Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta Politica de mahala

ro

02 Aug, 2010 14:06 903 Marime text

Sambata, la Casa de Cultura, cele doua tabere din PDL Constanta si-au pus poalele-n cap
Scandalul a degenerat in imbranceli, injuraturi si… scuiparea adversarilor politici
Cele doua CCJ-uri convocate in paralel au emis decizii favorabile fiecarei parti
Azi, la centru, ar putea fi luata o decizie cu privire la Organizatia Constanta

Mult-asteptatul Consiliu de Coordonare Judetean al Partidului Democrat Liberal, Organizatia Constanta, convocat pentru sambata, a adus din nou organizatia de la malul marii in atentia opiniei publice din toata tara, printr-un scandal de proportii intre taberele formate, de ceva vreme, in jurul Mariei Stavrositu, respectiv Mircea Banias. Aroganta, ambitii personale si de grup, imaturitate politica si multa lipsa de bun-simt – toate s-au constituit in acte ale piesei jucate de democrat-liberali, spre nemultumirea conducerii centrale si cu un pret mult prea mare pentru un partid care, oricum, scade constant in sondaje, de la o luna la alta.

Delegatii s-au adunat in fata Casei de Cultura inca de la primele ore ale diminetii. Nemultumirile celor doua tabere s-au transformat intr-un adevarat circ, fara ca cineva sa mai tina seama de scopul intalnirii ori de respectarea statutului partidului. De fapt, convocarea CCJ a avut la baza solutionarea contestatiei aparute in urma desfasurarii alegerilor la Organizatia Municipala, in data de 5 iunie a.c., cand presedinte a fost aleasa Maria Stavrositu. De aici si pana la a-si disputa sefia organizatiei nu a mai fost decat un pas pentru Maria Stavrositu si Mircea Banias.

Cei doi si-au adresat cuvinte dure si s-au invitat reciproc sa paraseasca partidul, fara sa mai tina cont de faptul ca pana nu cu multa vreme in urma le pasa doar de modul in care trebuie sa se prezinte PDL la viitoarele alegeri.

Imbranceli si huiduieli ca la drumul mare

Tipetele au putut fi auzite cu mult inaintea inceperii sedintei propriu-zise. Agentii de paza, chemati de… nimeni nu mai stie cine, deoarece fiecare tabara se acuza ca cealalta i-a adus, au limitat accesul in sala de sedinte, pe motiv ca „doar nu intra cine vrea, ce dracu”, dupa cum a punctat senatorul Banias.

Ajunsi in sala, nemultumitii si-au exprimat supararea prin imbranceli si huiduieli, fara sa mai tina minte de ce au venit. De fapt, unii nici nu prea stiau de ce se afla acolo… O inregistrare video cu camera ascunsa arata ca unii dintre cei veniti la CCJ erau salariati la o firma din port, cunoscuta ca fiind firma de casa a PDL Constanta, apropiata liderului interimar, Mircea Banias. Oamenii nu prea stiau care le este rolul la intalnire. Spuneau ca seful i-a anuntat cu o zi in urma ca trebuie sa se prezinte, sambata, inca de la ora 8.30, in fata Casei de Cultura.



Mircea Banias, cel pe care ministrul Elena Udrea l-a desemnat sa coordoneze activitatea organizatiei pana la alegeri, a fost si cel care a deschis seria acuzatiilor, continuate atat de la prezidiu, cat si din sala. Astfel, Banias a acuzat ca i s-a furat microfonul si ca nu e lasat sa vorbeasca (insa atunci cand un microfon a aparut ca prin minune, tot nu s-a oprit cu acuzele)… Din sala, i se striga: „Banias a ascuns microfonul, sa gaseasca motive de scandal!”, iar el insista ca este singurul care a convocat sedinta, la recomandarea Biroului Permanent National.

Au urmat bruiaje pe microfonul Mariei Stavrositu, care a avut „norocul“ sa fie racorita de colegii din Organizatia Techirghiol, care s-au napustit asupra ei cu… o sticla cu apa.

Tot deputatul Stavrositu s-a ales cu acuze si din partea primarului comunei Castelu, un fel de personaj principal al actiunii, pentru ca toata lumea a remarcat ca „Nichi” se invartea frenetic prin fata sefului Banias, tot timpul dornic sa anunte rezultatul castigator al echipei sale. Nicolae Anghel i-a smuls deputatei convocatorul de sedinta, i l-a rupt si apoi i l-a aruncat in fata, strigandu-i ca „nu e facut conform statutului partidului”. Reactia isterica a edilului de la Castelu venea dupa ce majoritatea BPJ Constanta aprobase, la inceputul saptamanii trecute, ordinea de zi a sedintei.

Revenind la sedinta CCJ, Maria Stavrositu sustine in continuare ca a castigat alegerile de la Municipiu. La aceasta ora, insa, nimeni nu mai pare sa tina cont de rezultat. Batalia pe functia de presedinte de la Municipiu ar putea fi transata de conducerea centrala a PDL, chiar astazi, in sedinta de Birou Permanent National.

Si Banias, si Stavrositu sustin ca au vorbit cu Udrea

Responsabil cu Organizatia PDL Constanta, ministrul Elena Udrea, plecata din tara, zilele acestea, nu a putut fi prezenta, insa cei doi lideri democrat-liberali sustin – fiecare – ca au discutat cu aceasta, i-au expus problema si, potrivit declaratiilor lor, au primit recomandari de calm si de „incercari de tinere a situatiei sub control”. Judecand dupa cum au decurs lucrurile sambata, insa, se pare ca nici unul nu a tinut cont de sfaturile lui Udrea. Maria Stavrositu spune ca ministrul i-ar fi spus urmatoarele: „L-am sustinut pana acum, insa de aceasta data nu cred ca se mai poate, in aceasta formula”, referindu-se, desigur, la Mircea Banias. Asadar, este posibil ca senatorul sa ramana fara sprijinul politic al conducerii centrale, iar pana la dizolvarea Biroului Permanent Judetean n-ar mai fi decat un pas.

De partea cealalta, Banias precizeaza ca nu se impune un arbitraj de la centru, iar motivul este ca tabara sa a respectat statutul si a facut totul ca la carte.

Doua urne, doua rezultate si tot atatea victorii

Momentul final al circului de la CCJ a adus, evident, doua rezultate, dupa ce fiecare tabara si-a adus propriile buletine de vot si propriile urne, pentru oamenii adusi sa voteze, iar victoriile au fost strigate in gura mare, ca si cand o mare minune se intamplase. De fapt, cele 500 si ceva de voturi, cel mai probabil, nu vor conta pentru BPN, care va cauta alte solutii pentru a dezamorsa tensiunea instaurata in PDL Constanta. Ramane sa vedem daca formula actuala este cea buna si daca scandalul de la Constanta va avea vreun efect pentru liderii nationali, dar si ce masuri vor fi luate, astfel incat partidul sa se mai curete de o parte din penibilul in care s-a cufundat in ultimele luni.

In cazul in care rezultatele votului de sambata ar conta, atunci trebuie mentionat ca tabara Mariei Stavrositu a votat, cu 580 de voturi „pentru”, 30 „impotriva” si 4 „abtineri”, pentru retragerea sprijinului politic in cazul senatorului Mircea Banias, iar acest lucru l-ar putea costa chiar cariera politica. Motivele invocate de membrii PDL care au fost de acord ca Banias sa fie debarcat sunt „conduita negativa, incalcarea grava si repetata a statutului, cu consecinta prejudicierii grave a imaginii Organizatiei Judetene a PDL Constanta“.

Surse din cadrul PDL spun ca printre cei care ar putea prelua coordonarea organizatiei de la Constanta s-ar numara Cezar Preda, vicepresedintele partidului, unul dintre putinii care ar putea tine in frau debadada care domneste, acum, in filiala de la malul marii.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii