Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta Tropaeum Traiani, reabilitat cu 17 milioane lei

ro

22 Jul, 2010 13:47 812 Marime text

Beneficiarul investitiei este Consiliul Judetean Constanta, care contribuie si cu 2% din valoarea totala a lucrarilor
Monumentul va avea parcari noi, alei reamenajate, retea noua de apa potabila

Consiliul Judetean Constanta a aprobat, in ultima sedinta, un proiect care cinsteste memoria fostului primar al comunei Adamclisi, Emilian Burcea. Este vorba despre reabilitarea Monumentului de la Adamclisi, Tropaeum Traiani, fostul edil fiind cel care si-a dorit cel mai mult ca acest proiect sa fie demarat, iar finalizarea lui sa insemne inscrierea comunei in circuitul turistic.

Alesii judeteni au aprobat indicatorii, modificarile bugetului si cheltuielile legate de proiectul „Reabilitare Monument Tropaeum Traiani”, proiect initiat de presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Daniel Constantinescu.

Potrivit documentatiei prezentate, aprobarea proiectului este in acord cu cerintele de accesare a asistentei nerambursabile din Programul Operational Regional 2007-2012 si, ca urmare, a modificarii cotei TVA la 24%, precum si a anexelor din documentatia proiectului, toate, parte integranta a initiativei. De asemenea, CJ Constanta a aprobat si va asigura cheltuielile legate de proiect, reprezentand cofinantarea de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, cheltuielile neeligibile, inclusiv TVA-ul aferent, la fel si cheltuielile ce vor aparea in perioada de implementare.

In ceea ce priveste valoarea investitiei, aceasta se ridica la suma de 14.408.000,00 lei, cu TVA ajungand la 17.842.205,15 lei, iar perioada de realizare a lucrarilor este de 22 de luni. „Strategia Nationala de Dezvoltare Regionala, elaborata pe baza planului de Dezvoltare Regionala, si Cadrul National Strategic de Referinta 2007-2013 au identificat dezvoltarea turismului ca o prioritate de dezvoltare regionala, dat fiind potentialul turistic existent in toate regiunile. Acest potential turistic justifica sprijinul financiar acordat reabilitarii infrastructurii zonelor turistice si valorificarii patrimoniului natural, istoric si cultural, pentru includerea acestora in circuitul turistic si promovarea lor in scopul atragerii turistilor”, se arata in expunerea de motive a presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, referitor la proiectul de la Adamclisi.

CL Adamclisi, partener cu zero lei implicatie

De partea cealalta, autoritatea locala, respectiv Consiliul Local Adamclisi, nu va contribui la implementarea proiectului cu nici un ban, iar prevederile au fost aprobate de catre consilierii judeteni, tot in ultima sedinta. Potrivit proiectului cu nr. 31 din convocatorul de sedinta, CJ Constanta si-a dat acordul pentru semnarea acordului de parteneriat intre Consiliul Judetean Constanta si Consiliul Local Adamclisi, acord incheiat in cadrul proiectului „Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani”, acordul fiind inaintat spre finantare POR 2007-2013, Axa prioritara 5.

Conform acordului, contributia la cofinantarea cheltuielilor totale ale proiectului este de 684.309,18 lei, din care 287.218,18 lei reprezinta contributia locala la valoarea cheltuielilor eligibile, respectiv suma la care se vor adauga cheltuielile neeligibile, precum si alte costuri conexe care apar in perioada de implementare, dupa cum a informat deja presedintele CJ. De asemenea, liderul de proiect, Consiliul Judetean Constanta, va asigura contributia de cofinantare a cheltuielilor totale ale proiectului, asa cum se precizeaza in Cererea de finantare si in acord.



Activitati

Potrivit proiectului pentru care a fost solicitata finantarea, lucrarile au fost structurate pe mai multe activitati, astfel ca reabilitarea presupune: repararea monumentului cu materiale asemanatoare celor initiale, de calitate superioara, construirea unui grup sanitar si a unei fose septice, inlocuirea aleii de pietris a monumentului cu dale din piatra naturala, refacerea instalatiilor electrice, asfaltarea drumului de acces catre monument din DN3 si a parcarii existente. Mai mult, vor fi executate lucrari de amenajare a parcarii din imediata apropiere a monumentului si va fi realizata o retea de alimentare cu apa potabila.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii