Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Ceferistii, pe picior de greva

ro

23 Feb, 2011 12:25 1071 Marime text

Contractul colectiv la CFR Marfa a fost semnat, dar salariatii au pierdut toate sporurile si avantajele

Pe 4 martie va fi greva de avertisment daca nu se vor incheia actele si cu CFR Infrastructura si Calatori

Sidicalistii din cadrul Companiei Nationale CFR vor declansa greva de avertisment saptamana viitoare, daca pana vineri nu se va semna contractul colectiv de munca si pentru societatile de Infrastructura si Calatori. Liderul Sindicatului Feroviarul din Constanta, Vasile Anghel, spune ca, asa cum s-a promis, conflicul de interese a fost declansat pentru ca nu a fost semnat contractul colectiv de munca, document care a expirat la sfarsitul lunii ianuarie. Potrivit lui Anghel, s-a reusit la sfarsitul saptamanii trecute semnarea contractului colectiv de munca doar cu CFR Marfa. „Noul contract nu este in favoarea salariatilor, pentru ca le-au fost taiate si ultimele sporuri care le mai erau acordate. S-a renuntat la prima de vacanta din acest an, singura care se mai acorda angajatilor CFR, dar s-a facut acest lucru in favoarea salariatilor care vor fi disponibilizati si nu vor mai primi salarii compensatorii de la stat. Astfel, banii alocati pentru primele de vacanta vor fi dati ca salarii compensatorii celor care urmeaza sa fie disponibilizati", explica Vasile Anghel. Contractul colectiv de munca a fost semnat doar pe anul acesta, iar banii stransi de la primele de vacanta vor fi repartizati pentru restructurarile care se vor face numai in anul 2011.

Printre alte pierderi, din acest an, ceferistii vor beneficia din acest an de permise de calatorie pentru clasa a II- a si nu pentru clasa I, asa cum primeau pana acum. Aceste tichete erau cumparate de la Societatea de Calatori a Companiei CFR, asa ca s-a considerat ca in acest fel se va mai fac o economie.

Potrivit lui Anghel, pana vineri ar trebui sa fie semnate si contractele colective pentru societatile Infrastructura si Calatori, in caz contrar se va declansa greva de avertisment de doua ore, pe data de 4 martie.

In urma cu un an le-au fost taiate angajatilor CFR primele de Paste, de Craciun, de Ziua Feroviarului, al 13-lea salariu, prima pentru copii, dar si tichetele de masa. Pentru acest an este luat in calcul, la nivel national, numarul de 1.600 de disponibilizati la CFR Infrastructura si aproape 4.000 la Marfa. Reamintim ca Regionalele CFR Marfa, Infastructura si Calatori Constanta au disponibilizat, la inceputul anului trecut, aproape 700 de persoane. De la Regionala CFR Calatori Constanta, au plecat din sistem 91 de angajati si de la Infrastructura 41 de persoane. Tot in aceeasi perioada, cea mai mare restructurare pe plan local a fost facuta de Sucursala CFR Infrastructura Constanta, de unde au plecat 555 de angajati. Sindicalistii recunosc ca SC CFR Marfa trebuie sa faca restructurari masive de personal pentru a putea fi privatizata.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii