Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Senatorul Banias, pus sub acuzare de DNA

ro

21 Dec, 2010 12:01 739 Marime text

Politicianul este acuzat de favorizarea infractorului in dosarul rambursarilor ilegale de TVA de la UCM Resita

Senatorul neaga implicarea sa in acest dosar

Colegii sai ii cer demisia si explicatii cu privire la scandalul in care este acuzat

Senatorul PDL de Constanta, Mircea Banias, este, de ieri, oficial, acuzat de favorizarea infractorului in dosarul rambursarilor ilegale de TVA de la UCM Resita. Numele senatorului PDL a fost vehiculat inca de la inceput in dosarul directorilor UCM Resita, acuzati de evaziune fiscala, in sensul ca procurorii sustin ca Banias l-ar fi ajutat pe omul de afaceri libanez Said Baaklini sa obtina avize portuare pentru un transport de motoare luate de la Resita.

Mircea Banias a sustinut de la bun inceput ca nu are nici o implicare in acest caz. El a declarat ca nu a fost chemat niciodata la DNA si a aflat de invinuire din presa. La dosar apar interceptari in care libanezului Baaklini vorbeste despre relatiile pe care le are.

Directorii UCM Resita, Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost arestati preventiv in acest caz. Mai exact, ei sunt banuiti ca l-au ajutat pe Baaklini sa obtina acte care sa demonstreze ca a cumparat motoare de 250 de milioane de euro. In realitate, spun procurorii, a platit 5 milioane de euro pentru patru motoare vechi de 20 de ani si nefunctionale. Anchetatorii mai sustin ca pretul era umflat, astfel incat Said Baaklini sa poata cere o restituire de TVA de la stat de 60 de milioane de euro.

In acelasi dosar, din informatiile procurorilor mai apar fotografii si nume ale unor sefi de la ANAF si oameni de afaceri.

Scandalul nu a fost deloc trecut cu vederea in filiala constanteana a PDL, mai ales ca destui democrat liberali nu-l mai sustin pe senator pentru functia de presedinte a organizatiei judetene. Primul care a luat act de situatia lui Banias a fost vicepresedintele demisionar din interimatul lui Banias, respectiv Gheorghita Corbu, care printr-un mesaj telefonic a informat: „Acum, in al 12-lea ceas, Mircea Banias trebuie sa dea dovada de responsabilitate politica si sa-si dea demisia de onoare pentru a nu infunda definitiv PDL Constanta si cer colegilor mei convocarea unui BPJ de urgenta".

Contracandidatul lui Banias la sefia organizatiei de la judet a PDL, totodata vicepresedinte al BPJ, Paul Branza, a declarat pentru „Observator" ca problemele personale ale colegului sau nu-l intereseaza, insa, „in cazul in care situatia este reala, atunci Mircea Banias va trebui sa dea explicatii. Sunt de acord sa discutam problema in interior, in cadrul unei sedinte. Imi pare rau, dar nu sunt eu in masura - mai ales eu - sa comentez situatia lui Mircea Banias", a precizat Branza.

Contactat telefonic, un alt vicepresedinte al democrat liberalilor, deputatul Constantin Chirila, a tinut sa aminteasca faptul ca i-a cerut explicatii senatorului inca de la izbucnirea scandalului. „A negat totul inca de la inceput. Am discutat cu el (n.r. - Mircea Banias) si incerc sa merg pe prezumtia de nevinovatie si astept ca institutiile statului sa-si faca datoria", a declarat deputatul Chirila.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii