Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Samanta de scandal cu terenurile revolutionarilor de la Topraisar

ro

26 Aug, 2011 11:57 1952 Marime text

Fostul deputat al etniei turce, Metin Cerchez, pregateste impreuna cu peste 150 de proprietari de terenuri din Topraisar un protest in fata Prefecturii Constanta, prin care sa denunte abuzurile care se fac cu proprietatile lor. Metin Cerchez spune ca peste 150 de persoane care au titluri de proprietate pe aproape 160 de hectare de teren agricol s-au trezit cu terenurile lucrate de catre un cetatean francez care le-ar fi luat in arenda fara acordul proprietarilor. Cetateanul francez care reprezinta firma SC Agrimarc Prod, din Topraisar, ar fi luat in arenda toate aceste terenuri cu ajutorul reprezentantului Asociatiei Patriotice a Revolutionarilor „Lazar Cercel", Constantin Craciun.

„Situatia acesta exista de trei ani si nici o autoritate a statului nu a luat nici un fel de masura pentru a pune punct ilegalitatilor. Totul se face in complicitate cu reprezentantii primariei, dar nu numai", mai spune Metin Cerchez. Fostul parlamentar este indignat ca terenurile au fost mutate in alte locuri decat cele stiute de proprietari. Mai mult decat atat, printre cei care detin terenuri si ar fi incheiat contracte de arenda cu firma cetateanului francez ar fi si cateva persoane care sunt decedate, ceea ce este imposibil, spune Cerchez. „Asociatia Revolutionarilor Lazar Cercel nu mai functioneaza de mult, iar firma de arenda a cetateanului francez functioneaza doar pe baza unei casute postale", a mai adaugat Cerchez. In prezent, se intocmeste documentatia necesara pentru a obtine avizul de la Prefectura, Inspectoratul Judetean de Politiei si Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta pentru protestul public care va avea loc peste cateva zile.

De cealalta parte, reprezentantul firmei Agrimarc Prod, Monica Lacrouts, sotia cetateanului francez acuzat, spune ca pentru toate parcelele date in arenda exista contracte care sunt semnate de toate partile implicate si sunt inregistrate la primaria din Topraisar. „Metin Cerchez a avut dat in arenda un hectar de teren dar, din motive necunoscute, l-a retras la un moment dat", ne-a spus Monica Lacrouts. De asemenea, reprezentantul Asociatiei Patriotice a Revolutionarilor „Lazar Cercel", Constantin Craciun, spune ca cei 145 de revolutionari care aveau cate un hectar de teren in Topraisar l-au delegat pe el drept reprezentat pentru a da terenurile in arenda. Mai intai, pamantul revolutionarilor a fost dat la fostele IAS-uri, apoi unei firme care era condusa de Gheorghe Albu, fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii si, de cativa ani, au fost date spre folosinta firmei conduse de un cetatean francez. In urma cu ceva timp, Metin Cerchez si-a retras bucata de un hectar de teren din areda pentru ca era nemultumit ca banii din subventii veniti de la Agentia Judeteana de Plati si Interventii pentru Agricultura nu-i sunt dati lui, iar suma pe care o primeste de la arendas este prea mica. Constantin Craciun spune ca pana acum 1-2 ani se dadeau 380 de lei pe an, iar din acest an arendasul plateste cate 500 de lei/ha. „Legea spune ca in cazul in care un proprietar vrea sa se retraga cu bucatica de pamant de la o firma de arenda o poate face, dar i se da aceeasi suprafata de teren la marginea solei. Metin Cerchez a realizat ca pentru un hectar de teren nu se duce nici o firma sa-i cultive terenul, iar statul, in cazul in care iti lasi pamantul nelucrat, il poate confisca", a mai declarat Constatin Craciun. Potrivit lui Craciun, in aceeasi situatie cu Cerchez ar mai fi inca un revolutionar.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii