Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Concluzii explozive dupa controlul de la Sanatoriul Techirghiol - Demisa lui Rusu, Maria Badea a tinut in mod ilegal loc de manager

ro

15 Nov, 2010 12:09 1414 Marime text

Maria Badea, cea care pe 8 noiembrie a.c. a fost demisă de Vasilică Rusu, directorul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol din funcţia de director economic, are o istorie extrem de interesantă. Numită în funcţia de director financiar-economic prin ordinul nr. 1196 /10.10.2006 emis de Ministerul Sănătăţii, Maria Badea a acceptat să semneze contractul individual de muncă nr. 591/16.10.2006 pe perioadă determinată, până la ocuparea funcţiei prin concurs. Deşi contractul a fost încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Maria Badea, acesta a fost semnat la rubrica angajator de Sanatoriul Techirghiol, prin fostul manager Septimiu Sebastian Bourceanu, care nu era menţionat nici ca parte în contract şi nici nu exista vreun act din care să rezulte că ministerul îl împuternicea în acest sens.

Ulterior, Badea a susţinut concursul de ocupare a funcţiei de director financiar, fapt pentru care contractul său de muncă a încetat să-şi mai producă efectele. Numai că Sanatoriul Techirghiol, prin Septimiu Sebastian Bourceanu, şi Maria Badea încheie la data de 8 martie 2007 un act adiţional la contractul nr. 591/16.10.2006 (în care parte contractantă era Ministerul Sănătăţii, iar efectele documentului încetaseră în ceea ce priveşte durata -n.r.), încălcând atât clauzele contractului iniţial, cât şi dispoziţiile codului muncii. Conform Legii 264/19.07.2007, Maria Badea trebuia să încheie un contract administrativ cu managerul unităţii şi în nici un caz un contract de muncă pe perioadă nedeterminată pe funcţie de director financiar contabil. Acest lucru este întărit şi de faptul că în codul de clasificare a ocupaţiilor nu există meseria de director financiar contabil, ci doar de contabil şef. Concret, aceasta nu putea activa în Sanatoriul Techirghiol decât în baza unui contract de administrare ca economist sau contabil. Chiar dacă acel contract nu exista, Badea s-a comportat ca şi cum acesta ar fi existat, participând şi semnând în cadrul şedintelor de Comitet Director. Având în vedere că scriptic Badea nu a îndeplinit obligaţiile impuse de lege, contractul acesteia a încetat, neavând nici un temei legal pentru a ocupa funcţia de director financiar contabil.

Incompatibilă cu funcţia

Interesant este faptul că prin Ordinul Ministrului Sănătăţii, nr. R/553/30.03.2009, Septimiu Sebastian Bourceanu a fost eliberat la cerere din funcţie. Totodată, prin ordinul anterior amintit se dispune, începând cu data de 01.04.2009, încetarea contractului de management nr. 64/ 14.12.2006 încheiat între Ministerul Sănătăţii şi fostul manager Bourceanu, iar până la data de 26.05.2009, când prin Ordinul nr. R 1020 Indiran Logofătu devine şeful unităţii de tratament, Maria Badea a semnat în calitate de manager, deşi nu a fost nici numită în funcţia de manager şi nici nu a avut delegare de atribuţii din partea fostului manager. Pe de altă parte, statele de salarii au fost semnate de către directorul financiar contabil, Maria Badea, la rubrica managerului, iar la rubrica director financiar contabil, o altă persoană care nu avea această funcţie şi nici vreun document din care să rezulte că era împuternicită în acest sens. De altfel, în alte documente financiare (ALOP) ale instituţiei, Badea a iscălit atât ca manager, cât şi ca director financiar contabil, ceea ce dă naştere la existenţa unei incompatibilităţi. În aceeaşi situaţie s-au aflat şi consilierii juridici ai Sanatoriului Techirghiol care au exercitat, pe lângă atribuţiile specifice postului, şi alte atribuţii de salarizate. Toate aceste nereguli au ieşit la iveală ca urmare a dispoziţiei Ministerului Sănătăţii, prin care o echipă de specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică era împuternicită să demareze un control amănunţit la Sanatoriul Techirghiol. De altfel, după încheierea raportului de control, pentru lucrările efectuate în perioada 2007-2009 la Sanatoriul Techirghiol cu diferite societăţi, se impune constituirea unei comisii de expertiză tehnică pentru a verifica dacă lucrările menţionate în procesele verbale de recepţie corespund cu realitatea. Din acest motiv, Mărgărit Popescu, Daniela Ciorbaru şi Simona Lăzărescu-Nicu, cei care au verificat activitatea Sanatoriului Techirghiol, propun extinderea controalelor de către alte instituţii ale statului.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii