Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Fostii detinuti politic si deportatii, buluc dupa abonamentele RATC

ro

21 Jan, 2011 11:57 1348 Marime text
Regia nu a incheiat inca protocolul cu Casa de Pensii, dar a inceput eliberarea legimitmatiilor

Mai bine de o suta de fosti deportati si detinuti politici s-au inghesuit, ieri, la ghiseele Regiei Autonome de Transport in Comun (RATC) Constanta pentru a-si viza legitimatiile de calatorie pe mijlocele de transport in comun cu scopul de a beneficia de gratuitate. Este vorba despre cei 5.500 de beneficiari ai Decretului lege 118/1990 privind persoanele persecutate din motive politice de dicatatura politica instaurata in martie 1945 si ai Legii 189/2000 privind persoanele persecutate din motive etnice de regimul instaurat in perioada 1940 - 1945. Unul dintre beneficiarii care asteptau la rand, ieri, la chioscurile de la Gara ne-a spus ca, pana la sfarsitul lunii decembrie 2010, au avut gratuitate pe autobuze, dar de la inceputul anului nu au mai beneficiat de acest drept. „Guvernantii de la Bucuresti nu trimit banii repede la Casa Judeteana de Pensii din Constanta, ca reprezentantii acesteia sa faca mai repede conventia cu RATC Constanta. Nu sunt vinovati nici cei la la CJP Constanta, dar nici cei de la RATC, numai cei de la Bucuresti ne fac asta", a declarat barbatul. Alti constanteni aflati la cozi spuneau ca, pe perioada cat nu le-au fost vizate legitimatiile de calatorie, au circulat cu bilete sau nu au mai umblat deloc, de frica sa nu primeasca amenzi. „Am vazut de pe data de 2 ianaurie 2011 afise in autobuze prin care eram anuntati ca deportatii si detinutii politici nu mai beneficiaza de gratuitate. Acum, probabil s-a platit si ne vizeaza din nou legitimatiile", spunea alt beneficiar.

Directorul RATC, Dumitru Cociu, spune ca vizarea acestor legitimatii nu s-a facut de la inceputul lunii ianuarie 2011 pentru ca reprezentantii CJP Constanta au promis ca se va incheia protocolul intre cele doua institutii, dar procesul este de durata intrucat raspunsul trebuie sa-l dea in aceasta privinta Casa Nationala de Pensii. Mai mult decat atat, Coiciu a precizat ca, indiferent de declaratiile pe care le face conducerea Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Constanta, nu administratia locala deconteaza legitimatiile de transport, ci Casa Nationala de Pensii, dupa ce Ministerul de Finante prevede in fiecare an aceste sume in buget.

Datoria CJP Constanta catre RATC din luna octombrie a anului 2009 si pana la sfarsitul anului trecut se ridica la aproape 7,2 milioane de lei. Potrivit lui Coiciu, deportatii si detinutii politic isi pot viza legitimatiile de transport gratuit pe autobuzele RATC. Pentru a beneficia de acest drept, fostii deportati trebuie sa se prezinte la chioscul RATC din vecinatatea Garii, cu actul de identitate in original, de luni pana vineri intre orele 8.00 si 20.00 si sambata pana la ora 12.00. Beneficiarii care nu au schimbat legitimatiile vechi sau cei care le-au pierdut sau deteriorat sunt asteptati la sediul RATC Constanta in fiecare zi lucratoare pana la ora 15.00, cu urmatoarele documente: carte de identitate, legitimatia veche si o poza tip buletin.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii