Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Cea mai ieftina Zi a Marinei

ro

11 Aug, 2011 11:58 1011 Marime text

Anul acesta vom avea parte de cea mai putin costisitoare Zi a Marinei din ultimii 21 de ani. In afara de cheltuielile pe care le-au alocat Fortele Navale, si care oricum sunt cuprinse in aplicatiile pe care marinarii militari trebuie sa le deruleze periodic, autoritatile locale nu au avut deloc buget pentru astfel de manifestari. Ziua Marinei va cuprinde insa toate evenimentele devenite deja traditie, mai putin concertul pe care il asigura Primaria an de an si focul de artificii din largul marii. Programul de luni, 15 august, va incepe la ora 9,55, pe faleza din fata Comandamentului Flotei, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, a marelui pavoaz si executarea salvelor de artilerie, apoi, vor urma alocatiunile oficialilor care vor fi prezenti. Fortele Navale vor prezenta, de la ora 10,40, exercitiile demonstrative, iar unicitatea acestei editii o constituie prezenta tuturor navelor-vedeta ale Marinei: bricul Mircea, fregata Marasesti, fregata Regele Ferdinand si fregata Regina Maria, nici una nefiind implicata in vreo misiune.

La ora 12, cei aflati pe faleza de langa Cazinou vor putea urmari startul in regatta Cupa Mircea si in concursul de Formula 2 pe mare, iar de la ora 13 vor incepe jocurile marinaresti in Portul Tomis. Echipe de participanti din toata tara se vor intrece si anul acesta in intrecerile traditionale: porcul la scondru, dansul ratelor, concursul de inot, trasul la parama ori alergatul cu oul in lingura. Programul se va incheia seara, la ora 22, cu aprinderea pavoazului electric si retragerea cu torte, cu fanfara militara pe traseul Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Prefectura.

In privinta oficialitatilor care vor veni luni la Constanta, Petrica Munteanu, directorul Directiei Organizare Evenimente din cadrul Primariei, spune ca mizeaza in proportie de 99,9% pe prezenta presedintelui Traian Basescu, care doar in 2009 a absentat de la manifestari, precum si pe ministrii Tranporturilor, Anca Boagiu, si al Apararii, Gabriel Oprea. De asemenea, au fost invitati presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, toti parlamentarii de Constanta, reprezentantii autoritatilor publice locale.

In ziua de 15 august, autoritatile au dat dispozitie ca bulevardul Marinarilor, intre Portile 1 si 2 ale Portului, sa fie redeschis traficului. Strada a fost inchisa de cateva saptamani pentru reabilitare, s-a scos piatra cubica si s-au turnat deja doua straturi de asfalt, insa lucrarile vor continua din 16 august.

Cei care asteapta cu nerabdare exercitiile militare le pot vedea in avans, sambata, 13 august, atunci cand Fortele Navale vor face repetitiile generale in timp real.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii