Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Mitingul disperarii

ro

21 Sep, 2010 14:14 1177 Marime text

Sindicalistii au cerut, ieri, cu disperare, dialogul cu guvernantii

Protestatarii se plang ca nu mai au cu ce sa-si plateasca facturile si cheltuielile zilnice

Ei le-au oferit guvernantilor cruci si coliva, strigand zeci de lozinci, timp de doua ore, in fata Prefecturii

Peste o mie de sindicalisti ai filialei locale Cartfel Alfa, ajunsi in pragul disperarii, au protestat, ieri, in fata Prefecturii din Constanta, timp de doua ore pentru drepturile lor.

La eveniment a participat si vicepresedintele Cartel Alfa si secretarul general al Sindicatului National al Politistilor din Romania, Toader Paraschiv, liderul Sindicatului TESA din Spitalul Judetean Constanta, Emil Alexiu, presedintele Sindicatului din cadrul Directiei Generale de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Constanta, Vasilica Plebea, dar si presedinti ai sindicatelor din administratiile publice locale din Constanta, Navodari si din cadrul Politiei de Frontiera si IPJ Constanta. Alaturi de acestia, protestatari au fost si angajati ai Garzii Financiare Constanta, ai Prefecturii, ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Constanta, ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta. Sindicalistii din sistemul de stat au fost sprijiniti in semn de solidaritate si de sindicalistii din sistemul nebugetar ori privat, de la Oil Terminal si CSCT - Portul Agigea. De asemenea, la eveniment a fost reprezentat si Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate si in Rezerva din Constanta.

Sindicalistii, ajunsi in pragul saraciei

Protestatarii nemultumiti au cerut demisia guvernantilor si a presedintelui tarii, Traian Basescu, care, spun ei, nu sunt capabili sa gestioneze situatia de criza a tarii si au adus poporul roman la disperare. Sindicalistii au strigat lozinci precum: „Demnitatea politistilor" si „Siguranta cetateanului", iar acestea erau scrise simbolic pe cruci de lemn, iar lozinca „Guvernul Boc" era scrisa pe un sicriu in miniatura. In timpul protestului, unul dintre politisti a pus pe scarile Prefecturii o cruce si o coliva. Cei peste o mie de sidicalisti ajunsi la capatul rabdarii au strigat: „Nu aruncati vina pe functionarii publici! Incompetenta e la varf!", „Fie paine cat de rea, tot ne luati un sfert din ea!", „Ne-ati promis lapte si miere si ne dati concediere", „Respectati contractele colective de munca". Oamenii sunt nemultumiti de modificarea codului muncii si a legii unitare de salarizare.

Sindicalistii din politie, de pilda, au declarat ca ei nu mai pot oferi siguranta cetatenilor cand siguranta lor nu exista, cand posturile au fost blocate si salariile diminuate. Jandarmii care au asigurat paza si ordinea mitingului de ieri sunt si ei in aceeasi situatie ca politistii, dar jandarmii nu pot face greva pentru ca sunt structura militara. „La nivel local nu am fost impiedicati sa facem acest protest, cu toate ca pe intranetul Politiei Romane, figureaza ca inspectorul general al Politiei Romane, Petre Toba, se afla in misiune in judetul Constanta exact in ziua in care noi suntem in protest. Refuz sa cred ca a venit cu scopul de a-i intimida pe politisti sa mai iasa in strada sa-si ceara drepturile. Salariile noastre au scazut nu cu 25%, ci cu 35%, pentru ca s-a diminuat cu 25% salariul de baza, dar ne-au luat si din norma de hrana, ne-au marit si TVA -ul cu 5%. Trebuie sa schimbam Guvernul pentru ca sunt depasiti de situatie, nu am condus noi tara, ei au condus tara", a declarat unul dintre politistii protestatari. Un coleg al acestuia l-a completat: „suntem 8.000 de politisti in minus si se gandesc sa mai faca disponibilizari. Nu este posibil! Lucram in plus pentru cei 8.000 care nu exista, iar veniturile noastre s-au diminuat". Un agent de politie cu vechime in sistem a dat exemplul sau personal: „Am 1.400 de lei salariu, locuiesc cu chirie, care ma costa 700 de lei, lumina, intretinere, telefon, am doi copii; imi raman 200 de lei pe luna ca sa mai traiesc si vor sa nu fim corupti!". Presedintele Biroului Teritorial al Sindicatului din Politia de Frontiera Constanta, Vasilica Ion, a tinut sa mentioneze ca salariul de 1.400 de lei este al unui agent cu vechime, dar un agent debutant ajunge la 800 de lei. Numai cei cu vechime ajung la cel mult la 1.600 - 1.700 lei", a mai mentionat Vasilica Ion.

Dezbina si stapaneste

In ceea ce priveste unitatea sindicatelor, presedintele Cartfel Alfa, filiala Constanta, Ion Caraignat, spune ca cei care au renuntat pe moment la proteste vor regreta mai tarziu. „Sunt surprins ca CSDR-ul s-a retras desi trebuiau sa aiba pichetare la Guvern, pentru ca se pare ca cineva de la Guvern le-a promis o mica intalnire care probabil se va termina cu un fas. Sunt sigur ca pe 7 decembrie vom manifesta impreuna cu toate confederatiile", a mentionat Ion Caraignat.

O delegatie a sindicalistilor a fost primita de subprefectul Aidun Curt - Mola, care le-a promis ca o sa transmita Guvernului mesajul protestatarilor, de deblocare a dialogului cu sindicalistii. La rindul sau, vicepresedintele Cartel Alfa si secretaul general al Sindicatului National al Politistilor din Romania, Toader Paraschiv, au declarat ca orice criza este anticamera unei revolutii. „Nu dorim ca Romania sa ajunga ca Grecia sau ca Ungaria in urma cu ceva ani!", au concluzionat liderii sindicali.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii