Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:49 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Scandal cu medicamentele pentru cancer

ro

05 May, 2011 12:41 1252 Marime text

Intre managerul SCJU si CJAS a izbucnit un adevarat conflict pe tema medicatiei oncologice

Multi medici si-au transferat pacientii la clinici private, insa nu le pot asigura tratamentul decat daca ii interneaza in SCJU

La numai cateva zile de la acordarea primelor tratamente injectabile bolnavilor de cancer in cadrul Spitalul clinic Judetean de Urgenta Constanta, intre Casa de Asigurari de Sanatate Constanta si conducerea celui mai mare spital din judet a izbucnit un veritabil conflict. Managerul SCJU, Dan Capatana sustine ca reprezentantii CAS fac presiuni asupra sa pentru a elibera din farmacia unitatii medicamente parenterale pentru clinicile private. „CAS ne trimite controale in fiecare zi. Ne impun sa dam medicamente la centre private ca Euromedic si acest lucru nu pot sa-l fac. Nu putem distribui medicamentele spitalului catre terti. Nu exista nici o metodologie, nici norme financiar-contabile in acest sens. Am purtat nenumarate discutii in acest sens cu presedintele CJAS. Terapia oncologica se distribuie numai in farmaciile cu circuit inchis", a explicat managerul spitalului. Acesta a precizat ca unitatea sanitara are medicamente pentru toti bolnavii din judet, insa acestia pot beneficia de tratament doar daca isi fac internarea la spital. Potrivit managerului, Euromedic putea sa isi infiinteze o farmacie cu circuit inchis pentru a putea trata bolnavii de cancer pe care ii are internati. „Daca nu sunt in stare, ii pot transfera la noi. Vor beneficia de terapia de care au nevoie fara nici o problema. Nici un medic nu are dreptul sa refuze terapia unui pacient. Daca se intampla asa ceva, eu, personal, voi depune plangere la Colegiul Medicilor", a mai precizat Dan Capatana.

 

In replica, directorul CJAS Constanta nu vede care ar fi problema daca pacientii clinicilor private isi vor procura medicamentele de la spital. „Normele legale in vigoare ii obliga sa elibereze respectivele medicamente. Am trimis adrese in care am specificat articolele de lege, dar nu am primit nici o argumentatie legala de la spital", a precizat Dumitru Learciu, directorul CAS.

Ping- pong cu viata pacientilor

La originea acestui conflict se pare ca sta lacomia unor medici oncologi care lucreaza concomitent la SCJU, dar si la centrul privat. Cum pana acum tratamentele oncologice se puteau procura de la farmaciile din oras, majoritatea oncologilor de la SCJU si-au transferat pacientii la Euromedic. In noul sistem, acesti bolnavi ar trebui retransferati la SCJU pentru a putea beneficia de medicamente insa, dupa cum sustine managerul SCJU, doctorii care ii au in ingrijire nu au catadicsit nici macar sa prezinte listele cu pacienti si tratamentele acestora coordonatorului de programe nationale de sanatate din cadrul Spitalului Judetean. Din pacate, din tot acest conflict au de suferit pacientii, care sunt trimisi de medici la spital, dar nu pot beneficia de tratament.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii