea a fi un oraş modern, cu mall-uri, cu invitaţii la sport extrem sau la distracţii, cu cinema 3D. Constanţa face plajă vara, se plictiseşte iarna dând la lopată atunci când ninge sau e romantică până... intră cocalarii cu jeep-urile pe plajă. Tot municipiul la care facem referire se chinuie de ceva timp să-şi spele ruşinea unei zone istorice peste care timpul şi-a pus amprenta la modul urât: clădiri cu buline roşii, Cazinou luat de un investitor neserios etc. Legat de zona Poeninsulară, Primăria a anunţat că demarează un proiect ambiţios de reabilitare; în paralel, câţiva dintre proprietarii de clădiri-monumente istorice au spus, cu jumătate de gură, că le reconsolidează. E bine şi atât, decât deloc. Municipiul are însă şi zone industriale - cu afaceri care merg în continuare, care sunt recente sau care au dat faliment, lăsând în urmă câteva clădiri urâte, dărăpănate, numai bune să se transforme în „cuiburi" pentru nevoiaşii urbei. Un astfel de exemplu este undeva sub Podul de la Butelii, pe o stradă neasfaltată. Ai senzaţia că te duci spre calea ferată, dar nu este aşa. Urmând firul drumului, pe sub pod sau pe sub tunelul de pe strada Mangaliei, ajungi într-un soi de cartier. Este strada Justiţiei, vecină cu strada Chiose Sandu, strada Haneş Gheorghe (nu credem că multă lume a auzit de ele) şi o continuare a străzii I.C. Brătianu. Sunt firme aici, unele care o duc bine, altele - doar amintiri. Între amintiri: chiar şi firma la care a fost acţionar preşedintele ţării, Traian Băsescu, a avut sediu pe strada Justiţiei! După ani şi ani, de Triton mai aduce aminte doar un catarg, deasupra unei curţi.

Pe strada Justiţiei din Constanţa au sedii mai multe firme. Tot pe strada Justiţiei se înghesuie locuinţe - unele foste de serviciu, altele „răsărite" de dată mai recentă. Locatarii caselor sărăcăcioase au, în micul lor cartier parcă neştiut sau uitat de administraţia locală, şi un magazin mixt. Zăreşti din prima principalele produse care au succes în „cartier": cola şi ţigări. Câteva persoane se uită curioase înspre noi, semn că au ghicit că nu suntem „obişnuiţi" ai zonei, adică nu suntem nici patroni pe la societăţile din zonă, nici angajaţi la firmele în cauză. Între cei care ne iscodesc cu privirea sunt şi foşti angajaţi ai unei firme care nu i-a mai putut „duce în spate": SC Petroconst Sa, din câte spun ei. Un lucru bun însă că au muncit la această societate: le-au fost asigurate locuinţe de serviciu. Chiar şi după ce n-au mai avut servicii, ei au continuat să locuiască acele case, ba chiar... s-au înmulţit. S-au înmulţit şi locatarii, s-au înmulţit şi bordeiele, unele ajungând să aibă acelaşi număr: mai multe locuinţe au numărul 1, 2, 6, 8. În evidenţele autorităţilor însă, ar trebui să existe o singură casă cu numărul 1, una singură cu 2 şi aşa mai departe. În realitate, lucrurile sunt şi mai complicate de atât.

Vecinii stau abuziv"

Dacă îi întrebi pe cei care locuiesc pe strada Justiţiei dacă sunt proprietari, dacă plătesc undeva chirie, dacă... orice, ai toate şansele să te trezeşti cu priviri piezişe. Doamne fereşte să le vrea cineva răul, dar suntem curioşi dacă autorităţile locale au habar de existenţa lor! Vom arăta însă, puţin mai încolo, şi ce spun autorităţile. Revenind însă, unii dintre cei abordaţi de noi spun că au lucrat ani buni la Petroconst, iar după ce şi-au încheiat activitatea în slujba firmei, au devenit chiriaşii Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public şi Privat. Chiria unei astfel de locuinţe este de 100 de lei, susţin chiriaşii. Apoi, ne şoptesc: „Vecinii stau abuziv". Ne uităm în jur, dar nu reuşim să identificăm care dintre „vecinii". Casele sunt lipite unele de altele, iar puţin mai încolo, alergând să se joace într-una din curţile unei societăţi comerciale, unde se zăresc mai multe utilaje grele, nişte copii de romi. Apare şi o pirandă în faţa obiectivului, un nene cu cizme de cauciuc, să facă faţă noroaielor... Şi, dacă tot vorbim de noroaie, reluăm: strada e neasfaltată (decât pe ici-pe colo), de parcă nu ar fi stradă, ci uliţă (vorbim totuşi de municipiul Constanţa), nu există iluminat public şi nici sistem de canalizare.

Ce spun autorităţile?

Ştiu, nu ştiu autorităţile că există strada Justiţie sau, mai precis, că există aşa o aglomerare de locatari în zonă? Prima impresie: nu prea ştiu! După o săptămână sau chiar două de „săpături" în teren, concluzionează Corpul de Control al Primăriei Constanţa: „Pe această stradă locuiesc persoane ce deţin contracte de vânzare cumpărare pentru construcţii, dar terenul se află încă în administrarea RAEDPP Constanţa. Aceştia au domiciliul pe strada Justiţiei nr. 1, 2, 6 şi 8, numere care se repetă pentru mai multe imobile. Cu privire la numerele stradale, s-a înaintat o adresă direcţiei de Patrimoniu, Serviciul Cadastral, prin care ni s-a răspuns faptul că pentru strada Justiţiei nu au fost atribuite numere întrucât acestea nu au fost solicitate". Mai departe, concluziile sunt şi că, în privinţa sistemului de canalizare „nu au fost efectuate niciodată săpături pentru racordarea imobilelor la sistemul central de canalizare". Cu toate acestea, facem precizarea că, în anul 2008 (!), a fost montat un panou în capătul străzii prin care locuitorii din zonă erau anunţaţi că administraţia locală intenţionează să reabiliteze zona prin crearea unui sistem de canalizare! Vom reveni.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii