Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Le-a ajuns cutitul la os!

ro

14 Oct, 2010 11:49 1109 Marime text

Sute de salariati ai DGPF si Trezoreria Constanta au organizat o greva spontana

Functionarii nu vor sa reia lucrul pana la rezolvarea problemelor salariale

Functionarii publici din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, Trezorerie si Administratia Financiara au oprit ieri lucru la orele amiezii, pentru a protesta impotriva neacordarii tuturor drepturilor salariale. Oamenii si-au strigat in gura mare supararea si au agitat in maini fluturasele de salarii pe care erau trecute sume intre 390 si 600 de lei. „Jos Guvernul", „Sunt banii nostri" si „Hotii!" au scandat protestatarii.

Prezent la Constanta pentru a participa la o adunare a Sed Lex, presedintele Vasile Marica a precizat ca este un protest spontan. „Oamenilor le-a ajuns cutitul la os. Este normal sa aiba o reactie. Un functionar are un salariu de 600 de lei", a declarat liderul Sed Lex, care a confirmat ca in mai multe judete au inceput protestele. Interesant este ca Sed Lex se pregatea sa demareze actiuni de protest, insa lucrurile au scapat de sub control atunci cand salariatii Ministerului Finantelor si-au primit banii. Angajatii din Ministerul de Finante si directiile judetene au iesit pus si simplu in strada.

Angajat DGFP, egal cu somerul

Desi multora nu le vine sa creada, in urma reducerii cu 25% a salariilor si neacordarii stimulentelor, functionarii constanteni au ajuns la salarii de mizerie. La un salariu de incadrare de 600 de lei, in urma aplicarii retinerilor, salariatul ramane cu 376 de lei in mana, putin sub cel mai mic ajutorul de somaj acordat disponibilizatilor. In aceste conditii, oamenii nu mai vor sa munceasca. De fapt, majoritatea functionarilor din finante nu au avut salarii mari niciodata, insa prin acordarea de stimulente veniturile acestora ajungeau la o valoare mai mare. Pana acum, ANAF si Garda Financiara dispuneau de un fond extrabugetar care este alimentat cu banii incasati din amenzi. Din acest fond se acordau lunar stimulente pentru angajati. Fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a sustinut ideea acordarii de sporuri angajatiilor din minister pana la intrarea in vigoare a legii salarizarii unice, intrucat eliminarea acestor stimulente echivaleaza, conform calculelor, cu o reducere a veniturilor de aproximativ 60%. Noul ministru, Ghoerghe Ialomitianu, a anuntat insa ca sporurile si stimulentele trebuie eliminate pentru ca unii functionari nu trebuie sa fie avantajati in defavoarea altora, lucru care s-a si pus in practica, incepand cu lichidarea pe luna septembrie. Tot ieri, la ora 15.00, angajatii Serviciului Public de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local Constanta au oprit lucrul si s-au alaturat miscarii de protest declansata de functionarii din Ministerul de Finante.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii