Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta Saracia de dupa inundatii

ro

19 Jul, 2010 15:08 952 Marime text

Numai in doua localitati, pagubele se ridica la aproape 10 milioane de lei
Trei pompe inca mai scot apa de pe culturile satenilor
Evaluarea pagubelor s-a trimis la Bucuresti pentru despagubirea sinistratilor
Bancile din Constanta s-au oferit sa renoveze mai multe case

La aproape 10 milioane de lei se ridica pagubele produse in localitatile Garliciu si Ciobanu, in urma inundatiilor care au avut loc, in urma cu o saptamana, in judetul Constanta.

Evaluare pentru despagubiri

Primarul din localitatea Garliciu, Constantin Cimpoiasu, spune ca cele 1.080 hectare cultivate cu grau, floarea-soarelui si porumb care au fost inundate de viitura au fost compromise, iar valoarea pagubelor se ridica la aproape 5 milioane de lei. Acesta precizeaza ca, in comuna, nu au fost afectate gospodariile, pentru ca satul este situat pe un deal, cu exceptia a patru case, ale caror proprietari au fost evacuati, pe perioada inundatiilor. Autoritatile locale spera ca, in trei luni, apa, care inca mai acopera culturile localnicilor, sa se retraga. Constantin Cimpoiasu mentioneaza ca, in sprijinul sinistratilor, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) a trimis, de la Bucuresti, trei pompe, cu ajutorul carora apa de pe culturile oamenilor sa fie trasa si apoi revarsata in Dunare. Reamintim ca la sfarsitul saptamanii trecute, o parte din digul de protectie din Garliciu s-a rupt, pe o portiune de 110 metri, iar apele au invadat culturile localnicilor. Digul este pozitionat la 900 metri de sat si se intinde pe o lungime de 10 km, urmand cursul Dunarii, pana in sudul judetului, in localitatea Ostrov. In timpul ploilor de lunga durata, localnicii au inaltat preventiv barajul, cu saci cu nisip, in doua locuri, unde nivelul apei era foarte mare, dar s-a rupt in alt loc, unde nimeni nu se astepta. La randul sau, primarul localitatii Ciobanu, Ioan Suciu, spune ca valoarea pagubelor, in urma inundarii a peste 1.000 de hectare, se ridica la aproape 3 milioane de lei. Nivelul apei a scazut cu 1,5 metri, iar cu ajutorul pompelor de la ANIF, care trag apa in Dunare, se spera ca terenurile agricole din zona sa nu se imbibe cu apa, astfel incat sa devina nefertile, avand in vedere ca inainte de viitura acestea erau cele mai bune terenuri din zona. Edilul afirma ca, din cauza apelor care inca acopera unele culturi, au aparut si tantarii, astfel ca dupa ce va fi scoasa apa se va face si o dezinsectie a zonei. Reamintim ca satenii, impreuna cu autoritatile, au construit in comuna un dig in lungime de 500 metri, de 3,5 metri latime si o inaltime de 3 metri, din pamant, captusit cu folie de plastic si placat cu saci de pamant, pentru a impiedica apa, care se scurgea prin bresa creata dupa spargea digului in localitatea Garliciu, sa inunde gospodariile aflate in nordul localitatii Ciobanu.

Bancile sar in sprijinul sinistratilor

Trebuie sa amintim ca si centrul orasului Cernavoda a fost afectat serios de inundatiile din aceeasi saptamana. Este vorba despre 55 de persoane evacuate din locuinte, dupa ce casele de pe strazile Portului, Dumbravii si Canalului, situate in partea joasa a orasului, intre Canalul Dunare-Marea Neagra si strada Daciei, au fost inundate. De asemenea, peste 30 de spatii comerciale, situate in aceeasi zona, au fost umplute de apa. Prefectul Constantei, Claudiu Palaz Iorga, a declarat ca, dupa prima evaluare a pagubelor produse de inundatii, s-a stabilit ca, in judetul Constanta, au fost afectate de ploi 34 de case si aproape 9.000 hectare terenuri agricole, dupa evaluarea efectuata de ANIF. Reprezentantul Guvernului in teritoriu afirma ca, in prezent, se lucreaza la criteriile pe baza carora se vor acorda despagubirile. Mai mult, prefectul a precizat ca mai multe banci din Constanta vor sa consolideze cateva dintre casele care au fost afectate de ape.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii