Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Navodari

ro

13 May, 2011 12:55 1062 Marime text

Nicolae Matei: "Ne dorim ca prin aceasta forma de protest sa atragem atentia populatiei si a autoritatilor competente din domeniul protectiei mediului"

Primaria orasului Navodari anunta ca Partidul Ecologist Roman si Clubul Ecologist Roman organizeaza duminica, 15 mai a.c., in centrul orasului Navodari, o manifestare prin care institutiile din domeniul mediului si protejarii naturii se declara impotriva deciziei oamenilor de afaceri italieni de a construi in imediata apropiere a orasului un centru de depozitare a deseurilor industriale.

 

De altfel, ziua de 15 mai este data la care se deschide, oficial, sezonul estival, iar actiunea vine sa explice importanta unui mediu si a aerului curat in apropierea litoralului Narii Negre. Este, potrivit primarului, un argument la initiativa propusa Consiliului Local si aprobata de alesi, de a declara orasul Navodari - oras turistic de interes national. Nu mai este nevoie decat de acordul reprezentantilor institutiilor de specialitate centrale in ceea ce priveste intentia primarului de a promova turismul in partea de nord a litoralului romanesc.

Revenind la actiunea organizata duminica, 15 mai, este important sa aducem in atentia opiniei publice si faptul ca SC Ecological Center SA, prin reprezentantul legal, Roberto Vincentelli, a reusit sa obtina acordul Ministerului Mediului si Padurilor pentru construirea acestui centru de depozitare a deseurilor industriale in orasul Navodari, la doar un kilometru de zona locuita a orasului.

Despre acest aspect, dar si despre afacerea italianului Vincentelli, primarul orasului Navodari, Nicolae Matei, face urmatoarele precizari: „Aceasta societate (SC Ecological Center SA n.r.) obliga acum Primaria orasului Navodari sa ii acorde permisul de construire a Centrului de depozitare in aer liber a deseurilor industriale si menajere toxice, periculoase, in fostul combinat chimic Navodari si pe terenurile din jurul acestuia. Daca nu vom opri acest proiect, urmeaza sa se ridice un adevarat munte toxic de 94 de metri, vizual inestetic si cu un impact devastator asupra sanatatii, prin contaminarea apei freatice si prin deversarile directe in Marea Neagra, unul din patrimoniile nationale. Va atragem atentia ca totul se intampla la 3 kilometri de statiunea Mamaia si la 1 kilometru de valurile marii. Ne dorim ca prin aceasta forma de protest sa atragem atentia populatiei si a autoritatilor competente din domeniul protectiei mediului".

Mesaje, impotriva depozitului de deseuri

In cadrul actiunilor organizate de Partidul Ecologist si Clubul Ecologist au fost incluse discursuri ale unor personalitati in domeniu, iar primarul orasului va transmite un mesaj in acest sens, locuitorilor orasului, care au ales in luna mai a anului trecut sa spuna „NU" construirii acestui depozit, in urma referendumului organizat de administratia locala.

Vor participa la eveniment acad. Razvan Theodorescu, presedintele Clubului Ecologist Roman, Emil-Adrian Maghinici, coordonatorul campaniei, reprezentanti ai Ministerului Turismului si Dezvoltarii Regionale si Ministerului Mediului si Padurilor, dar si primarul orasului, Nicolae Matei.

Dupa discursuri, in program se mai afla si o prezentare, dar si o asumare a „Declaratiei Universale a Drepturilor Pamantului Mama", adoptata la Cochabamba, Bolivia.

Mai trebuie spus ca acesta este al doilea mare eveniment prin care Navodariul protesteaza impotriva construirii depozitului de deseuri industriale, dupa cel de anul trecut la care a fost prezent si senatorul PNL de Constanta, Puiu Hasotti, care le-a promis navodarenilor ajutor in lupta cu gunoaiele industriale.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii