Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta La Constanta, Centrul de Transfuzii, copilul sarman al sistemului medical

ro

28 Jul, 2010 13:48 910 Marime text

In timp ce, la Constanta, doar 20 de angajati raspund de bunul mers al institutiei, la Timisoara, de exemplu, acest lucru se face cu 43 de oameni
Chiar si in aceasta situatie, 7 din cele 12 posturi libere, dar blocate, au fost taiate de Institutul de Hematologie
Ar fi nevoie, urgent, de cel putin un medic, un chimist, un biolog si 3 asistente, insa necesarul este, oricum, mult mai mare

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta se confrunta cu o situatie de-a dreptul hilara. Chiar daca reprezinta singura sursa de sange pentru judetul Constanta, atat pentru spitalele publice, cat si private, de buna desfasurare a activitatii raspunde un singur medic – directorul Centrului – si 13 asistente medicale, dintre care trei, aproape de pensionare.

Situatia poate ar fi fost alta astazi, sau cel putin atunci cand s-a hotarat deblocarea posturilor vacante, daca Institutul National de Hematologie Transfuzionala nu ar fi taiat, din cele 12 posturi vacante la 1 ianuarie 2010, nu mai putin de 7, fara ca reprezentantii Centrului de Transfuzii Constanta sa fie macar consultati. Cele 12 posturi ar fi trebuit sa fie ocupate de medici, chimisti, biologi, asistente medicale si, nu in ultimul rand, de un sofer. Acesta si-a dat demisia la data de 1 noiembrie 2009, iar, de atunci, deplasarile in judet, pentru colecta, au scazut simtitor. In tot acest interval, au mai fost efectuate colecte mobile, in principalele localitati din judet, insa acestea au fost posibile doar cu ajutor din partea primariilor respectivelor localitati ori a unei fundatii cu care institutia are un contract de colaborare. In aceste conditii, nici nu este de mirare ca, pe primele 6 luni ale acestui an, s-au colectat cu 175 pungi mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Chiar daca nu se poate vorbi de o scadere semnificativa, totusi este una destul de importanta, avand in vedere ca sezonul estival aduce, la malul Marii Negre, zeci de mii de turisti, dar si ca numarul constantenilor care doresc sa doneze sange scade simtitor.

Prea putina atentie donarii de sange

Cele mai multe dintre persoanele din afara municipiului care donau regulat, acum nu mai vin la Constanta, pentru acest lucru. „Timp de un an si jumatate, pana in noiembrie, aveam cam 15 zone in judet unde mergeam, unde s-au recrutat donatori. Un foarte mic numar de persoane recrutate revine, apoi, la Centrul de Transfuzii, pentru ca deplasarea presupune costuri. Este pacat, pentru ca asa se pierd donatori sanatosi, recrutati cu eforturi de catre personalul nostru“, precizeaza directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine, dr. Alina Dobrota.

De altfel, putini sunt aceia care se implica activ in activitati de acest gen. „Din pacate, in Romania, nu s-a inteles, in primul rand de catre reprezentantii autoritatilor locale, inclusiv directori din cadrul Directiei de Sanatate Publica si cei ai spitalelor, ca donarea de sange este un domeniu al sanatatii publice, cu multi responsabili. Si ei au responsabilitati mari in a promova si contribui la recrutarea donatorilor, lucru pe care nu-l recunosc. Responsabilitatea recrutarii de donatori nu este numai a personalului Centrului de Transfuzii, mai ales pentru ca in cazul majoritatii centrelor de transfuzii nu exista personal care sa primeasca doar aceasta responsabilitate si nu exista nici fonduri. Toti cei care isi permit sa critice activitatea centrelor de transfuzii, de pe diversele pozitii de conducere pe care le au, nu fac decat sa isi dovedeasca ignoranta fata de acest subiect. Marea majoritate a acestor persoane nici nu si-a pus problema, de altfel, sa doneze vreodata“, spune dr. Dobrota.

5 angajari – o gura de aer


Momentan, Centrul de Transfuzii Constanta ar mai avea nevoie de cel putin 5 persoane pentru ca toata activitatea sa nu mai cada doar pe umerii celor 13 asistente si ai singurului medic de acolo. Ce-i drept, inca alti 4 medici de familie au contracte de colaborare cu Centrul. Acestia au fost instruiti si participa la activitatea de selectie a donatorilor, insa, fiecare, doar cate o zi pe saptamana.

Desi ar fi nevoie de cel putin doi medici, directorul Centrului de Transfuzii, dr. Alina Dobrota, s-ar multumi cu un singur medic de laborator, un chimist si/sau un biolog, la care sa se adauge trei asistente. Acest personal ar reusi sa umple, intr-o anumita masura, golurile existente acum.

Activitatea se desfasoara, insa, fara probleme, in ciuda faptului ca toti angajatii fac munca mai multor persoane. Este ciudat cum un centru de transfuzii dintr-un judet cu o populatie aproximativ egala cu cea a Constantei are nevoie de dublul personalului existent la Constanta, pentru a desfasura aceeasi activitate. Un astfel de exemplu este Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Timisoara, care are nu mai putin de 43 de angajati. Cel de la Constanta nu a gasit, insa, niciodata intelegere la Institutul National de Hematologie, chiar daca s-au facut nenumarate sesizari in acest sens. „Eu spun ca institutia are o activitate foarte buna, ne straduim sa rezolvam toate solicitarile spitalelor si cred ca, in ultimii ani, relatia cu toate spitalele din judet, indiferent ca sunt private sau de stat, este intr-o continua ameliorare. Spitalele, o parte dintre ele, au inceput sa isi organizeze activitatea transfuzionala din spital. Lucrurile merg bine, insa cu un efort supraomenesc facut de o mana de oameni“, incheie dr. Dobrota.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii