Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa La patru ani de la accident, dosarul tragediei de la Murfatlar s-a intors la Rutiera

ro

03 Aug, 2011 11:43 1333 Marime text

Data de 6 august 2007 va ramane una negra in calendarul rutieristilor constanteni. O dupa-amiaza aglomerata s-a transformat intr-una insangerata dupa ce, din senin, un copac a cazut pe o masina pe DN 22C, intre localitatile Murfatlar si Poarta Alba. Trei persoane au decedat pe loc si alte doua au ajuns in stare critica la spital. Imediat, accidentul a fost catalogat drept cel mai grav al verii, iar „vinovatii morali" au fost considerati cei de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri, care ar fi trebuit sa verifice copacii de pe marginea drumului. Scandalul iscat s-a lasat cu o demisie si cu promisiuni cu iz electoral, printre ultimele numarandu-se si „taierea tuturor copacilor de pe marginea drumurilor din judet". S-au facut cateva taieri, insa lucrarea nu a fost niciodata terminata din lipa de fonduri sau interes, iar victimele si accidentul au fost uitate.

Ancheta privind accidentul a durat doi ani si jumatate si s-a soldat cu o solutie logica, procurorii considerand ca totul a fost... un accident imposibil de prevazut. Rezolutia a fost inregistrata la 19 ianuarie 2010, magistratii au acceptat explicatiile procurorilor, dar cei doi supravietuitori ai accidentului, Marinela si Marius Alexandru Stefan au decis sa o atace in instanta. Pe 26 iunie 2010, recursul lor a fost respins, comunicarea sentintei facandu-se „in lipsa", semn ca pana si cei care facusera plangerea nu aveau sperante prea mari ca vor castiga.

Si totusi, se pare ca procesul va continua. Recent, la Serviciul Rutier Constanta s-a primit o solicitare din partea Parchetului de refacere a cercetarilor in dosarul dedicat accidentului, dupa ce instanta de judecata ceruse, la randu-i, refacerea urmaririi penale. Comandantul Serviciului, comisar sef Constantin Dancu, ne-a declarat ca „initial, dosarul a fost finalizat si inaintat Parchetului si a fost si promovat in instanta. Din cate stiu nu s-a continuat urmarirea penala pentru ca nu existau elemente clare in acest sens. A fost o tragedie, insa una accidentala, iar acum procesul va continua probabil pe civil. Dosarul a revenit la Serviciul Rutier pentru refacerea cercetarilor si apoi va urma, din nou, cursul legal".

In functie de rezultatele noii anchete ar putea aparea si surprize. Pe lista „acuzatilor" aparand DRDP, Ocolul Silvic Murfatlar, dar si Gabriela Tudor, actualul adjunct al directorului DRPD, Florin Velea, seful Ocolului Silvic Murfatlar sau Jean Paul Tucan, seful de atunci al DRDP. Ca un element surpriza, directorul demis in 2007, inginer Alexandru Cretu, este acum la conducerea Sectiei Dumuri Nationale din cadrul DRDP...

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii