Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Singurul martor al tragediei de la Cernavoda a facut o plimbare inainte sa anunte crima - Minorul George Vasilinuc n-a avut nici o reactie cand a vazut-o moarta pe Gabriela Mitu

ro

10 Jan, 2011 12:28 3648 Marime text

Tripla crimă de la Cernavodă a şocat o ţară întreagă. Deşi Giani-Deli Iorga, cel mai bun prieten al lui Bogdan Mitu, soţul Gabrielei Mitu, înecată pe 3 ianuarie în Dunăre, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile întrucât a recunoscut că i-a ucis pe soţii Elena şi Petre Garoafă (părinţii Gabrielei Mitu), anchetatorii încă nu au reuşit să facă lumină în acest caz extrem de complicat. Cele două cuţite pe care Giani Deli-Iorga le-ar fi folosit pentru a-i omorî pe părinţii adoptivi ai Gabrielei Mitu sunt de negăsit, procurorul de caz avansând chiar ideea că este posibil ca ele să fi fost „culese" din tomberoane de oameni ai străzii. În acelaşi timp, Bogdan Mitu, cel care şi-ar fi înecat soţia în Canalul Dunăre Marea Neagră, este de negăsit. Valentin Armeanu, şeful Postului de Poliţie Transporturi Navale (TN) Cernavodă, a declarat, pentru „Replica" de Constanţa, că nu are certitudinea că Bogdan Mitu ar fi putut ieşi din canal. Unicul martor ocular în acest caz este minorul Alexandru Gheorghe Vasilinuc, fratele Gabrielei Mitu, care în timpul audierilor nu părea afectat de pierderea celor doi. „În timpul audierilor minorul părea fără pic de reacţie. Chiar şi în momentul în care am scos-o din apă pe Gabriela Mitu nu mi s-a părut a fi supărat. Nu mai luăm în calcul că ar fi putut plânge", susţine Valentin Armeanu.

Reporter: Câte persoane au fost audiate de către lucrătorii Postului de Poliţie Transporturi Navale Cernavodă în cazul soţilor Bogdan şi Gabriela Mitu, care se presupune că pe 3 ianuarie a.c. s-au înecat în Canalul Dunăre Marea-Neagră?
Valentin Armeanu: Am audiat strict persoanele care ne priveau în acest caz, şi anume pe Doina Stoica, mama lui Bogdan Mitu, şi pe minorul Alexandru Gheorghe Vasilinuc, fratele Gabrielei Mitu, care a şi fost la faţa locului. Minorul este martorul principal şi unicul martor ocular în cazul dispariţiei lui Bogdan Mitu. Alţi martori nu au fost. Toată ancheta a pornit de la declaraţia copilului. Până nu ai indicii şi probe, nu poţi să te pronunţi.
Rep.: Credeţi că Bogdan Mitu ar fi avut posibilitatea să iasă din apă?
V.A.: Presupunem că a intrat în apă, până la brâu, şi în 3 minute şi-ar fi înecat soţia. Chiar dacă ar fi vrut să iasă din apă, la temperatura de 0°C, Bogdan Mitu nu ar fi mai avut forţa fizică să ajungă la mal. Se pare că Bogdan Mitu ştia să înoate, însă datorită bolii nu mai era în stare să transporte în mână nici măcar un kilogram. Mama acestuia declară că fiul său era grav bolnav. Este exclus ca cineva la temperatura respectivă să fi rezistat în apă mai mult de 2 minute. Făcea şoc hipotermic. În timpul cercetărilor nu au fost identificate urme ale unor persoane care să fi ieşit din apă, sunt urme doar de intrare în apă.
Rep.: Atunci cum se explică faptul că Bogdan Mitu, care se presupune că ar fi fost extrem de bolnav, ar fi reuşit să-şi târască soţia în canal pentru a o îneca?
V.A.: Nu a fost târâtă. Au intrat în apă ţinându-se de mână, aşa susţine minorul, iar acolo a prins-o de păr şi a scufundat-o. Când am recuperat-o din apă nu prezenta leziuni pe corp. Nu prezenta urme de violenţă.
Rep.: Dacă se presupune că Bogdan Mitu şi-a înecat soţia şi apoi ar fi făcut şoc hipotermic, trupul său nu ar fi trebuit să fie găsit în zona în care a fost descoperită Gabriela Mitu?
V.A.: Soţia lui Bogdan Mitu a avut, să zic aşa, „norocul" de a purta o haină din fâş care nu permitea ieşirea bulelor de aer. Aerul din fâş s-a eliminat foarte greu şi ulterior a ieşit la suprafaţă. În cazul lui Bogdan, acesta se pare că a avut haine textile, care au permis eliberarea bulelor de aer şi ca atare nu a mai avut ce să-l menţină la suprafaţă. Viteza apei în zona respectivă este foarte mică. Pe Canalul Dunăre Marea Neagră singura scurgere o asigură sorbul de la Unităţile 1 şi 2, iar curenţii nu sunt foarte mari acolo. Trupul unui înecat nu iese la suprafaţa apei până când acesta nu intră în descompunere. În momentul în care încep să fermenteze epiderma, derma, se creează bule de dioxid de carbon care permit ridicarea corpului la suprafaţă. Dacă acel organism nu intră în descompunere, nu poate ieşi la suprafaţă. Nu pot să afirm nici că Bogdan Mitu ar fi în apă, dar nici faptul că ar fi ieşit din apă. Căutările au fost demarate în baza declaraţiilor minorului, fiind unicul martor ocular. Iar dacă Bogdan este în apă, şansele ca trupul lui să iasă la suprafaţă vor creşte atunci când acesta va intra în descompunere. Până în prezent, timp de o săptămână, am verificat zona în care se presupune că a fost văzut ultima oară Bogdan, însă până acum nu am avut nici un rezultat. Nu ne puteam apropia prea mult de mal datorită vegetaţiei. În următoarele 48 de ore se întrevede o scădere a apei cu 30 de centimetri faţă de 40 cât era în ziua în care s-a întâmplat evenimentul, iar dacă apa va scădea aşa de mult încât malul să rămână liber, atunci ar mai exista o şansă să-l găsim. Cu două nave, ajutaţi de scafandri, în zilele următoare vom continua cercetările.
Rep.: Doina Stoica, conform declaraţiilor sale, când l-a văzut sau când l-a auzit ultima oară pe fiul său, Bogdan Mitu?
V.A.: Mama lui Bogdan susţine că pe 29 decembrie 2010, de ziua de naştere a lui Bogdan Mitu, a fost la Cernavodă pentru a fi alături de el şi de soţia sa. Apoi, pe 30 decembrie, doamna Doina spune că a plecat la Bucureşti şi întrucât nu avea bani să-şi activeze o opţiune cu minute pentru a lua legătura cu băiatul său, ar fi stabilit cu Bogdan ca atunci când îl apelează, să o resune. Astfel, pe 2 ianuarie a.c., în jurul orei 19.00, Bogdan şi-a resunat mama după ce aceasta l-ar fi apelat de mai multe ori, iar doamna Doina a declarat că i-ar fi spus băiatului său că va căuta un medic la Fundeni pentru a-l opera şi i-a propus să vină la Bucureşti. Numai că acesta i-ar fi răspuns că: „Pentru mine nu mai e nimic de făcut". Şi brusc i-a închis telefonul. Pentru că nu vroia să-şi supere fiul, doamna Doina spune că nu a mai insistat să vorbească cu Bogdan. Pe 3 ianuarie, Rădiţa Crăciun, cea care a cumpărat casa doamnei Doina pe care a avut-o în Cernavodă, a sunat-o pentru a o anunţa că fiul şi nora sa s-au înecat în Dunăre.
Rep.: Doina Stoica a fost constantă în declaraţii? Pe parcursul audierilor aţi sesizat ceva ciudat în comportamentul mamei lui Bogdan?
V.A.: La ora 14.40 am fost sesizat de Poliţia Cernavodă să fim anunţaţi că doi tineri s-au înecat în Canalul Dunăre Marea Neagră, am demarat căutările şi în jurul orei 15.30 am încercat să contactăm unul din membrii familiei Mitu şi Garoafă. Am primit numărul de telefon al doamnei Doina, am contactat-o şi mi-a spus că de 4 ani locuieşte în Bucureşti, unde îngrijeşte un bătrân, că are mâna dreaptă ruptă pentru că a căzut şi că va face tot posibilul să ajungă în Cernavodă. Din spusele ei, ar fi plecat din Bucureşti cu un accelerat şi la orele 00.00 ar fi ajuns în Cernavodă, a dormit la Crăciun Rădiţa, iar în dimineaţa zilei de 4 ianuarie a venit la sediu pentru audieri. În timpul discuţiilor, doamna Doina nu a avut un comportament ciudat. O mare perioadă de timp am fost sectorist la Poliţia Cernavodă, o cunoşteam dinainte, şi nu mi s-a părut a se comporta ciudat. La audieri m-am axat strict pe relaţia ei cu Bogdan Mitu. Competenţa mea se rezumă doar la întinderea de apă. Aceasta nu a ştiut să spună unde anume şi-ar fi petrecut fiul său Revelionul, întrucât din 29 decembrie şi până în 2 ianuarie doamna Doina susţine că nu s-ar fi mai auzit cu Bogdan, însă pe 31 decembrie spune că ar fi fost sunată de o fostă cumnată de-a sa care i-a comunicat că fiul său ar fi avut un accident la Feteşti, dar că nu ar fi fost nimic grav.
Rep.: În timpul audierilor Doina Stoica v-a relatat faptul că Bogdan Mitu ar fi avut un comportament violent faţă de ea sau faţă de soţia lui?
V.A.: Nu mi-a relatat lucrul acesta. Însă, doamna Doina susţine că pe 29 decembrie fiul său ar fi luat-o de la gară cu maşina şi i s-a părut ciudat faptul că Bogdan a ripostat în momentul în care i-a solicitat să oprească la piaţa din Cernavodă pentru a-şi cumpăra o bucăţică de şuncă. Din spusele ei, Bogdan i-ar fi reproşat că îşi cumpără şuncă în condiţiile în care el nu poate să înghită absolut nimic. Tot doamna Doina susţine că a fost surprinsă şi de faptul că Bogdan şi Gabriela, în prezenţa sa, au avut unele discuţii contradictorii, în condiţiile în care ea ştia că cei doi se înţelegeau foarte bine. Practic, între soţii Mitu exista o tensiune ţinută sub control.


Rep.: Bogdan Mitu s-ar fi plâns mamei sale că intenţionează să se sinucidă din cauza faptului că era bolnav?
V.A.: Se pare că Bogdan ar fi avertizat-o de mai multe ori că pentru el viaţa nu mai are nici un sens, că totul se va termina, dar mama lui a crezut că e o glumă. Doamna Doina spune că ţinea la Gabriela la fel de mult ca la Bogdan şi că ar fi avut o relaţie bună cu cei doi copii.
Rep.: Ce v-a relatat minorul la audieri? Cât de plauzibile credeţi că sunt declaraţiile lui Alexandru Gheorghe Vasilinuc?
V.A.: Fratele Gabrielei Mitu susţine că sora lui l-ar fi cicălit tot drumul pe Bogdan în sensul că s-a săturat de boala lui, că vrea să divorţeze, iar soţul său ar fi ripostat până în Cernavodă. După ce ar fi cumpărat de la Penny sticla de lichior minorul spune că Bogdan i-ar fi spus Gabrielei că: „Lasă că o să vezi tu unde te duc". Au oprit maşina pe malul canalului şi de acolo a urmat ce a urmat. Nu ştiu cât de plauzibile sunt declaraţiile minorului pentru că nu noi stabilim discernământul lui şi nu a fost supus cu detectorul de minciuni.
Rep.: Pe timpul audierilor minorul părea traumatizat, speriat sau era liniştit?
V.A.: Nu părea speriat. În timpul audierilor minorul părea fără pic de reacţie. Chiar şi în momentul în care am scos-o din apă pe sora lui nu mi s-a părut a avea remuşcări sau a fi supărat. Nu mai luăm în calcul că ar fi putut plânge. Tot din declaraţia lui reiese că în momentul în care Bogdan ar fi înecat-o pe sora lui acesta urmărea evenimentul din maşină. După ce nu l-a mai văzut nici pe Bogdan a mai stat ceva timp în maşină, apoi a coborât, s-a plimbat, după care s-a hotărât să meargă la Poliţia Cernavodă pentru a anunţa evenimentul.
Rep.: Cheile de la maşină şi telefoanele soţilor Mitu au fost găsite?
V.A.: Telefonul lui Bogdan Mitu l-am descoperit asupra Gabrielei Mitu, în buzunarul din partea dreaptă a gecii cu care era îmbrăcată. Pentru că telefonul a fost inundat nu se cunoşteau numerele de telefon, s-a scos SIM-ul dar până în prezent nu se cunosc care au fost ultimele apeluri efectuate de pe telefonul lui Bogdan Mitu. Serviciile specializate din cadrul Ministerului de Interne vor stabili aceste aspecte. Telefonul Gabrielei şi cheile autoturismului nu au fost găsite.
Rep.: La audieri minorul v-a menţionat ceva legat de Giani Deli-Iorga?
V.A.: Numele Giani Deli-Iorga a reieşit din cercetarea autoturismului. Cartea lui de identitate a fost descoperită în portofelul Gabrielei Mitu, iar pe spatele icoanei de pe bancheta din spate a autoturismului era scris un acatist semnat de Giani Deli-Iorga. Prezenţa lui Giani Deli-Iorga nu a fost semnalată nici o clipă de minor la canal. Nici înainte de a anunţa minorul la poliţie faptul că soţii Mitu s-au înecat se pare că Giani Deli-Iorga nu ar fi ajuns la canal şi nici după ce am efectuat cercetările.
Rep.: Datele de la Poliţia Transporturi Navale vor fi coroborate cu datele Poliţiei Cernavodă?
V.A.: Dosarul meu şi al celor de la Poliţia Cernavodă au fost preluate de către procurorul care se ocupă de caz.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii