Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa “Vrem sa crestem sanatosi, nu mici, verzi si veninosi!”

ro

16 May, 2011 13:33 1135 Marime text

Primarul Matei cere adoptarea urgenta a legii depozitelor de deseuri

Este mesajul pe care elevii institutiilor de invatamant din Navodari l-au transmis administratorului SC Ecological Center, Roberto Vincentelli, care a urmarit evenimentul de pe scarile Centrului Cultural

Locuitorii orasului Navodari au iesit, din nou, in centrul orasului pentru a protesta impotriva proiectului SC Ecological Center SA de a construi, in imediata apropiere a orasului, un Centru de depozitare a deseurilor industriale periculoase. Alaturi de cei mai mari locuitori ai orasului s-au aflat si elevii institutiilor de invatamant din localitate, care au cerut un mediu curat pentru viitor. Ieri, elevii , inarmati cu pancarte cu mesaje de incurajare pentru primarul Nicolae Matei, care a decis sa lupte pe orice cale legala impotriva acestui proiect al societatii administrate de italianul Roberto Vincentelli, dar si cu mesaje pentru viitorul orasului au participat la o ampla actiune de protest. Astfel, toti cei prezenti au putut citi mesaje de genul: „Astazi toti sa ne unim, pe primar sa-l sprijinim", „Pentru un viitor curat, luptam neconditionat", „Suntem mici, nu neinsemnati ca sa ne sacrificati", „Navodariul pentru voi e ca o groapa de gunoi?", „Vrem un oras curat, nu sacrificat!", „Vrem sa crestem sanatosi, nu mici, verzi si veninosi".

 

In deschiderea manifestarii organizate la Navodari de Partidul Ecologist din Romania si Clubul Ecologist Roman, cu sprijinul Primariei orasului Navodari, presedintele Clubului Ecologist, Razvan Teodorescu a promis ca forul pe care il conduce va protesta pe toate caile legale pentru a impiedica proiectul italienilor sa fie dus la indeplinire: „Noi avem muntii cei vechi ai Macinului si nu ai gunoaielor din Italia sau de oriunde", a spus acesta.

La randul sau, invitatul special al actiunii ecologistilor, ideologul francez, Patrich Fabiaz, a venit cu un mesaj din partea colegilor sai, care sustin lupta administratiei conduse de primarul Nicolae Matei impotriva unei astfel de constructii ce ar pune in pericol viata si sanatatea locuitorilor orasului Navodari. „In numele ecologistilor francezi salut lupta celor din Navodari impotriva deseurilor si a grupurilor mafiote pentru ca exista o mafie ecologista. Toate aceste deseuri din Rusia, Italia sau China fac parte dintr-un grup care nu poate fi controlat. UE finanteaza societati care se ocupa de aceste deseuri, insa ideologii francezi sunt total impotriva. Realitatea arata ca Romania a devenit un loc al descarcarii acestor deseuri. Exista miliarde de tone de astfel de deseuri care se duc in Romania si Bulgaria - tari de la marginea UE - si este exemplara lupta dvs.", a precizat reprezentantul ecologistilor francezi, prezent la Navodari.

Nicolae Matei: "Cer public Camerei Deputatilor si Parlamentului sa adopte legea de care Navodariul are nevoie"

Ultimul care a transmis un mesaj cu privire la lupta orasului Navodari impotriva acestei constructii a fost primarul Nicolae Matei. Edilul le-a spus tuturor celor prezenti ca manifestarea se doreste a fi un nou semnal de alarma cu privire la dorinta locuitorilor si a administratiei de a face din Navodari un oras turistic, si nu un depozit de deseuri. „Sunt hartuit! Cred ca am zece procese, unele chiar penale... Am fost obligat sa platesc daune, dar cred in dreptatea noastra si in viitorul orasului Navodari. (...) Cer public Camerei Deputatilor si Parlamentului sa adopte legea de care Navodariul are mare nevoie (n.r. - referire la Legea initiata de senatorul PNL de Constanta Puiu Hasotti, care interzice constructiile prin care sunt depozitete deseuri de orice natura la mai putin de 25 km de litoral). Cer public, de asemenea, protectie pentru mine si familia mea pentru ca italienii m-au amenintat in propriul birou. Imi asum responsabilitatea si nu imi voi bate joc de oras care m-a facut primar", a spus primarul Nicolae Matei.

Mai trebuie spus ca de pe scarile Centrului Cultural Navodari a privit, nepasator si extrem de relaxat toata manifestarea si administratorul italian al SC Ecological Center SA, Roberto Vincentelli.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii