Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica de Constanţa Demnitarii şi magistraţii se înarmează. Au depus cereri pentru pistoale cu glonţ

ro

29 Jul, 2011 11:48 1497 Marime text

Modificările aduse Legii 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, intrate în vigoare de ieri, 27 iulie, îi vor obliga pe toţi posesorii de arme letale şi neletale să îşi schimbe permisele de port-armă. Potrivit şefului Serviciului Explozibili şi Substanţe Toxice (AEST) din cadrul IPJ Constanţa, comisarul-şef Mihai Toporan, nu se poate spune că este o înăsprire a acestui regim, ci dimpotrivă, s-au eliminat unele restricţii, însă au fost introduse 4 noi infracţiuni.

Reporter: Spuneţi-ne în ce constau noile modificări ale acestei legi.

Mihai Toporan: Principalele articole care au fost modificate se referă la cantitatea de arme pentru care se poate acorda dreptul de deţinere şi folosire. De exemplu, până acum, la armele de vânătoare, era permisă deţinerea numai a 2 arme de acelaşi calibru. Prin această lege s-a modificat. Pentru armele de pază şi apărare, a rămas numărul maxim de 2 arme, iar pentru armele de vânătoare, se permite deţinerea unui număr nelimitat. De asemenea, pentru armele de tir, legiuitorul a prevăzut, la fel, un număr nelimitat de arme pe care o persoană fizică le poate procura. La articolul 27, la fel, s-a modificat: permisul de port-armă are o valabilitate de 5 ani, care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri. S-a introdus noţiunea de inspecţie tehnică periodică. În vechea lege, nu era stipulată această inspecţie, dar aceasta se va stabili prin normele metodologice ale acestei legi care încă nu au fost stabilite, dar care urmează să apară în următoarele 3 luni. De asemenea, s-au introdus, în noua lege, 4 infracţiuni, şi anume: traficul ilicit, pedepsit cu închisoare de la 3 la 8 ani, fabricarea ilicită, pedepsită cu închisoare de la 2 la 8 ani, operaţiuni fără drept, cu dispozitive interzise, de la 1 la 5 ani, şi nerespectarea unor obligaţii prevăzute de noua lege, cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Rep.: Consideraţi că înăsprirea acestui regim, al armelor şi muniţiilor, va diminua, pe viitor, numărul posesorilor de permise de port- armă şi implicit de arme?

M.T.: Nu cred că prezenta lege a venit cu o înăsprire a sancţiunilor, ci cu o permisivitate mult mai largă de procurare a armelor, exemplul numărului de arme de vânătoare. O înăsprire nu e şi nu cred că va duce la creşterea sau la scăderea numărului celor care vor veni să-şi procure o armă.

Rep.: Câte persoane figurează în baza de date a Poliţiei, ca fiind deţinătoare de arme?

M.T.: În total, ca persoane fizice, avem un număr de 5.300 de persoane, la nivelul judeţului Constanţa, care deţin arme de foc, însemnând şi letale, şi neletale. Ca vânători, avem un număr de 2.700 de persoane.

Rep.: Câte arme deţinute ilegal au fost descoperite anul acesta?

M.T.: Anul acesta au fost descoperite 27 de arme deţinute ilegal, dintre care 16 arme neletale.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii